Glad midsommar!

Pust, sjunker ner i sängen med ett glas rosévin för att landa lite innan jag lägger huvudet på kudden för natten. Alla förberedelser inför morgondagens midsommarfirande är klara. Present till värdparet är fixat, midsommarkläder till barnen och mig är inköpta och strukna. Ikväll har Tobbe skrubbat potatis och stekt köttbullar och jag har gjort skagenröra, gubbröra och förberett ett kalljäst brytbröd som ska in i ugnen i morgon bitti. Packar för en övernattning i Nyköping gör vi i morgon bitti liksom hämtar upp kransen jag beställt till Meja. Återstår bara att önska er alla en jättehärlig midsommarafton. Det tänker vi ha! Kram, kram.

Midsommarplanering & Sånghäfte

Foto: Fotoakuten

Jag sitter och förbereder lite inför midsommar. Vi har hittat ett vinnande koncept och firar med finaste vänner i Nyköping tillsammans med ytterligare finaste vänner. Vi brukar dela på ansvaret att planera, handla och förbereda mat- och dryckesinköp. I år ansvarar vi för den traditionella sillunchen och jag har just skrivit en inköpslista som jag ämnar beta av under morgondagen för att hinna med att lägga in sillen.

Vid sidan om mat och dryck, så hör allsång av snapsvisor och sommarsånger också till viktiga midsommartraditioner tycker jag. Oombedd har jag därför slängt ihop ett litet sånghäfte. Om du vill kan du ladda ner det här. Bara att printa på dubbelsidigt papper och så är det klart.
Skärmdump - Sånghäfte Midsommar 2011

Åhhh

Vitt, vitt och vitt. Lite svart och lite smutsigt rosa och lila. I love, love, love toppfotografen Birgitta Wolfgang Drejers hem som porträtteras i senaste numret av Sköna Hem. I mitt nästa hem blir det vitt från golv till tak (inklusive städhjälp) och stora ljusinsläpp.
Designerklassiker som Barcelona och Jielde-lampan tillsammans med soffa från Ikea. Jag älskar kelimkuddarna på golvet! Svartvit konst på väggarna.
Matbord av drivved och underbart skåp fyllt med allsköns minnen och vackra stilleben.
I samma rum - en arbetsplats. Trä mjukar upp och balanserar den annars svartvita inredningen.
Öppen spis och skönt barhäng. Älskar de industriella spottarna i taket som finns hos Spotlight 2.
Och så en grön lummig och uppvuxen trädgård. Fantastiskt.

Askö

För ett par veckor sedan hade vi turen att få följa med Jocke och Fia ut på sjön. Det blåste som sjutton men den gamla sjöbusen Jocke fann på råd och letade rätt på en fin vik på Askö som för dagen låg helt i lä. Härligt! Här är en bildkavalkad från dagen.
Himmel och hav. Vackert i det stora.
Grönska mot en sten. Vackert i det lilla.
Wilmer och Melker håvar.
Små violer coh små kärlekar.
Hjärtat mitt.
Mmm, massa godsaker. Ni vet, sjön suger!
Rosé, mmmmm.
Utsikten, mmmm.
Hårig liten rackare
Fika är mumsigt tycker Meja.
Och Edwin också.
La famillia.
Just det, vi hade två smö söta grisar med oss på färden också!

10 favoriter från Granit

En av mina absoluta favoritbutiker är Granit. Jag tokgillar konceptet med neutrala färger, bra förvaring, vackra nyttosaker och det stora utbudet av zinkprodukter förstås. Rykten gör gällande att det snart kommer komma en webbshop som gör det enklare för er med långa avstånd till en fysiskt butik. Här ser ni mina 10 favoriter från det nuvaranda sortimentet, varav några redan hittat hem till mig.
Flaskställ och mjölkflaskor i glas är charmigt och dem fyller jag gärna med årets skörd av rabarber- och flädersaft.
Krukor i zink kan man inte få för många av. Jag har basilika och fransk dragon i två av mellanstorleken.
Stormlyktor skapar myskänsla på uteplatsen när mörkret lägger sig.
Trälåda att förvara stolsdynorna i.
Canvastältet skulle Meja älska att krypa in och ut i.
Snyggaste weekendbagen i canvas.
Hinkar i zink till askan från grillen.
Planteringspinnarna finns redan i min ägo. På mina står det just nu Rucola, Rädisor, Salladslök, Sockerärtor, Potatis och Dill.
Två av de tjockare oljelamporna sprider ljus och stämning i vår lilla loungehörna om kvällarna.

Landet

Vi var på landet en sväng förra helgen - det vill säga mina föräldras sommarställe. Jag älskar känslan av kravlöshet som infinner sig när vi kommer dit. Jag lämnar vardagen och jobbet där asfalten slutar och tillåter mig att bara koppla av och njuta av allt det gröna och den enklare livsstilen. Stället är litet - ett rum och kokvrå. När vi är där sover vi i en husvagn som står uppställd på tomten - en ruffig gammal husvagn som skulle må bra av lite omvårdnad. Men nej, det spelar det ingen roll. Det får vara så.
En insjö, en brygga, några motorbåtar, fiske och kräftfiske, bad och vedeldad bastu.
Familjen - mamma, pappa, barn och så älsklingen min.
Försenad och kombinerad födelsedags- och morsdagtårta enligt den enkla livsstilen - färdiga marängbottnar, grädde och hallon. Enkelt, gott och alldeles vansinnigt onyttigt.

Härliga dagar

Bilder från Kristi Himmelfärdshelgen. Meja leker med det lilla vattenspelet i trädgården.

Sol och värme. Livet blir liksom lättare att leva. Energidepåerna når helt andra nivåer än under det mörka halvåret och ingen vill gå och lägga sig i tid på kvällarna. Vi njuter i vår lilla lummiga halvfärdiga trädgård. Nåväl, det mesta är klart på baksidan där vi spenderar merparten av tiden. Varenda kruka har fyllts med sommarblommor och en del perenner. Palmerna har fått flytta ut, odlingslådorna har fördubblats i antal och där växer det nu så det knakar även om vi som vanligt var sena att så och plantera. Barnen rör sig mellan inne och ute. Meja är blöt mest hela tiden. Är det inte det lilla vattenspelet så är det fågelbadet eller barnpoolen. Idag fyllde vi den sistnämnda efter att ha spenderat några timmar i blåsten vid en liten insjö i närheten. Meja badade och badade, jag fyllde på mer och mer varmvatten. När middagen närmade sig tog jag upp det lilla russinet och satte på ny blöja och fin sommarklänning. Lämnade henne inomhus och gick ut för att plocka ihop badleksakerna. Då kommer hon, först smygandes och sedan i full galopp... och kastar sig i poolen. Jag hann inte reagera. Där lade hon sig njutningsfullt på rygg med vatten upp över öronen, blundade och njöt med genomvåt klänning och en blöja stor som en badboll. Älskade unge!
Det finns så mycket att upptäcka!
Lycka är när storebror låter mig leka med hans grejer. Här Kappla-stavar,
Gormiti och kulor. Det är jobbit att lådorna är så djupa bara!
Mitt älskade lilla hjärta!

Born to be a winner?

Det är ju lätt att ryckas med när man ser alla andra gå upp på prispallen. Meja var inte sen att inse tjusningen med att stå överst på pallen. Jag vet inte hur många gånger hon klättrade upp och ner på prispallen vid metartävlingen och hon skrek i högan sky när vi var tvugna att lämna plats åt andra. Segergester har hon tydligen också övat in eller vad sägs om dessa:
En klassisk pose - glad men lite återhållsam.
Den oväntade segern - förvåning blandat med lycka.
Och så slutligen: YES! I did it! Belöningen efter många års slit. 

Underbara unge. Tävlingsledare blev så tagen av Mejas farcination av prispallen och vinnargester att hon också fick en medalj (trots att hon inte ens deltog i tävlingen). Det var gulligt tycker jag.

Trosametet 2011

Så mycket att blogga om. Så lite tid över för just bloggen. Men inspirationen och viljan finns i varje fall så då brukar det gå att hitta lite tid.

Vilken härlig långhelg vi har lagt bakom oss. Det kändes som en hektisk men härlig semestervecka med familj, bästa vänner, lite avkoppling, fix i hemmet och så underbart väder och god mat. Det blir inte så mycket bättre än så om ni frågar mig. Vi började ju ledigheten i onsdags med födelsedagsfirande. På torsdagen var det dags för den årliga traditionen Trosametet som alltid äger rum på första officiella metardagen som är Kristi Himmelfärdsdagen. Det var färre än vanligt bland vännerna som hade möjlighet att delta i år men vi gjorde definitivt det bästa av situationen och hade en jättemysig dag med Henric, Eva, William och Julia och så lite syskon och föräldrar till dem. Vädret var varmt men som vanligt blåste det en hel del nere i hamnen.
William deltog för första gången som yngre junior och fiskade fyra timmar mot barnens två. Det nappade dåligt och tålamodet tröt en del sista kvarten men med lite peppning så fiskade han hela tiden och slutade på en hedervärd fjärdeplats,att det bara var fyra deltagare i den åldersklassen behöver vi inte nämna :-). Men William var nöjd med medalj och 60 kr rakt i handen.
Meja var förstås också med, dock inte i tävlingen, utan som provsmakare av betet. Majsen var godast, följt av magot och mask.
Melker och Julia snackar och mumsar godis. Det är roligt att se att de fortfarande är mycket tighta trots att vi inte umgås lika ofta nu som vi gjorde när de var pluttisar.

Den här dagen var de särskilt mysiga och hade små bråttningsmatcher med varandra och hängde ihop hela tiden. Vi mammor när fortfarande forhoppningar om att de ska gifta sig en dag. Time will tell.
Sötnosarna.
Efter prisutdelning fick man också belöning i form av glass med minimaränger. 

Efter avslutade tävlingar åkte vi hem till oss och grillade hamburgare och drack rosévin och snackade bort några timmar i trädgården. En härlig dag. Tack, bästa vänner!

2 x födelsedag

Suddig bild på de båda födelsedagsbarnen

Idag har vi firat både Tobbe och hans moster Babban. Tobbe, som tycker det där med födelsedagar och firande är klart överskattat (Märkligt, jag vet, jag förstår ingenting!) firade vi med en familjefika vid tretiden när han kom hem från jobbet. Ikväll har vi varit på kalas hos Babban i Hägersten som fyller 75 år. Babban är en riktigt cool grande dame som utan några som helst förkunskaper köpte en laptop för ett par år sedan och idag är flitig användare av t ex Facebook. Respekt!
75 år idag. Grattis, Babban!

Idag bjöd hon och hennes kärlek Arne på jättegod italiensk/exotisk buffé, kaffe och tårta. Vi hade jättemysigt även om Tobbe och jag fick turas om att punktmarkera Meja. Men vad hjälpte det. Meja hälsar att Pysens torrfoder inte var någon höjdare.

Särskilt roligt var det att träffa Tobbes kusiner Helene och Madelene. Det var nästan tio år sedan sist. Två snygga, roliga, skärpta kvinnor i sin bästa ålder. Hoppas det inte dröjer 10 år till innan vi träffas.
Melker var också nöjd med kalaset - speciellt när Babban bjöd på jordgubbar och klubbor

Min lilla hjälpreda

Meja och jag har varit lediga från jobb och dagis idag. Istället har vi jobbat hårt med städning, inslagning av paket, inköp av mat liksom alkohol och så har vi hunnit med att bada i badkaret och göra oss festfina för att gå på två födelsedagskalas också (mer om dessa i nästa inlägg).

Att städa med Meja är ingen lek. Det tar minst dubbelt så lång tid som om jag skulle fått städa själv. Ett tag idag visste jag inte om jag skulle skratta och gråta. När jag precis städat klart i badrummet och som bäst höll på att damma i Melkers rum hörde jag hur hon hällde ut alla sina badleksaker på golvet. In i badrummet för att förhindra ytterligare förödelse. Under tiden jag röjde upp där och sköljde ur dammtrasan sprang hon in i vår klädkammare och vände upp och ner på min låda med pennor och saxar. Saxar och pennor i handen på en ett och halvt åring är ingen höjdare. In dit och börja plocka ihop röran där inne. När jag var klar såg jag henne i hennes eget rum där hon satt vid docksängarna och vräkte ut alla dockor, grisar, kaniner och sängkläder ut över hela golvet. Nåväl, det är ju ändå hennes rum, där får hon väl hållas, tänkte jag. Tillbaka in i Melkers rum. Efter en stund kommer hon med min lilla ljuskopp med hårspännen (var har hon hittat den?) och häller ut dem över Melkers matta. När jag plockar upp dem börjar hon vräka ut Melkers böcker på golvet. Jag spänner ögonen i henne och säger att nu får det vara nog. - Hoppa upp på sängen och lek med bilen en stund nu. Efter att ha fått onda ögat av min 18-månaders spricker ansiktet upp i det vackraste leendet som finns och ungen klättrar upp i sängen med bilen. I ca 30 sek sitter hon fint och lydigt och leker. Men sedan är det roligare att kasta kuddarna som ligger i sängen. - Okej, då får du gå ner från sängen. Meja går ut i TV-rummet och tar fjärrkontrollen till TV och börjar trycka på alla knappar. 10 sekunder senare vrålar figurerna i en dålig serie på Nickelodeon i 480 decibel. Jag går ut och stänger av TVn och vänder tillbaka in i Melkers rum, varpå Meja ställer sig att slå på TVn med fjärrkontrollen. Jag går ut och tar fjärrkontrollen och lägger den utom räckhåll. Meja blir stensur och jag får onda ögat för andra gången på 5 minuter. Sådär höll vi på idag... Det är härligt med små hjälpredor...

RSS 2.0