Trevlig helg!

image370

Men en bild på fina lycktor (som redan figurerat i otaliga bloggar) från Indiska önskar jag en trevlig helg till alla goa bloggläsare. En extra stor kram skickar jag till Anne (som tar fantastiska bilder som hon visar på sin lika fantastiska blogg) som hjälpte mig med lite html-kodning. Tack vännen!

Xtreamliner från Playsam

image369
Xtreamliner från Playsam


För varje designintresserad är väl träleksakerna från Playsam helt oemotståndliga. Jag har länge tänkt att köpa en bil till Melker men det har inte blivit av. Dessa leksaker är, i mitt tycke, så fulländade att de skulle få platsa som dammsamlare på en stringhylla var som helst i vårt hem. Om du vill klicka hem ditt eget exemplar så går det bra att göra det hos designonline. Svensk design när den är som bäst!

PS! Kan någon webdesigner tala om hur jag får bort punkten bredvid bloggkoll-knappen i menyraden så skulle jag bli mycket tacksam. Jag är helt okunnig i html-kodning!


Underbara kuddar

image367
Om jag bara hade någon soffa eller fåtölj i hemmet där dessa skulle passa så skulle jag inte tveka att klicka hem de båda kuddarna från PB Home och DesignDirekt. Vackra mönster och vackra färger i vacker färgkombination. Dagens tips!

Citronkyckling med oliver

image364
Min supergulliga arbetskamrat Kia tipsade om ett smarrigt recept häromdagen. Idag, när jag för en gångs skull var hemma i tid för att hjälpa till med middagen, var det dags att prova. Och vi blev inte besvikna. Det var lättlagat och jättegott! Så här kära bloggvänner bjuder Kia och jag på receptet.

Citronkyckling med oliver
4 portioner

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
1/2 hönsbuljongtärning
1 tsk rosmarin
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
1 dl svarta oliver
1/2 dl grovhackad persilja

Gör så här:

1. Skär varje kycklingfilé i tre bitar på längden. Skala och hacka vitlöken.
2. Bryn kyckling i smör i en stekpanna, salta och peppra.
3. Blanda grädde, buljongtärning, rosmarin och citronsaft i en gryta. Lägg i kyckling och vitlök. Låt koka under lock cirka 5 minuter.
4. Rör ner citronskal, oliver och persilja.
5. Servera med fullkornspasta eller klyftpotatis och en fräsch grönsallad.

Tips! Jag uteslöt smör till förmån för olivolja och använde en hel citron utan att smaken tog över.
image365

Ny brevlåda!

image363
När vi flyttade in i huset för drygt två år sedan hade tidigare ägare lämnat kvar en allmogeinspirerad blåmålad brevlåda med deras efternamn på. Med ett hus utan möbler fanns det verkligen hål att stoppa intjänade kronor i varpå vi köpte en billig liten plåtlåda i grått för 79 kr. Vår stackars brevbärare har nog svurit både en och t vå gånger på den lilla lådan som varit full efter en morgontidning. Med en tidning i gick det knappt att stänga locket varpå vi många mornar hämtat in en regnvått morgontidning. I helgen gjorde vi äntligen slag i saken och med från Bauhaus fick en ME/FA Harmoni 872 följa med hem. Den sitter nu fastmonterad på muren utanför huset till vår, och förhoppningsvis brevbärarens, stora glädje.

Helgens shopping

image362

Stora delar av gårdagen ägnade vi åt att gå i affärer. Vi inledde på Fabriksbutiken i Nyköping där vi handlada en ny karaff Joy från Boda Nova eftersom den gamla spruckit i diskmaskinen. Vi köte också en Kaiku-bricka från Marimekko och tre våriga löpare från Serholt till Anna-Carin som fyllt år och som vi besökte i går kväll. Vi köpte också en bröllopspresent till Jocke och Fia som gifte sig för drygt en vecka sedan i Svenska Kyrkan på Teneriffa. Vad det blev visar jag upp när vi överlämnat presenten.

Efter det blev det en snabbtur till Mio i Nyköping för att kolla in färgen på en soffa som vi tipsat svärföräldrarna om. Den var jättesnygg och vi gav dem vårt klartecken. Och för en gång skull verkar det som om de kommer att lyssna på våra goda råd :-). Soffan är grön och i lite 50-talsstil och kommer bli jättefin. Jag lovar att visa bilder när den är på plats.

Sedan åkte vi till Norrköping där vi köpte nya vårskor åt mig och lite nya kläder åt Melker. På Byggmax handlade vi tre ektrösklar och fem nya dörrhandtag till innerdörrarna på ovanvåningen. Till Bauhaus åkte vi för att titta på innedörren Purity från Swedoor bara för att konstatera att dörren inte alls var vit utan vaniljvit, varpå de gick bort. Men Swedoor är ju inte den enda dörrfabrikanten som erbjuder denna typ av dörr så jakten går vidare. Vi fick i varje falll med oss en ny blandare (Salt från HAFA) till det nya handfatet från ovanvåningen. Handfatet fick vi av mamma och pappa förra helgen, men när vi kom hem visade det sig att ena röret till blandaren var av varpå vi fick investera i en ny. Vi köpte också en ny brevlåda, men den visar jag en annan dag.

Dagens bild - Uggla lapar morgonsol

image361

Syprojekt

Wow. Först och främst ett stort tack för alla snälla och uppmuntrande kommentarer till det tidigare inlägget. Det är fler än jag som uppskattar nyckelpigor och Gotland. Flera gillade också fotot. Att lyfta fram en detalj i färg i ett svartvitt fotografi skapar en rolig effekt. Har ni tillgång till Photoshop Elements och vill veta hur man 1) gör fina svartvita bilder och 2) framhäver en detalj i färg finns en utmärkt video här som visar hur man gör. Lycka till!
image359
Vad gör man en helt vanlig torsdagkväll med en kökshandduk med Stockholmsmotiv från Åhléns och karborrband? Jo, har man i dagarna fått en ny, fin och liten bärbar dator som man avser släpa med till och från jobbet varje dag så syr man ett litet laptopskydd. Efter två timmar med en hel del avbrott för att uppmärksamma och hjälpa en trött och småförkyld femåring så är den i varje fall klar. Min förhoppning är att datorn kommer att klarar sig lite bättre från repor och fula märken i denna lilla kuvertväska.
image360

Tisdagstema

image358
Gårdagens tisdagstema var längtan. Som så många andra längtar vi just nu efter varmare väder och med det kommer mysiga nyckelpigor fram. Denna bild är från förra årets sommarsemester på Gotland. Och Gotland, det längtar jag också efter.

Love is in the air - Part II

image357
För några månader sedan hade en av Melkers dagisfröknar med sitt barnbarn till dagis. Alice är 7 år och bor i Stockholm. Samma eftermiddag när vi hämtade Melker fick vi rapporter om att de unga tu fattat tycke för varandra och bl a legat och kramats och pussats under hela vilan. Det var kärlek vid första ögonkastet.

Idag när vi kom till dagis var Alice på besök igen. Enligt fröken tyckte Alice att det var så roligt förra gången och eftersom Alice börjar skolan till hösten skulle det inte bli så många fler tillfällen att hälsa på mormor på jobbet. Konspiratoriskt frågade jag fröken om hon trodde att de skulla ha lika mysigt denna gång och fröken svarade lika konspiratoriskt att "Vi får väl se. Ni får rapport i eftermiddag." Det var en smått generad Melker som vi lämnade med en lika generad Alice i morse.

I eftermiddag, på väg till dagis, ser Tobbe hur Melker och Alice är ute på gården och går och håller varandra i handen. Fröken bekräftar att de inte lämnat varandras sida på hela dagen. Vid middagsbordet ikväll får vi även detta bekräftat av lilleman själv som har en lång utläggning om hur "fin" Alice är. I min ambition att uppfostra Melker till en romantisk kille som är trygg nog att visa känslor inför andra frågar jag om han inte vill göra ett kärlekskort till Alice. Idéen föll i god jord och efter middagen plockade vi fram korrespondenskort, dagisfoton, tuschpennor och glitterlim. Ovan kan ni se det färdiga resultatet. Med kortet på tork stoppade jag om Melker ikväll, varpå han konstaterar: "Mamma, det är härligt att vara kär". Love is in the air.

Love is in the air - Part I

image356
I torsdags och fredags var Tobbe på kurs till Rimforsa Strand (surfa in och kolla in deras ûbersnygga strandbastu, den är verkligen to die for) varpå Melker och jag firade alla hjärtans dag på tu man hand. Vi lyxade med god kvällsmacka på Hannas och på vägen hem köpte vi en påse godis som vi frossade i hemma i soffan framför en av Melker vald film. Vid lägdags fick jag den ultima kärleksförklaringen:

Melker: Åhhh, jag har verkligen den finaste mamman av alla.
Jag: Vad gullig du är! Tack Melker.
Melker: Du är bättre än hela Bollibompa!

Är inte det äkta kärlek så säg!

Välkomna & Himla

Hej alla godingar därute. De senaste dagarna har jag sett en ordentlig ökning på antalet unika besökare hit till bloggen. Det är jätteroligt att fler hittar hit, till min anspråkslösa digitala anteckningsbok. Speciellt  roligt är det eftersom jag inte marknadsför bloggen så hårt och därmed inte kan förvänta mig några stora besökssiffror. Hoppas alla ni nya besökare ska hitta något som passar just er och att ni snart kommer tillbaka.

Med många nya besökare och många gulliga kommentarer från mina flitiga bloggvänner hade jag önskat att jag hade mer tid till att svara på era kommentarer och komma med nya inspirerande bilder, kollage och inlägg. Men tiden kommer inte riktigt att räcka till de kommande veckorna. På jobbet håller vi som bäst på att fixa det sista inför de två kundinvolveringsstudier som drar igång nästa vecka och i helgen åker vi hem till Katrineholm för att fira min pappa som fyller år i morgon. Dessutom ska vi hjälpa mamma och pappa att röja på deras vind och följa med Tobbes föräldrar som smakråd då de ska välja golv, tapeter och färg till sin nya lägenhet. Jag hoppas dessutom att min bror och hans familj också kommer upp från Linköping så vi får pussa lite på Noah. Men några inlägg ska det trots allt bli...

Jag har så länge jag kan minnas varit svag för ljusblått och ljusrosa, ni vet de där traditionella babyfärgerna. Så ni kan ju bara gissa vad jag tycker om dessa inspirationsbilder från Himla...
image354
Underbara bilder från Himla

Inspiration: Bakning

image353
Produktbilder från nedan nämnda företag

Här kommer ett litet inspirationskollage på temat bakning. Först en äppelgrön KitchenAid Artisan KSM150. En röd bak- och grillpensel från Le Creuset. Bakform Bugs från Nordic Ware. Skålar från Jensen. Kökshanduk Candy från Klippans Yllefabrik. Degskrapa/Slickepott från Le Creuset. Och slutligen bakformar från Rusta. Med denna utrustning går det väl knappt att misslyckas, eller?!


Extrasäng?

image343
Dagbädd Lubi från Ilva

I gästrummet har vi just nu en vanlig 105 säng som vi fått av godaste vänner. Mycket snällt! Tyvärr är den i minsta laget då övernattande par måste vara absolut nykära för att uppskatta en natt tillsammans i sängen. Så alltsom oftast brukar vi dra fram en 120 madrass och lägga på golvet och därmed dela på paret. Jag har länge varit inne på en bäddsoffa men eftersom rummet är litet och vi på sikt planerar att flytta dit kontoret så vill vi ha en nätt lösning. Nu tror jag att jag har hittat den. Dagbädden Lubi från Ilva består av två madrasser och när man lyfter av den övre delen och lägger den på golvet får de båda madrasserna samma höjd. Priset är inte heller avskräckande 4.149 kr. Frågan är nu bara om den är skön?! Finns det någon där ute i cyberspace som har provlegat denna eller kanske rent av köpt den?

Det blir aldrig som man tänkt sig Del 2

image352

Produktbild från Mio

Efter bion gick vi till Mio för att kolla på sängar. Våra tio år gamla IKEA-sängar har gjort sitt och det är dags att investera i nya. Mio har fram t o m den 18 februari kampanj på sin sängserie Bedtime. Vi hade i förväg spanat in ovanstående madrass Comfort No. 1 Kontinental Duo men den var alldeles för mjuk för vår smak och kändes lite svampig. Så det blev ingen säng igår och vi får leta vidare. Det blir aldrig som man tänkt sig!

Barnsliga aktiviteter

Igår gjorde vi lite roliga saker med Melker. Först åkte vi till Gnesta för att åka lite skridskor i ishallen. Melker var först lite besviken när det visade sig att man inte fick använda puck och klubba, men när han hittade en golfboll som han kunde kasta och åka och fånga blev det lite roligare och i slutet av timmen gick det riktigt snabbt på skridskorna och antalet fall hade reducerats kraftigt. Det är roligt att se vilken utvecklingskurva barn har.
image351
Från Gnesta åkte vi till Heron City för att kolla på bio. Melker fick välja och valde Råttatouille. Hela familjen uppskattade den välgjorda filmen med den söta lilla råttan som älskar att laga mat. Möjligtvis var den i längsta laget. Med reklam så höll filmen på i två timmar. Men den var helt klart underhållande och kommer nog inom kort bli en del av DVD-samlingen här hemma.

Hos Sara & Alex

image349
Efter Ikea-besöket åkte vi hem till Sara & Alex en liten stund. Vi spelade Nintendo Wii. Det är bara hur kul som helst. Vi spelade gitarr, bowling och tennis. Melker var jätteduktig och slog mig i bowling, vilket i och för sig inte säger så mycket. Jag som aldrig skruvar i riktig bowling, får till superskruvar i Wii-bowling. Märkligt! Nåväl, ni som står inför ett inköp av TV-spel skulle jag verkligen rekommendera Wii. Det är verkligen hur roligt som helst.

En inredningsnörd som jag själv blir också förtjust i spelets design. I detta fall skulle Wii passa hur bra som helst till vår tilltänkta TV, en Samsung LE40R86.  

image350

Det blir aldrig som man tänkt sig Del 1

I fredags efter jobbet möte jag upp Torbjörn och Melker i Skärholmens centrum. Uppdraget för kvällen var att fixa en skrivbordsvägg åt Melker. Vi vill ha en lång arbetsskiva utmed en hel vägg i Melkers rum för att få plats med en dator och en rit- och lekplats, alternativ plats för Melker och en kompis. Samtidigt får den inte vara för djup eftersom rummet är ganska fyrkantigt och det skulle försvinna mer yta i mitten av rummet. Skivan tänker vi lägga på list i bakkant och sätta tre ben i framkant. Till det har vi planerat två skrivbordsstolar, två arbetslampor och en hurts för pennor, papper och block.

Första stoppet var Bolagret där vi skulle titta på några små hyllor som jag tänkte sätta ovanför skrivbordet för att förvara allehanda småprylar som PEZ-gubbar, datorspel, robotar mm. Hyllorna (som jag gärna visat men de finns tyvärr inte på hemsidan) saknade någon typ av upphängningsanordning vilket medförde att vi skulle behövt sätta synliga vinkeljärn för att få upp dem på väggen. Av den anledningen valde vi bort dem. Efter en snabb middag blev det en tur till IKEA. Följande hade vi tittat ut i förväg:

image347

Bordsskivan VIka Amon visade sig vara för tjock och var gulvit istället för kritvit som vi vill ha. Tillsammans med bordsbenen  Vika Kaj skulle dessutom hela lösningen sett billig ut (vilket den naturligtvis också skulle ha blivit). Då började vi titta på färdiga skrivbord. Vi hittade ett fint i Fredrik men det var naturligtvis för kort och lite för brett. Och till råga på allt var skrivbordsstolen Stefano slut i grått. När vi konstaterat detta lade vi ner hela projektet för kvällen och istället blev det ett nytt duntäcke till Melker och en ny kudde till Torbjörn. Det blir aldrig som man tänkt sig! 

Sorgens dag i Trosa

image344
Vacker bild från Feng Shui Products

Ikväll tänder vi ett ljus för Benson. Natten till idag avled Torbjörn "Benson" Olsson i sviterna av en hjärtinfarkt, blott 43 år gammal. Benson,  en av Trosas mest kända profiler, var en engagerad mat- och vinexpert, TV4-profil från Nyhetsmorgon, samt hotell- och restaraungägare av Bomans hotell i Trosa. Vi känner honom inte privat men de gånger vi har träffats var han alltid väldigt trevlig och otroligt kunnig. En av mina bästa vinupplevelser var han i hög grad med och bidrog till.  

Benson lämnar efter sig fru och två barn och en kväll som denna går våra tankar naturligtvis till dem och alla de som stod Torbjörn nära. Jag är inte religiös men en dag som denna kan man inte låta bli att konstatera att Herrens vägar äro outgrundliga. Benson, du fattas oss.
image346

Tisdagstema - Cirkel

image342
Dagens tisdagstema är cirkel. Jag funderade länge på vad jag skulle kunna fota till dagens tema. Suget att fotografera har inte riktigt infunnit sig de senaste veckorna. För att ta bra bilder i total avsaknad av dagsljus krävs minst en externblixt, ett par softboxar och gärna ett juste macroobjektiv. Av denna utrustning äger jag inget men en investering i en blixt känns i varje fall inte alltför långt borta. Bristen på fotoinspiration till trots kom jag ändå på att jag glömt att visa en av mina julklappar till Tobbe. Glob är designad av Jakob Wagner and Louise Christ Frederiksen för Menu och säljs bl a via DesignOnline. Klassisk jordglob i modern tappning. We like!

Inspiration till uterummet

image341
Bilder från Venue Media

Mija på Bygglov misslyckas aldrig med det hon företar sig. I kvällens program tog hon, Matte och Willy sig an en uteplats på Österlen. Med en kombination av klassiska och moderna möbler och material, gröna växter i betongkrukor, lokal keramik och underbara textilier från favoritföretaget Mairo blev det ett underbart vackert uterum. Jag längtar tills vi får fixa till i vårt uterum inför säsongen. Och Mija, om du läser detta, du får när som helst komma och hjälpa mig. Vi bjuder på mat och husrum så länge du vill.

Underbara sängkläder från Dwell

image340

Produktbild från Dwell Studio

Dwell Studio fortsätter att formge härliga textilier till våra små älsklingar. Melker hade fullkomligt älskat "Transportation" och som synes hade de passat hur bra som helst till hans solgula fondvägg.

Nostalgi med Babar

image339
Vi som växte upp under 70-talet fick njuta av Babar när det var dags för barnprogram. Eftersom vi nu har vuxit upp och många av oss fått egna barn är det ju ingen slump att våra figurer dyker upp igen i rutan och som leksaker. För några veckor sedan när jag tog en sväng in på Stockhome  fick jag syn på fin sparbössa föreställande Babar. Nu såg jag att den även finns att köpa via Russinet. Visst är den underbar? Synd att Melker redan har en sparbössa - en röd spargris från IKEA.






Spira inspirerar

image337
Bild från Spira Inredning

Dagens finaste inspirationsbild kommer från Spira Inredning. Jag älskar det grafiska tyget Madeira, det krispigt vita köket, den vita klassiska Eames plastic chair och det härliga ljuset.

Våren är här!

image336
Produktbilder från IKEA

I varje fall har den kommit till IKEA som i dagarna presenterat de första produkterna ur Vårens kollektion . Jag tycker kollektionen ser lovande ut och har redan hittat några favoriter som med stor sannolikhet kommer få följa med hem vid nästa besök. Tänk er zinkkorgen full med färska örter! Eller varför inte några smultronplantor till Melker! Härligt!

Ny Kobra

image335
Vi har två fasta telefoner i vårt hushåll. Båda är trådlösa och därmed alltid ute på vift. Av den anledningen skulle det vara skönt med en telefon som står på sin plats. Jag är lite sugen på nya Kobran från Telia.

Underbara bakverk

image333
Bilder från Bluebox

Melker har lämnat tiden med matlagning på barnspisen och tebjudningar med pippiservicen bakom sig. Numera är det mest sportliga aktiviteter, dator- och tv-spel, lego och playmobil som gäller. Synd, när man ser dessa underbara bakverk från Bombadill. Kolla här för fler produkter. Just nu finns ett urval av produkterna att köpa hos Bluebox.

RSS 2.0