Allrummet i förvandling

Allrummet var det andra rummet vi renoverade i huset (näst efter Melkers rum).  Det har stått klart ganska länge nu. På golvet ligger trestavig ekparkett och tak och väggar är vitmålade. Några inköp är gjorda (den gråa soffan Monza med tillhörande fotpall från Miotvå Desktop från David Design och Norm 69 som vi köpte via Designonline.se). Men fortfarande återstår några beslut att fatta (t ex valet av mattor och mediamöbel) och framför allt en hel del inköp innan vi är helt klara. Så här ser den fortsatta planen ut:


image60


Istället för vårt nuvarande soffbord i ek skulle vi vilja ha ett vitt soffbord Plain från Mio. På bordet ställer vi några Kivi ljuslycktor från Iittala. Till de fem fönstren ska jag sy panelgardiner i Mairos gröna Havstulpan och i soffan lägger vi kuddar i tyget Ogräs från samma företag. På mediamöblen vill vi (läs jag) ha Bourgie från Kartell och några gröna glasvaser från BoConcept. Framför altandörren lägger vi en svart/vit Vera från Pappelina. I läshörnan ställer vi en svart "Barcelona" (kopia) med tillhörande fotpall, läslampan Cato samt tidskriftssamlare i svart skinn  från Mio. På väggen ovanför soffan hänger vi en canvastavla med Melker. Känns fotot igen. Tips på lämplig matta och vit mediamöbel med dold förvaring mottages tacksamt.

Till alla mammor...

233012-59

... och speciellt till min egen mamma Annetté: Stort grattis på mors dag.

Därmed önskar jag...

image58

Snygga lampor

Hemma hos oss är belysning, fortfarande efter 1,5 år i huset ,en stor bristvara. Det beror inte på att vi inte har hittat några fina lampor. Tvärtom, i handlen finns otroligt många fina lampor att tillgå. Vi har helt enkelt inte prioriterat belysning. Här följer ett urval av alla de lampor som vi fastnat för:

233012-56


Från vänter till höger, uppifrån och ned:  

Pikant - Mio
Bourgie - Kartell
Random Light - Moooi
Cato - Mio
Take - Kartell
Knappa - Ikea
Cato - Mio
Pop - Mio

Det nya kontoret

233012-55

Inspirerad av besöket till Halmstads stadsbibliotek började jag idag smida lite planer för kontoret som i samband med renoveringen av nedervåningen ska få flytta ned en våning. Eftersom jag jobbar merparten av min arbetstid hemma tycker jag att det är ett viktigt rum som måste vara både praktiskt och inspirerande.

Grunden blir i vanlig ordning ekparkett och vita väggar. I hörnet nära fönstret skulle jag vilja ha ett höj- och sänkbart skrivbord från IKEA (Galant). Vår nuvarande arbetsstol Verksam från samma ställe är bra och får hänga på ett tag till. Våra gamla Billy i bok åker ut och ersätts av vita vägghängda skåp och sparringhyllor. Dessa fylls med boxar och tidskriftsamlare Kassett från IKEA och vackra boxar med svart velourmönster från Boconcept.

En knallgrön bäddsoffa Lounge från Ilva får fungera som gästsäng och läshörna. Ovanför soffan hänger jag tre tidskriftssamlare Pictura från PID, de fungerar också som tavlor. Av tyget Kuusama av Tanja Orsjoki för Marimekko syr jag en hissgardin och några kuddar till soffan. En mobil med nypor från Granit får hålla ordning på alla visitkort och klockan Flapclock från R.O.O.M får hålla ordning på tiden. Mmm, i ett sådan arbetsrum skulle det nog bli en hel del gjort. Eller vad tror du?

Tisdagstema - Siffror

233012-54

Veckans tisdagstema var siffror. Här kommer mitt bidrag en dag för sent. Varje vår bjuds stolta och entusiastiska föräldrar in till vernissage på dagis. Som sig bör bjuds det på snittar och bubbel (i detta fall cider). I år missade jag attraktionen men fick möjlighet att se utställningen några dagar senare. Jag blir lika imponerad varje år, dels av barnen som har sådan fantasi och skaparkraft, dels av dagisfröknarna som är så engagerade och uthålliga.

Idag fick vi ta hem Melkers alster som vi genast satte upp på en av kontorets för övrigt jättetråkiga väggar. Där hängde redan 7 verk av familjens stora konstnär, men idag utökades alltså samlingen med ytterligare 6 konstverk. 6+7=Ett galleri. Ja, nu har vi faktiskt ett eget galleri.

PS! Spana in tulpanen, pirayan och Kranis. Visst har han talang, min lilla gullunge?!

Kv. Fiskpigan: Bu eller bä?

233012-49


Trosa befinner sig i en intensiv tillväxtperiod. Här byggs det nytt och renoveras som aldrig förr. Ett av de mer omdiskuterade projekten just nu är kvarteret Fiskpigan. Precis i utkanten av den gamla kåkstaden med små pittoreska trähus med upp till 300 år på nacken, granne med Bomans och i direkt anslutning till hamnplanen färdigställs just nu den centralt placerade bostadsrättsföreningen Fiskpigan med starkt moderna förtecken både vad avser arkitektur och färgval. Många är de som har gruffat över nybyggnationen med argument som att det inte passar in i den befintliga miljö.

Torbjörn och jag tycks befinna oss i den starka minoritet som högljutt klappar händerna av lycka och förtjusning när vi ser kvarteret växa fram. Alla val är noggrant gjorda, alltifrån fönstersättning och färgval till offentliga möbler på innergården och växtstöd för clematis. Generellt kan man säga att vi båda gillar tanken om att hus som byggs idag ska vara ett tydligt tidsdokument och spegla den arkitektur, byggtradition, material och livsstil som är i ropet just nu. Därmed inte sagt att privatpersoner som bygger sitt eget drömhus inte ska få bygga hur de vill (med vissa reservationer). Självklart ska de få det men vad gäller större byggnationer och offentliga platser anser vi båda att det är roligt och spännande med lite nytänkande. De mest lyckade projekten lyckas också få något modernt att passa ihop med det befintliga. Det har man lyckats med i kvarteret Fiskpigan bl a genom att bygga husen precis intill gatan och i linje med befintlig bebyggelse.


Halmstads stadsbibliotek

image53

Här kommer som utlovat lite bilder från Halmstads stadsbibliotek. Det får bli det första inlägget i den nya kategorin offentliga platser. Jag blev inte besviken när jag såg byggnaden på håll och klev in i byggnaden. Lyckliga Halmstadstudenter som kan sitta och plugga i en sådan vacker och inspirerande miljö. Stora öppna glasytor överallt och vacker utsikt över Nissan. Fina möbler i härligt skarpa färger: cerise och skrikig vårgrönt som kontrast till utsikten och vita pelare. Om ni frågar mig så är biblioteket i Halmstad väl värt en avstickare om ni befinner er i närheten.  

Smulpaj med rabarber

233012-50
I flera veckor har jag kastat lystna blickar mot grannens rabarber. De står precis vid vår tomtgräns och det skulle vara så lätt att bara ta några, men för grannsämjans skull har jag motstått frestelsen. Istället bad jag mamma och pappa plocka med sig lite från landet. Igår bakade jag således årets första rabarberpaj. Rackarns god blev den också. Här är receptet:

Smulpaj med rabarber

ca 400g rabarber
4 msk socker

Smuldeg:
150 g smör eller margarin
5 msk socker
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1 dl kokosflingor

Skär rabarberna i korta stavar och lägg i en ugnsfast pajform ca 24 cm i diameter. Strö över socker.

Gör smuldegen: Smält matfettet i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl, havregryn och kokosflingor till en grynig massa. Klicka ut över rabarberna.

Grädda i mitten av ugnen ca 18-20 minuter i 200 grader tills smuldegen fått fin färg. Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

Tema Disputation: Presenter IV

233012-51

Här kommer vad jag tror är det näst sista inlägget om de presenter jag fick i samband med disputationen. Av två tidigare lärare och numera kollegor A och L fick jag en bok med Nils Ferlins dikter. Den har för tillfället sin givna plats på nattduksbordet tillsammans med Vackra flickors lott av Alexander McCall Smith och Flickan som lekte med elden av Steig Larsson. Tillsammans med Ferlin fick jag också bandage, plåster och dylikt som kan komma att gå åt vid renoveringen samt ett förstoringsglas som kan vara bra att ha när jag ska spana in manliga kollegors vitala delar (jag har nämligen ägnat delar av min fritid till just det, i varje fall vid ett tillfälle).

Av mina svärföräldrar, svåger och svägerska fick jag halsbandet "Astra" av Efva Attling. Inskriptionen på silverringen lyder "Sic itur ad astra" och betyder vägen till stjärnorna. Fantastiskt vacker och redan en favorit bland mina smycken.

Av mina föräldrar, bror och svägerska fick jag en mycket oväntad och en enormt uppskattad ny kamera: en Canon 400D. Jag har haft kameran i drygt en vecka och har hittills tagit 1700 bilder. Äntligen en kamera som faktiskt tar en bild när jag trycker på avtryckaren. Nu kan jag äntligen fånga hela Melker på kort och inte bara en hand eller fot.

Mina gulliga kollegor på företagsekonomi har uppmärksammat mitt intresse för hem och trädgård och av dem fick jag "Trädgårdsdesign för alla". Tyvärr har jag inte ens hunnit öppna den än men jag är helt säker på att den kommer bli behjälplig vid planeringen av vår lilla täppa.

Hälsningar från Grand Hotell i Halmstad

Idag har jag åkt från den ena kusten till den andra. Befinner mig i Halmstad i två dagar för att förbereda och initiera en idégenereringsstudie. Imorgon har vi bokat ett konferensrum på Halmstads nya stadsbibliotek. Jag ser mycket fram emot att spana in arkitekturen. Kameran är med så jag hoppas jag hinner ta några bilder innan jag måste rusa till tåget imorgon. Kan du inte vänta på mina bilder som naturligtvis kommer läggas ut på bloggen kan du titta på några bilder här

Jag har precis checkat in på mitt rum på Grand Hotel och hunnit ta en dusch. Här pågår renoveringarna efter branden den 15 april för fullt. Mitt rum är helt nyrenoverat och mycket vackert. Nedan kan ni se lite bilder. Jag gillar tapeten och sängen bäst. Här kommer jag sova gott i natt. Men innan dess ska jag leta upp Design: Simon och Tomas på TVn.

image52

Dagens bild - I mammas solglasögon

233012-48

2 x Födelsedagskalas

Igår lördag for vi Sörmland runt för att gratulera nära och kära. Först blev det en tur till Eskilstuna för att gratulera min mormor Ingeborg som fyllde 72 år i onsdags. Mamma och pappa var också där och hade plockat med sig en bukett liljekonvaljer. Så underbart de doftar.
image45
Som alltid bjöds det på god mat. Till förrätt fick vi gubbröra följt av potatis och köttfärslimpa med bacon och kantareller. Mormor gör också en så grymt god inlagd gurka. Jag måste komma ihåg att ta receptet nästa gång. Vi hann även med efterrätt och fika innan vi for vidare till nästa kalas.

Nu gick turen till Warbro, ett sommarstugeområde mellan Flen och Sköldinge. Här bor Torbjörns syster med familj permanent och Torbjörns föräldrar på sommarhalvåret. Igår var det svärfar Olle som fyllde 68. Till Melkers stora lycka var kusinerna D och F där. Trots stor ålderskillnad har kusinerna ett gemensamt intresse: fotboll. D och F har dessutom belönats med ett stort tålamod och kan ägna timmar åt att sparka boll med lillkusinen. Igår var lyckan gjord när de letat fram ett par riktiga fotbollsskor i storlek 31 ur sina gömmor för att ge till Melker. Men det var inte nog med det. Melker fick även följa med farbror L på fyrhjulingen för att flytta får och följa med morfar på en tur med farfars nya moppe. Tror ni vår lilla kille var nöjd med dagen?
image47
Utöver kusinerna och deras föräldrar var även Torbjörns faster och farbror där samt goda vänner till svärföräldrarna. Efter några timmar kom även mina föräldrar dit. Även detta kalas bjöd på god mat då min svärmor också är en riktig matmor. Igår bjöd hon på lammköttbullar, yoghurtmarinerade kycklingklubbor, grillade karrékotletter, pastasallad med två olika sorters såser, kiwi, jordgubbar, tårta mm. Vid niosnåret praktiskt taget rullade vi ut till bilen för att åka de tio milen hem till Trosa.
image46

Tema Disputation: Presenter III

image44

Här kommer fler fina presenter som jag fick i samband med disputationen. Av goda vänner C och M och deras lilla S fick jag ett litet lagerbladsträd i en jättesnygg kruka. Jag måste komma ihåg och fråga C var hon har köpt den för jag skulle gärna vilja ha några fler. Av mormor och farmor fick jag en efterlängtad Stelton termos. Den har stått på önskelistan i flera år och nu är den äntligen min. Av goda vänner J och F fick jag fyra vitvinsglas Essence från Iittala och en flaska PC. Äntligen har jag fina vitvinsglas också. Tack underbara ni för vackra, goda och praktiska presenter.

Trädgårdsbänkar

Idag upptäckte jag en kommentar på bloggen som jag missat. En god vän och kollega, Pelle K. önskar tips om snygga bänkar att ha i trädgården. Efter att ha plockat fram mina personliga favoriter och surfat runt en stund kan jag konstatera att det är ont om snygga och prisvärda bänkar. Är man däremot inte så priskänslig så finns det gott om godingar. Den händige (Pelle?) kan säkert hämta inspiration av dyrgriparna och bygga sin egen. Här kommer i varje fall sex snygga bänkar som jag tror passar Pelles fru, hus och stil (i rätt prioritetsordning). Pelle, håll till godo.
image43
Från vänster till höger, uppifrån och ner:

1. Fårösund
Tillverkare: Skulpturfabriken
Närmaste återförsäljare: Koloni Garden i Växthuset, Sickla Köpkvarter, Nacka
Pris: okänt

2. Frälsis
Tillverkare: Pinong
Närmaste återförsäljare:
 
Zetas Finsmakarens Trädgård
Webbutik: www.cosas.se
Pris: 5 900 kr

3. Kvarnö
Tillverkare och återförsäljare: IKEA
Pris: 595 kr

4. Våg
Tillverkare: Form4element
Pris: okänt

5. Gute
Tillverkare: Guteform
Närmaste återförsäljare: House of Linnéa, Arkaden Ö.Torggatan 9 i Karlstad, 054-533520
Pris: okänt

6. PopNit

Tillverkare: Stackelberg Design
Närmaste återförsäljare: E Svenssons i Lammhult AB, Järntorget 2 i Göteborg, 031-704 77 61
Pris: okänt


Trosametet 2007

image42

Igår var det årets första metardag. I Trosa anordnas den dagen en årligen återkommande fisketävling: "Trosametet". Den arrangeras av Trosa Amatörfiskeklubb och håller på mellan klockan 10-14. Knatteklassen håller på mellan 10-12 och betalar en startavgift på 30 kr. 

Vi och ett antal av våra goda vänner var i vanlig ordning på plats. Det bjöds på molnigt och lite ruggigt väder men vi var väl förberedda med mycket kläder och fikakorg. Det nappade dåligt men Melker fick ihop fem fiskar varav en brax och slutvikten var 762 g. Det räckte till en 10:e plats. Bäst i vårt sällskap var W som fick ihop 1060 g och slutade på en 2:a plats. Alla 64 barnen som deltog i tävlingen fick en guldmedalj, en fiskebok och en keps. Ett pris som vida överstiger startavgiften. Efteråt åkte vi hem till oss och käkade tidig middag. Vi gjorde en god pastasallad och till det grillade vi kyckling- och fläskfilé. Till efterrätt bakade T en kladdkaka som ackompanjerades av vispad grädde och hallon. Mumsigt. Tack goda vänner för en mysig dag! Det gör vi om nästa år igen.


Tema Disputation: Presenter II

image41

Här kommer flera fina presenter. Dessa fick jag av mina ytterst kompetenta och minst lika trevliga handledare. Av L fick jag en vacker handsmidd korkskruv med ställning i järn från Kanevad. Av A fick jag en flaska rosa Moët & Chandon champagne. Och slutligen av B fick jag en vacker vas/ljusstake från Orrefors.

Tisdagstema - Hållbar

image40

Denna veckas tisdagstema är hållbar.

Tema Disputation: Presenter I

image39
Veckans disputationstema fortsätter med presenter. Okej, jag erkänner. Jag ÄLSKAR presenter. Både att ge och att få. Men det är roligast att få. För att kunna njuta så länge som möjligt och känna det där pirret i magen av spänning drar jag helst ut på presentöppningen så länge som det går.

Jag tänkte dra ut på presentöppningen här på bloggen också, så jag inleder med att visa tre finfina presenter som jag fick i samband med disputationen. Av våra goda vänner F+A-C, P+P, H+E, T+S, A+T och J+N fick jag ett jättevackert silverarmband. Av mina kollegor på CTF (som för övrigt verkar ha lusläst min blogg) fick jag två fina fågelmatare från Eva Solo. Det är långt kvar till vintern så jag tänkte att de skulle få tjänstgöra som ljusstakar tills det är dags att köpa hem fågelfrön. Bilder kommer så småningom. Slutligen fick jag av en kollega (PN) och hans fru (B) en flaska champagne från Sydafrika. Mums.

Ja, jag sa ju att det var fina grejer ;-). Fortsättning följer...

En bok för alla

image38

Igår fick jag ett tips som jag tänkte dela med mig av. Igår kväll fick jag ett samtal från min vän T som bor tillsammans med sin familj i New York. Vi pratade mycket och länge om våra familjer och husletande men också om amerikansk politik, sysselsättning och tjänsteforskning. Bland annat kom vi att prata om böcker och filmer för barn och T tipsade om - ett aktiebolag som sedan 1976 och med statligt stöd ger ut och säljer kvalitetslitteratur till barn, ungdomar och vuxna, till oslagbara priser.  Ett bokpaket med 10 böcker för barn upp till 6 år kostar 340 kr, dvs 34 kr per bok! Enligt T är det jättefina böcker och jag funderar på att prova. Har du någon erfarenhet av En bok för alla?

Komplext köpbeslut

image37

Trogna läsare minns kanske att jag hade turen att vinna Isas tävling. Sedan dess har jag genomgått en komplex köpbeslutsprocess beträffande valet av motiv. Men så idag fattade jag äntligen ett beslut och skickade iväg min beställning. Valet föll på Funkisstad i grått. Den tror jag kommer att passa fint på den vita väggen ovanför sideboardet i vardagsrummet när renoveringen av undervåning väl blir klar (vilket verkar dröja eftersom vi inte tagit tag i det där med hantverkare än). Så nu blir det till att planera in ett besök på IKEA för att köpa ram. Frågan är bara om jag ska ha svart eller vit ram. Vad tycker du?


Tema Disputation: Diplom

image36

Efter att betygskommittén meddelat sitt beslut följde en stund av tal, blom-, diplom- och presentutdelning. På Centrum för tjänsteforskning (CTF) (där jag bedriver min forskning) har vi som tradition att vår forskningsföreståndare får läsa upp ett diplom (som författats av en annan kollega) som tilldelas disputanten. Eftersom de brukar vara ganska svårlästa brukar det locka till en hel del skratt. Mitt diplom löd:

Pro Servus

Nr 023 av 1:a tjänsteklassen

Tilldelas tjänstedoktor Bodil Sandén

Motivering:

Tjänstedoktor Sandén har förtjänstfullt undersökt hur NSD i den nya tänsteekonomins dominerande logik når bortom NPD, BAH och IHIP mha LR, SAS, OCI, CuDIT, SGSD i TWBSS, PLS & OCB. Innovativa insikter från involverade kunder i trånga kabiner, välbeforskade knapptryckarsituationer och temporärt bemannade organisationer, liksom från utvecklade tjänstemän och d:o kvinnor, har i ljuset av stora tjänsteföregångares tidigare tämligen trevande teorier även tydligt visat på värdet av verkligt involverade doktorander.

Vidare har tjänstedoktor Sandén själv som involverad kund med konsumtionsbaserad expertis bidragit till klassisk vinlistsrecitation och vidmakthållen skålningstradition, och på sistone även förtjänstfullt utvidgat den personliga tjänstesektorn till att även innefatta ambitioner att försköna världens ände med virtuella diskussioner och demonstrationer rörande fysiska produkters förmåga att bidra med value-in-hus. 
 

Tjänstefolk och alte Kameraden hyllar tjänstedoktorn och hälsar henne välkommen i tjänstesällskapet! 

Anno MMVII 
Pro stab scientificus Centrum Servicum
Universitas Carolus Rex Civitas  

För den oinvigde kan jag berätta att innehållet i det första stycket i mångt och mycket representerar innehållet i min avhandling (Och ja, alla förkortningarna förekommer i avhandlingen). "Klassisk vinlistsrecitation" syftar på ett tillfälle när jag och några av mina kollegor var på krogen och vi skulle beställa in en flaska vin. Utan att ha sett vinlistan beställde jag in "En flaska Cabernet Sauvignon, inte den som står som nr 2 på listan utan nr 4". Detta imponerade starkt på mitt sällskap och framkallade viss munterhet. Till saken hör att jag varit där två dagar innan med andra goda vänner och då noga studerat vinlistan. "Vidmakthållen skålningstradition" syftar helt enkelt på att jag säkert initierat 75% av samtliga skålar gjorda under min tid på CTF. Betänk då att vi är drygt 50 anställda. "Försköna världens ände" handlar förstås om Trosa som kallas för världens ände. "Med virtuella diskussioner och demonstrationer rörande fysiska produkters förmåga att bidra med value-in-hus" syftar förstås på denna blogg. I avhandlingen skriver jag också om begreppet value-in-use som här blev ersatt med value-in-hus. Fyndigt.  

Markus, som vanligt har du gjort en strålande insats. Tack.

Tema Disputation: Disputationen

image35
Foto: Daniel Sandén

Som tidigare nämnts så upplevde jag i fredags en av mitt livs lyckligaste dagar. Själva disputationen, som började klockan 10.15, gick väl kanske som man kan förvänta sig. Några frågor klarade jag hyggligt, andra inte alls. Det var en ganska svår opponering på ett sätt. I vanliga fall brukar opponenten visa frågorna på en skärm med hjälp av OH-bilder eller en ppt-presentation. Min opponent (som är från Tyskland och som aldrig tidigare varit opponent på en svensk disputation) visste inte att den möjligheten fanns. Opponeringen blev därför ett en och en halv timma långt samtal mellan honom och mig. Intressant och lärorikt men också jobbigt. Till en början var jag nervös och det blev inte bättre av att jag tappade tråden några gånger och glömde bort frågan. Dessutom tog det en stund innan engelskan lossnade. Men cirka 20 minuter in i opponering släppte nervositeten något och det gick lite bättre (det var i varje fall min upplevelse). Efter själva opponeringen var det betygsnämndens tur att ställa frågor. De ställde varsin fråga och efter ytterligare en fråga från auditoriet så var seminariet slut klockan 12.15.

Under tiden som betygskommittén hade överläggningar bjöds det på champange och smörgåstårta. Jag var rejält uppe i varv så jag fick bara i mig två tuggor. Efter mingel och drygt en timmes väntan kom betygsnämnden ut och meddelade att de enhälligt hade beslutat att godkänna min avhandling. Jiiipiiiii.

Otroligt lycklig och mer än lovligt trött

image34
I fredags upplevde jag en av mitt livs lyckligaste dagar. Jag hade lovat att avlägga en rapport här redan igår men jag var för trött efter fyra timmars sömn, tre timmars bilfärd, sortering av en veckas packning och presentöppning m m. Jag hade nog tänkt att fredagens händelser skulle kunna summeras i ett inlägg men en sådan underbar dag kräver flera inlägg. Veckans tema på bloggen blir därför Disputation. Och ni som tittar in för att få er lite inredning till livs: jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna. Jag har fått så grymt fina och många presenter som jag gärna vill visa upp för alla som är intresserade.

Många kramar från en otroligt lycklig ekonomie doktor

Nedräkningen har börjat

Det börjar dra ihop sig till disputation. Det är nu mindre än 43 timmar kvar tills jag ska försvara min avhandling och det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot fredag. Jag tar några dagars ledig från bloggen för att ladda inför fredagens seminarium men jag är tillbaka på lördag med en rapport och förhoppningsvis några bilder. Tills dess: Var rädd om dig!

Kram
Bodil

Tema Fåtöljer - Svanen

image33
Nästa drömfåtölj ut är Svanen. Den designades av Arne Jacobsen 1957-1958 och i likhet med Ägget designades den för lobbyn och loungen i SAS Hotel i Köpenhamn.  Arne Jacobsen liknade sin stol med utsträckta armstöd vid de upplyfta vingarna på alla fåglars drottning och döpte den därför till "Svanen".

Utekök

image32
Jag drömmer om ett utekök. Inget avancerat. Avlastningsbordet Norden från Ikea bildar en utmärkt bas. På hyllorna ställer jag in några Bastant korgar från samma företag. Dessa fyller jag med bl a fin italiensk olivolja, balsamvinäger, pepparkvarn och några konservburkar med Zetas oliver.

På en liten spis med några kokplattor från NetOnNet. kan pastan till pastasalladen koka klart medan Tobbe grillar och jag hackar grönsaker som jag lägger in den vackra salladshinken från Eva Solo. På en hylla ovanför avlasningsbordet agerar tre vattenkannor PS Vållö från Ikea blickfång. Bredvid står några sjävbevattnande krukor med örter från Eva Solo samt en stor skeppslampa från Stelton. Underbara sommar, måtte du komma snart. Jag längtar.

Tema Fåtöljer - Gyro

image31
Min nästa favoritfåtölj är kanske en nyhet för några. Den har bara funnits på marknaden ett par, tre år. Gyro produceras av Conform Collection och är enligt mitt tycke starkt inspirerad av Arne Jacobsens Sjuanstol (det är kanske därför jag gillar den så mycket).

Gyro finns att få i flera olika tyger och färgställningar. Den finns också med eller utan armstöd och med ben eller snurrfot. Snurrfoten har en bra funktion, den hittar automatiskt tillbaka till sitt ursprungsläge. Perfekt när det finns barn i huset som älskar att snurra.

Vi provsatt Gyro senast i går på MIO i Kungens Kurva och den är riktigt skön. Vår favorit är den utan armstöd, i svart läder och med snurrfot. Priset för detta utförande var 5 600 kr på MIO, men på Svenska Hem i Nyköping finns samma fåtölj för 4 800 så det kan löna sig att kika runt lite. Om det fanns en fotpall till skulle vi slå till direkt.

Collage - Stolar

En god vän och kollega, Anna, lämnade en kommentar häromdagen: "Just nu är jag på jakt efter stolar till köksbordet. Jag vill inte ha några från Ikea, våra nuvarande är därifrån och de höll bara i tre år. Så nu vill jag ha något snyggt, bekvämt och hållbart. Har funderat på sjuan, myran, lilla åland. Har du tips på snygga stolar?"

Okej, Anna och alla ni andra. Här är ett litet urval av snygga stolar i olika prisklasser inspirerade av Sjuan, Myran och Lilla Åland. Jag utelämnade stolar från IKEA av ovan nämnd orsak, men också stolar från Mio, EM, och Svenska Hem eftersom jag antar att de flesta har koll på våra stora möbelkedjor.

image29
Här kommer några av mina favoriter, från vänster till höger, uppifrån och ner.

Harvard
Återförsäljare: Bolia
Pris: 550 kr 

Vegas
Återförsäljare: Bolia
Pris: 778 kr

Mandel
Återförsäljare: ASKO
Pris: 990 kr

String
Leverantör: Blå Station
Prisexempel: 2480 kr (http://www.gwm.se)

Chair No. 1
Leverantör Ruben
Prisexempel: 3095 kr (valnöt) (http://www.gwm.se)

Eames Plastic Side Chair
Leverantör: Vitra
Prisexempel: ca 1900 kr

Air chair
Leverantör Magis
Design Jasper Morrison
Prisexempel: 690 kr (http://www.gwm.se)

Infogar en bild på Lilla Åland bara för att tipsa om att Svenssons i Lammhult just nu har  kampanj på stolen i en begränsad och numrerad upplaga. En fårskinnsdyna medföljer i köpet. Pris 1595 kr

De flesta av ovanstående stolar finns i flera olika utföranden och färger. Anna, hoppas du fått lite inspiration. Vill du ha fler tips är det bara att du hör av dig. Kram. Kram.

Fredag idag? Det är ju bara onsdag!

image28
Hmm, är det redan fredag? Det känns mer som onsdag. Nåväl, vem klagar egentligen? Som traditionen bjuder har vi idag haft fredagsmys. Melker och jag inledde med en tur till den STORA lekparken. Medan jag läste lite nästan inget alls i mina studenters uppsatser klättrade Melker i klätterställningen, grävde med grävskopan, klättrade i träd, skvätte sand i det lilla huset, gungade på samtliga fem gungor, cyklade runt hela lekparken (den är STOR!), klättrade upp på taket på det lilla huset, cyklade i sandlådan, åkte rutschkana på rumpan, på rygg, på mage... Puhh, en fyraåring är verkligen överallt hela tiden.

Vid halv fem mötte vi upp Tobbe och beslutade att vi skulle skippa middagen hemma och istället ta varsin matig macka på Hannas. Vi beslöt oss också för att göra ett premiärbesök på Skafferiet - en liten och ganska nyöppnad delikatessbutik med dessertostar, italiensk salami, lufttorkad skinka, olivoljor, fikon- och lagerbladsmarmelad (do you get the picture?). Både Tobbe och jag blev förtjusta medan Melker högt och tydligt deklarerade att "Det luktar äckligt härinne, mamma" inte en gång utan tre gånger. Nåväl, man måste visst ha uppnått en mer mogen ålder för att verkligen uppskatta livets goda.

Med hem i en liten påse fick vi en bit Appenzeller (en hårdost från Schweiz) och en bit Sörmlands Ädel (prisbelönt krämig blåmögelost) från Jurss Mejeri i Flen (lokalproducerade livsmedel smakar alltid extra gott!). Dessa har ikväll avnjutits till en flaska rött vin och filmen Bilar (Melkers val tillsammans med popcorn och persokosaft). Gott och mysigt. Nu väntar en tur hos alla bloggvänner sedan ropar kudden. Detta var allt från Bodil för blogg.se, i Trosa. Over and out.

Biscotti

Igår fick Melker följa med en kompis hem efter dagis. Efter att ha fått lite tid över så bestämde jag mig för prova att baka italienska mandelskorpor. Tillgängliga ingredienser i skafferiet fick bestämma innehållet. Resultatet, samt det avskyvärda kakel som nu finns i vårt lika avskyvärda kök, finns att beskåda nedan, liksom receptet.
233012-27





























Biscotti - Italienska mandelskorpor
ca 45 st

Ingredienser
100 g sötmandel
100 g smör eller margarin
2 dl socker eller råsocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 apelsin eller citron

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka mandeln. Rosta den i varm stekpanna utan fett någon minut. Rör fett och socker poröst i en skål. Blanda i ett ägg i taget. Tillsätt mandeln, vetemjölet blandat med bakpulvret och citrusskalet. Smakstätt eventuellt med sprit eller mandelarom.

Arbeta snabbt ihop till en deg. (Använd gärna matberedare, men blanda då i mandeln i degen på bakbordet.) Dela degen i 3 delar och rulla ut längder lika långa som plåten. Lägg dem på en smord eller bakplåtspappersbeklädd plåt och platta till dem lite med handen. Grädda i mitten av ugnen tills de är ljusbruna, 15-20 minuter.

Låt längderna svalna lite och skär dem medan de är varma i sneda ca 2 cm breda bitar. Lägg dem med ena snittytan upp på plåten. Rosta skorporna i övre delan av ugnen 8-10 minuter. Vänd andra snittytan upp efter halva tiden.


Jag valde att utesluta rivet citrusskal och istället hade jag i krossad mörk choklad som jag blandade i på bakbordet. Både grannar och familjemedlemmar rapporterar att de blev mycket goda och jag håller med.


Tema fåtöljer - PK-22

image26

Foto: Dansk Design Center

Nästa favorit ut är PK-22. Poul Kjaerholm föddes 1929 i Øster Vrå, Danmark. 1952 tag han examen vid the School of Arts and Crafts i Köpenhamn. 1956 designade Poul Kjaerholm PK-22 för vilken han fick the Lunning Award 1958. 1959 blev han medlem och lektor i den Kungliga Danska Konstakademin. Han blev föreståndare för Institutet för Design 1973 och slutligen professor 1976 innan hans alltför tidiga bortgång 1980.

Under åren designade Poul Kjaerholm dussintals med stolar, long chairs och bord som kom att bli landmärken i dansk möbeldesign. De flesta av hans möbler var initialt och fram till 1982 producerade av hans vän E. Kold Christensen i Hellerup. Sedan dess har stora delar av kollektionen producerats av Fritz Hansen.

Poul Kjaerholm designs are en del av MOMAs permanenta kollektion i New York, V&A Museum i London och andra museumkollektioner i Danmark, Norge, Sverige och Tyskland. Under åren vann Poul Kjaerholm flera utmärkelser i industriell och grafisk design,

Jag gillar PK-22 för dess raka, minimalistiska och maskulina design. En möbel som verkligen syns, men som med sin elegans ändå inte tar  för mycket plats.

Tema Fåtöljer - Lamino & Laminett

image29
Foto: Swedese

Lamino formgavs av Yngve Ekström under början av 50-talet och fick sin slutgiltiga form 1956. Yngve Ekström (1913-1988) var den självlärde snickaren, bildhuggaren och möbelformgivaren som tillsammans med sin bror Jerker Ekström precis efter kriget startade möbelfabriken Swedese.

Ända sedan födseln har Lamino varit ryggraden för Swedese, Den älskade läsfåtöljen passar och finns att hitta överallt, i hemmet och på chefsrummet, i väntrummet och äldreboendet och är en återkommande önskepresent till bröllop och 50-årsdagar. Lamino blev 1999 vald till 1900-talets svenska möbel av Sköna Hems läsare. 

Enligt mitt tycke är Lamino inte bara otroligt skön att sitta i med en sittkurva för hela kroppen, den är lätt att ställa fram och flytta undan, den är dessutom vacker och elegant. Lillasyster Laminett med kortare rygg är inget undantag. Om jag ska vara kritisk till något så är det att baksidan på fåtöljen inte är särskilt snygg. Av den anledningen gör sig Lamino bäst mot en vägg.

I pergolans skugga - Del 2

image25
Foto: Eget kollage med bilder från Jula, The Urban Garden, Eva Solo och Nils-Larssons

Har hittat lite mer fina grejer som skulle vara roligt att ha i och omkring vår nya pergola. Det första vi köpte till vår uteplats förra våren var en grill. Den vi valde ut på den lokala järnaffären påminner starkt om den på bilden från Jula. Och jag måste säga att vi en grymt nöjda. Den är verkligen superbra och dessutom snygg i sin rostfria skrud. I år skulle det vara roligt att komplettera med lite snygga gillverktyg. De på bilden kommer ifrån Nils-Larssons.

Saker i zink är ett måste i trädgården och hjärtat i collaget kommer från min absoluta trädgårdsbutik på nätet The Urban Garden. En liknande plantering, fast med kattgräs, hade jag på bordet under delar av förra sommaren. Slutligen skulle den vackra fågelmataren från Eva Solo gärna få agera blickfång från sovrumsfönstret under vinterhalvåret.

Tema Fåtöljer - Snooze

image24


















Foto: Blå Station 

Den andra fåtöljen ut och kanske den vackrast av dem alla är Snooze, formgiven 2004 av Stefan Borselius & Fredrik Mattsson. Så nätt att den nästan svävar. Den är starkt minimalistisk i sitt formspråk men med sin snirkliga ornamentik upplevs den som organisk och levande .

Så här skriver Scandinavian Design om Snooze: "Lounge chair med en för branschen ny teknik använd i klädselarbetet. Ett sirligt mönster inspirerat av svunna tiders ornamentering och dekoration av ytor ger fåtöljen sin särprägel, i Snooze översatt till en del av stoppningen. All sömnad är eliminerad, all teknik dold inuti konstruktionen, den är lika vacker på ovan som undersidan. Finns i läder och textil med kromade ben."

Sedan 2006 finns också Snooze att få som gungstol. Snooze produceras av Blå Station och finns bl a att köpa hos PID och Scandinavian Design. Så vacker att man tappar andan och så nära perfekt man kan komma om ni frågar mig.



image26
Foto: Blå Station 

iPod + HiFi

Jag är lite förtjust i och intresserad av ny teknik. Inte tillräckligt dock för att lägga det högst upp på prioriteringslistan över kommande inköp, men det finns en hel del prylar jag gärna skulle vilja ha. Något som jag redan har i besittning är en iPod Video 30Gb. I den finns i stort sett hela vårt musikbibliotek samlat tillsammans med en eller ett par mp3 böcker som jag lyssnar på på väg till dagis, på resande fot och i sängen om kvällarna.

I handeln finns en del roliga och nyttiga tillbehör till iPod. För ett tag sedan införskaffade vi oss en iTrip som gör det möjligt att lyssna på vår favoritmusik via bilstereon. Ett tillbehör som just nu står högt upp på önskelistan är iPod HiFi som är en högtalare med en inbyggd docka. Vår nuvarande stereo förde Tobbe med sig in i boet och eftersom vi firar hela 15 år tillsammans i år så har även stereon en del år på nacken. Så jag tycker det börjar bli hög tid att byta ut vår gamla trostjänare.
image27

Bilder: Apple

Tema Fåtöljer - Ägget

image22

























Det finns verkligen en uppsjö av grymt snygga fåtöljer i alla olika prisklasser. I några dagar framöver tänkte jag köra ett tema på bloggen med mina favoritfåtöljer. Som grund kan man säga att jag gillar ganska nätta fåtöljer och i många fall går form före funktion, d v s det behöver inte vara en skön läsfåtölj för att jag ska falla som en fura. Jag gillar fåtöljer som är vanligt förekommande i offentliga miljöer och som i sig själva utgör ett vackert stilleben: fåtöljer där ägaren anpassar rummet till fåtöljen och inte tvärt om

Först ut är en riktigt klassiker och en dyr sådan: Ägget är designad av den danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen och presenterades första gången på utställning i Paris 1958. Fåtöljen gjordes för SAS-hotellet i Köpenhamn, vars exteriör och interiör Jacobsen arbetade med mellan 1956-61. Då liksom nu tillverkas den av Fritz Hansen.

Ägget har blivigt ett signum för skandinavisk formgivning i hela världen och anses vara en av milstolparna i utvecklingen av modern möbelkonst. Fåtöljen finns att få i tyg eller i läder och har både vipp- och snurrfunktion. Till fåtöljen finns också en fotpall. Trots sin förvånansvärda storlek väger fåtöljen bara 18 kilo!

Vi skulle gärna ha en röd eller orange Ägget här hemma. Men prislappen är minst sagt avskräckande så om vi inte vinner på någon lott (vilket är omöjligt eftersom vi aldrig spelar) eller ärver någon rik gammal moster vars existens vi inte känner till så får inköpet av Ägget vänta tills Melker flyttat hemifrån. För en sak är säker, vi, och fler med oss, kommer tycka att den är lika vacker och åtråvärd om femton år som den är idag.

Tisdagstema - Smaker

image20

Denna veckas tisdagstema är smaker. Mitt äpple var både sött och syrligt.  

En dag i trädgården

image18

Bilder från Eplanta samt Alltihemmet (Ann-Britt på Gotland)

Idag har vi tillbringat stora delar av dagen i trädgården. Vi har spelat fotboll, sprutat vatten på varandra och monterat klättergrepp till Melker på förrådsväggen. Men vi har inte bara roat oss, vi har gjort lite nytta också. Vi har flyttat lökväxter, gödslat, krattat, räfsat, grävt upp gamla växter vi inte vill ha kvar, samt planterat nya. Idag har vi planterat två piprankor och två Clematis Aljonushka (se ovan) som förhoppningsvis ska hjälpa till att göra pergolan till ett grönt och vackert uterum. Jag har dessutom planterat några plantor med en vacker lilavit blomma som jag tyvärr glömde kolla vad den heter (se nedan).

image19






















Uppdaterat: Jag lyckades radera hela inlägget och en kommentar från Thea samt ett svar till henne från mig. Klantigt. Finns det någon ångrafunktion i blogg.se? Någon som vet? Det lär ju inte vara sista gången som jag klantar mig. Thea berättade bl a att blommorna på bilden heter Afrikansk Marguerit eller Stjärnöga. Tack för upplysningen Thea.

Vår i Trosa - Del 2

image17
Det finns många vackra motiv att fotografera i Trosa. Här kommer därför del två i min mini-serie om våren i Trosa. Överst till vänster syns ett av kommunens två kommunhus. I blomlådorna på bron vid torget har man planterat penséer i vackra färger. Det lilla vita huset inrymmer Hannas café, vårt favoritfik. Här brukar vi inleda vårt fredagsmys med Päronmer, bulle och drömmar för Melkers del och Caffè Latte och en macka till mig. Har vi tur möter Tobbe upp också.

På många officiella bilder från Trosa syns ofta anrika Trosa Stadshotell & SPA. Här kan man unna sig en skön behandling eller bara äta god mat i trevlig miljö. Den röda byggnaden längst ned till vänster är Trosa Kvarn, en omdiskuterad byggnad i lokalpolitiken. På sikt hoppas många att det ska komma att inrymma ett kulturhus med bl a ett café, ett galleri m m. Sista bilden föreställer tornet på Trosa rådhus och bibliotek. Alldeles bredvid står ett fantastiskt körsbärsträd som tyvärr nästan hunnit blomma över när jag tog bilden. Jag får göra ett nytt försök nästa år.

Valborgsmässoafton

image16

Igår var det fullt upp hela dagen. Förmiddagen var avsatt åt att försöka hitta lite nya kläder till disputationen så jag lämnade killarna hemma och tog bilen till Nyköping. Jag tycker det är svårt att handla kläder. Jag gör det alltför sällan. Jag har liksom ingen koll på vad som är modernt och vad som finns i butikerna. Isället har jag ofta en bild i huvudet av ett plagg jag vill ha och sedan går jag runt och försöker hitta det. Det fungerar nästan aldrig. Igår var jag ute efter en brun kjol och kavaj till själva disputationen och en enkel svart klänning i något fint tyg till disputationsfesten. Jag hittade ingetdera. Istället var butikerna fyllda med färgglada sommarlinnen och kjolar i vitt, grönt och rött. Jag gick runt i butikerna i tre timmar och hittade till slut en bronsfärgad klänning med fint fall så nu har jag i varje fall något att sätta på mig på kvällen. Jakten på kjol och kavaj får fortsätta i veckan.

Melker fick också lite nya kläder. Jag kompletterade den nyinköpta jackan från Polarn o Pyret med en brun fleecejacka. Och så blev det ett par nya jeans med döskalleskärp  från H&M. Mycket populärt kan jag lova. Han är tacksam att köpa åt för han blir alltid glad och vill ta på sig grejerna direkt. Det är roligt.

Väl i Nyköping kunde jag inte låta bli att titta in i min favoritbutik Hellmanska Gården. De har ett mysigt café, en vacker trädgård och inte minst en fin butik fördelat i två mysiga lokaler där de bl a säljer vackra saker från Cult Design, Iittala, Höganäs, och Serholt. Igår passade jag på att ta några bilder med mobilkameran (därav kvaliteten).

Hemma igen lagade jag en fransk potatisgratäng och förberedde en förrättstoast med kräftröra. Sedan gick vi till några av våra goda vänner (tillika grannar) för att grilla fläskfilé. På kvällen gick vi till torget för att lyssna på det traditionella vårtalet för att sedan följa scouternas fackeltåg till Skärlagsvallen där en vi fick beskåda en stor majbrasa och vackert fyrverkeri. Kvällen avslutades med kaffe, Xanté och banankaka samt goda dessertostar. Vid halv ett tiden rullade vi de 300 meterna hem. Grymt mätta och belåtna.

RSS 2.0