En löpare i familjen

233012-109

För andra året i rad ställde Melker igår upp i Trosa Stadslopp. Som startande 4509 sprang han de 700 meterna tillsammans med pappa och ytterligare ca 150 knyttar. Det var en mycket nöjd Melker som vi träffade i målfållan med guldmedalj, godis, pennset och en röd ros. "Mamma, jag sprang ifrån pappa". I målfållan bjöds alla tävlande också på festis och banan.

Semester

233012-108

Igår började jag min semester. Melker och jag är lediga sex veckor. Torbjörn jobbar i två veckor till. Sedan har vi fyra veckor tillsammans. Härligt. Vi firade med sommrig marängsviss. Mums.

Köpenhamn - Inredning

Som tidigare nämnts fick jag i varje fall en eftermiddag till att snabbt som ögat spana in de viktigaste inredningsbutikerna. Här kommer mina favoriter och några bilder därifrån. De är tagna med mobilkameran så kvaliteten är inte de bästa.
image106

Kirk är en av de finaste inredningsbutikerna jag besökt ever. Butiken är belägen i en källarlokal med vitputsade väggar. Hela butiken gick färgerna brunt, svart, silver, vitt och grönt. Om det inte vore för att det krävs mycket saker för att få till den här stilen (och jag har lite svårt för mycket saker, jag är alltför bekväm och vill ha lättstädat) så skulle jag mer än gärna inreda hela huset i denna stil. Ett besök till Kirk rekommenderas varmt.
image105


Illums Bolighus erbjuder all tänkbar skandinavisk design när den är som bäst. Här finns alla åtråvärda danska möbelklassiker och förstås en hel del annat.

image107
Grönlykke erbjuder inredningsdetaljer i regnbågens alla färger. Det är spännande och se hur alla färg- och mösterkombinationer smälter ihop och bildar en finfin helhet. Jag hade lätt kunnat spendera 10 000 kr bara på kuddar. Här är en av mina favoritkuddar av Susanne Schjerning: Velvet A.35. Butiken har också en webshop.

Köpenhamn - Miljöbilder

Nu är jag hemma igen. Ja, egentligen kom jag hem sent i torsdagskväll, men det var full fart hela dagen igår så det blev inte någon tid över för blogguppdatering. Här kommer i varje fall lite bilder från min Köpenhamnsresa.

image102

Konferensen hölls på Copenhagen Business School som ligger vägg i vägg med Handelshögskolan.

image103

Miljöbilder från Köpenhamn.

image104
Det pågick en utställning i staden där det fanns utsmyckade kor lite varstans. Här är ett urval av alla dem jag såg.  

Hälsningar från ...

image101

Jag har haft en härlig eftermiddag/kväll i Köpenhamn. Flanerat runt med kameran i högsta hugg och snabbt som ögat skummat igenom de viktigaste inredningsbutikerna. Oj, så mycket snyggt det finns. Oj, vad det mesta kostar mycket. Oj, vad jag skulle vilja vinna på lotto. Men titta är i varje fall gratis. Likaså att ta "ful"-kort. Och några mindre inköp har det trots allt blivit. Kvällen avslutades med ett glas rosévin in Nyhavn i underbar kvällssol.

Nu måste jag sova. Imorgon är det konferens som gäller. Forskningsfronten om user innovation ska diskuteras och dissekeras och nya kontakter ska knytas. Men först en ordentlig natts sömn och en rejäl hotellfrukost. Natti, natti.

Nya glas och Köpenhamn

image100
Här är ytterligare en inredningsdetalj som hittat hem till oss alldeles nyligen. På midsommar fick jag fyra nya fina glas av våra gäster. Gröna Joy från BodaNova. Joy är verkligen ett passande namn för formen och färgerna gör mig verkligen glad. Dessutom är de goda att dricka ur.

Nu har nedräkningen inför semestern börjat. Jag avslutar den sista arbetsveckan med att åka på konferens till Köpenhamn i några dagar. Jag har lite tid över för sightseeing och shopping, men några timmar ska jag försöka tränga in i schemat. I vilket fall som helst blir det en härlig avslutning på denna termin. Vi får se hur det blir med uppdateringarna under tiden, men kameran är med så ni kan räkna med några fina bilder från Köpenhamn så snart jag sitter framför en uppkopplad dator igen.

Tips!

image99
Både jag och Torbjörn är sådana personer som allt som oftast fastnar för de dyrare alternativen. För ett halvår sedan skulle vi köpa tre ankarkrokar till en tavellist vi har i hallen. Vi åkte till en stor järnhandel i Nyköping. De hade två olika alternativ. Alternativ ett bjöd på tre helt traditionella ankarkrokar för priset av 49 kr. Det andra alternativet bjöd på en krok för priset av 69. Vilka tror ni vi fastnade för (och sedermera köpte)? Självklart de dyrare. Varför är det alltid så?

Nåväl ibland kan jag hitta och köpa billiga saker och som ändå blir favoriter. Första gången jag såg dessa marockoinspirerade lyktor var hos Helenas Roomservice. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet (mycket tack vara Helenas fina och inspirerande bilder). Att de sedan gick att få tag på Coop till det facila priset av 99 kr för en stor och en liten lykta bidrog till att de raskt flyttades över från vill-ha-listan till att-köpa-listan.  Förra veckan gjorde jag slag i saken och köpte två set. När mörkret lagt sig om kvällarna tänder vi lyktorna. De skapar ett vackert ljusspel och jag tycker bara mer och mer om dem. Vackra och billiga. Med andra ord ett riktigt fynd. Tycker du också om dem: Skynda fynda!

Då var vi igång

Efter en vår och försommar utan inomhusprojekt drog vi igår igång operation kontor. Rummet ligger på övervåningen och är tolv kvadratmeter stort och fyrkantigt. Vid fyratiden började vi rensa och tömma rummet. Ett gäng utkast av avhandlingen, ett antal vetenskapliga artiklar (som jag kan utantill vid det här laget) samt ett fåtal böcker fick  åka till återvinningsstationen. Våra Billy fick flytta in i sovrummet och skrivbordet fick flytta ut i allrummet. 23.15 började vi riva tapeter. 23.35 var vi klara. Allt lossnade med blixtens hastighet. Vem har sagt att underarbete är tråkigt? Igår var det i varje fall riktigt kul.

image98

Ikväll har Tobbe spacklat igen ett tjugotal hål och just nu håller han som bäst på att måla taket en första gång. Själv ska jag snart skruva bort alla kontakter. I all renoveringsiver glömde jag att ta förebilder, men utgångspunkten var en vitmålad strukturtapet med rosa bård från 80-talet, ett trist eklaminat på golvet och brunlaserade fönsterkarmar.

5-årskalas

Igår vaknade vi upp till vackert väder. Med tanke på hur makalöst dåligt väder vi hade under midsommardagen, kändes det smått overkligt. På gårdagens agenda stod J's 5-årskalas i Nyköping. Med nystrycken skjorta, uppvikta jeans med dödskallenitar och mohikanfrisyr var Melker riktigt festfin och laddad till tänderna. 

Med en Bratz-docka och ett twistband i paket åkte vi till Klockbergets förskola. Det är verkligen perfekt att ha barnkalas på dagis. Allt är barnanpassat och det finns mycket kul att upptäcka. Eftersom vädret var vackert kunde vi sitta ute och fika och njuta av alla godsaker som dukades upp: korv med bröd, bullar, chokladbollar, glass, maräng, choklad- och kolasås, strössel mm. Tack J för ett mysigt kalas.

image96

Midsommarafton

... bjöd på grymt mycket och god mat i grymt trevliga vänners lag. Jag inledde dagen med en tur till skogen med Melker för att plocka lite sommarblommor. Dikesrenen var full med smultron lika stora som jordgubbar och i brist på annat trädde vi upp dem på ett grässtrå.

Vid halv elva kom våra gäster med all mat (!). Hela förmiddagen hade bjudit på molnigt väder och regnet hängde i luften. In i det sista tvekade vi men vi valde i varje fall att trotsa vädret. En segelduk spändes upp över pergolataket och vi dukade upp till sillunch. Lagom till lunchen var färdig att avnjutas bjöds vi på ett fint sommarregn. Fram med fleecefiltar, fleecetröjor, och strumpor. Trots regn och kyla njöt vi av en smarrig lunch med bl a sill, färskpotatis, gubbröra, ägghalvor, Janssons frestelse, lax, köttbullar och prinskorv och så svenska flodkräftor och nubbe så klart.  

Regnet höll i sig och vi flyttade in. Till eftermiddagskaffet drack vi champagne, åt marängtårta med jordgubbar och grädde samt jordgubbar doppade i vit choklad och kokos.

Efter promenad och cykeltur började förberedelserna till middagen. Vi inledde med en Frozen Strawberry Daiquiri innan vi grillade spett med stark korv, kyckling, jätteräkor och lax samt ett foliepaket med grön sparris, soltorkade tomater, vitlök, citron och olivolja. Till detta bjöds det en potatissallad med rödlök, oliver, persilja och sockerärtor. Mums. Jag lovar att vi hade mat för minst 12 personer och själv åt jag nog för tre. Jag åt så mycket att jag mådde illa och fick avstå ostbrickan som dukades fram vid tolvslaget. Tack A-C, F, O och G för god planering, god mat och framförallt trevligt sällskap.

image95

En bukett ...

image94

... med sommarblommor och en önskan om en trevlig midsommar vill jag skicka till alla ni som följer min blogg. Jag hoppas ni får en underbar helg med sill, nubbe och jordgubbstårta.

Avstämning: Projekt Japansk bäck

Jag har ju lovat att lägga ut bilder från vårt nuvarande trädgårdsprojekt. Det är alltså vårt trista dräneringsdike som håller på att förvandlats till en något mindre trist Japansk bäck. Etapp 1 Att lägga granitsten mot gräsmattan är nu avklarad och vi är nöjda med resultatet. Ännu mer nöjda kommer vi förstås att bli när det nysådda gräset har vuxit till sig och sanden inte längre syns.
image93

Den sista och avslutande etappen handlar om att ta tag i den andra sidan av bäcken, dvs kanten mot slänten. Vi har lite olika alternativ: 1) Ta bort den vassa kanten, plana ut och så gräs, 2) Så någon växt som hänger ned över den fula kanten eller 3) Bygga en liten stödmur. I ärlighetens namn är jag inte så förtjust i något av alternativen eftersom jag vill ha en tydlig kant mot slänten men ändå behålla känslan av en naturtomt som vi ju trots allt har. Har du något annat förslag? Jag blir jätteglad för nya tips.

Tisdagstema - Röd

image92
Denna veckas tisdagstema är röd.

Nu är det krig

Sedan ett antal veckor tillbaka befinner jag mig i fullt krig mot inkräktare. Fienden är mig övermäktig vad gäller antal men mina metoder är synnerligen effektiva (i varje fall på individnivå) och minst sagt makabra. Varje kväll strax innan skymning går jag en runda med sekatör och salt och likviderar mellan 20-30 mördarsniglar. Det är ett mödosamt arbete då det känns som ett hopplöst företag men för varje likviderad snigel är det i varje fall en mindre.
image91

Nya handdukar

Dessa fina handdukar från Åhléns fick Torbjörn i födelsedagspresent av mamma och pappa. Visst är de fina? Jag gillar verkligen färgställning. Blått och brunt är fint ihop.

image89

Jag har blivit utmanad...

... av Tina att visa bilder på mitt kylskåp. Här kommer den nakna sanningen. Det sitter för tillfället inget på kylskåpsdörren. Ibland kan det sitta en magnet med en rabattcheck från ICA men oftast ser det ut precis så här. Jag skickar utmaningen vidare till Tvillingmamma, Mina rum och Lusthuset.
image90
På bilden ser ni också vårt Kvänumkök i vitt och bok från 88, de brunbetsade fönstren à la 70-tal, vårt plastgolv som ska ge skenet av klinckers samt vår tapet med blåbär och lingon. Detta ska vi alltså stå ut med i ytterligare ett år. Pust. Nåväl, den som väntar på något gott...

Kärt återseende

Idag kom svärföräldrarna hem med Melker. Det blev ett kärt återseende eftersom jag inte träffat Melker sedan i torsdags morse. Vi bjöd på spagetti och köttfärssås och till fikat blev det Fias banankaka. Mums.
image88

Eftermiddagen har jag bl a ägnat åt lek med Melker och bästa kompisen W som för övrigt lärt sig cykla utan stödhjul idag. Vi har cyklat och spelat landhockey. Torbjörn har kört sand som vi fått av våra gulliga grannar och som vi använt för att dressa gräsmattan samt så nytt gräs. Så bortsett från två granitstenar så är nu vår japanska bäck så gott som klar, i varje fall i framkant. Bilder kommer.

Barnfritt

Igår var vi barnfria. Melker var hos farmor och farfar och gjorde massor med kul. Bland annat träffade han Tobbe Trollkarl på Fest i Flen. Jag ägnade förmiddagen åt att storstäda hela huset i väntan på att Tobbe skulle komma hem från en fest och övernattning med några jobbarkompisar. Efter lunch var vi på 12-årskalas hos J. som bjöd på tårta.

Kvällen tillbringades med J och F. Vi inledde med champagne hemma hos oss innan vi cyklade ner till Torgkällaren för att äta en tvårätters middag med italienska smaker. Sedan blev det en sväng till Tullhuset för att lyssna på lite livemusik. Kvällen avslutades med kaffe och PC hemma hos J och F. Tack go vänner för en trevlig kväll.

image87

Tivoli Audio

image86
Bilden kommer från FormODesign


Denna MODEL ONE radio Classic i valnöt får när som helst flytta hem till mig. Så här skriver min favoritbutik FormODesign:

"Model One är med sitt enkla handhavande dagens komplexa elektroniska produkters raka motsats. Innanför skalet ryms avancerade tekniska lösningar som ger högklassigt ljud och överlägsen mottagning. Det vackra handgjorda träkabinettet är en viktig akustisk komponent tillsammans med det högpresterande och långslagiga tretums-elementet. Resultatet blir musikaliskt precist ljud med tonal balans och en imponerande basåtergivning. Model One var den första radion som använde teknik utvecklad för mobiltelefoner (GaAs Mes Fet) för att få bättre FM-mottagning och högre känslighet för närradiostationer."

 Kan teknik bli vackrare?

Önskelistan till köket

Jag är inne i en djup svacka när det gäller att laga vardagsmat. Jag har inte tagit mig tiden att planera veckomenyer (det är ju roligare att blogga!) och jag har ingen inspiration när jag väl står där. Den totala avsaknaden av inspiration tror jag beror på att vårt kök är så trist och oinspirerande. I dagarna har vi dessutom beslutat oss för att skjuta upp renoveringen av undervåningen till nästa vår. Vi har båda jobbat otroligt mycket under våren och känner oss rätt så slitna. Istället satsar vi på att göra klart trädgården på baksidan, renovera det nuvarande kontoret samt vårt sovrum och dressingroom i nämnd ordning. Ett tråkigt men moget beslut. Men det löser ju inte problemet med matlagningen. Nåväl,  lite inköp i form av lite nya fräscha köksattiraljer tror jag åtminstone temporärt skulle ge mig lite inspiration.

image85

Glas Season från BodaNova. Design: Barbro Wesslander

Antracitgrå bunke Margrethe från Rosti. Design: Sigvard Bernadotte och Acton Bjørn
Kruka för örter från Åhléns
Grytlapp och grillvante Bird från Klippans Yllefabrik. Design: Lotta Glave
Oljesprayflaska från Åhléns
Mugg Hanna från Rörstrand. Design: Hanna Werning

Mattallrik, assiett och skål från Höganäs. Design: Örjan Johansson och Anna-Carin Wiktorsson 
Trevåningsfat Babell från Koziol

Skålar YinYang från ROBEX (finns bl a att beställa via bluebox.se)


Matjessilltårta

Som utlovat kommer här ett av recepten från helgens gourmet-äventyr. Dagens recept kommer från Ica.se och dagens collage är starkt inspirerad av Astrids mamma som driver bloggen En mammas dag. Hon är helt klart min absoluta förebild när det gäller bildcollage.

image84

Tisdagstema - Natur

image82
Denna veckas tisdagstema är natur.

Wallies - Birch Trees

Jag gillar björkar. Jag gillar det svartvita spelet på sammarna och den skira grönskan om våren. Dessutom känns just björkar som typiskt nordiskt. Vi funderar på att köpa dessa björkwallies från Inreda.com. 25 st i tre olika storlekar (12x68 cm, 9,5x68 cm och 6,4x68 cm) kostar 545 kr. Jag skulle vilja ge illusionen av tre stycken björkar från golv till tak, men eftersom de bara är 68 cm höga så måste jag stapla flera ovanpå varandra. Tror ni det fungerar?
 

image82

Jag gillar Ernst

Som inredningsnörd måste man ju ha en åsikt om Ernst. Själv är jag ett stort fan. Jag tycker generellt bra om människor som är duktiga på det de gör och Ernst kan sin sak och dessutom ytterligare några saker. Av den anledningen är jag mycket lycklig över att han är tillbaka i rutan. Jag kommer sitta bänkad framför TV i ytterligare nio måndagar. Lita på det!

image81

Bilder: aftonbladet.se samt ernstkirchsteiger.com

Ellos

image77
Bilder: Ellos

Jag fundera allvarligt på att lägga in en beställning till Ellos. De har en del fina grejer till bra priser just nu. Här är mina favoriter.

Picnickorg 129 kr
Skålset 179 kr
Hyllor 379 kr
Lampa 269 kr
Satsbord 319 kr
Sidobord 539 kr
Solstol 199 kr

Water feature

Susanne F undrade i en kommentar om vattenröret var hämtat från vår trädgård och visst är det det. Hon undrade också hur man får till det, så här kommer en liten beskrivning och några bilder som beskriver konstruktionen.

Susanne, för denna modell (med en totalkostnad på ca 350 kr) behöver du:

En mini-pump (vi köpte vår på Bauhaus för ca 250 kr)
En plastslang med en dimension som passar för pumpen
ca 25 cm försilvrigat kopparrör vars dimension passar andra änden av plastslangen
En liten diskbalja alternativt "dammform"
En bit markduk (kan uteslutas)
Ett grillgaller
Fina stenar
Elektricitet

image79


Vi valde att fälla in vår lilla "water feature" i trallen. Vi sågade ut ett fyrkantigt hål och sänkte ned en liten diskbalja från Rusta. På Bauhaus kan man köpa riktiga "dammformar" för 300 kr och uppåt som kan stå ute året om. Eftersom vi har en sådan liten sak så valde vi en vanlig balja som vi plockar upp på vinter (annars lär den spricka i kylan). I baljan lägger du den lilla pumpen (5x5x3 cm) tillsammans med några stenar som håller den på plats (se Bild 1). På baljan har vi sedan lagt en markduk som hindrar smuts från att komma ned i vattnet och pumpas runt och eventuellt fastna i systemet. På markduken har vi sedan lagt ett grillgaller (se Bild 2) och ovan på det fina stenar.

Från pumpen går en strömförsörjningskabel och en vattenslang. Dessa båda leder du in nertill i väggen (se Bild 3). På insidan fäster du vattenslangen i röret som du borrar ett hål till på lämplig höjd ovanför baljan (se Bild 4). Vår pump orkar pumpa upp till ca 90 cm höjd om jag minns rätt. Men vi valde att dra ut vårt rör på ca 35-40 cm höjd. Det blev lagom för baljans storlek samt den vattenmängden som kommer ut ur röret. Sedan är det bara att fylla på vattnet i baljan och sticka i kontakten så hör du snart ett litet porlande (se Bild 5). Resultatet är enkelt, vackert och rogivande! Lycka till!

En ny Larsson?

Melker är grymt intresserad av fotboll. Sedan kusinerna efterskänkte ett par riktiga fotbollsskor med dubbar för några veckor sedan har intresset intensifierats ytterligare. Varje kväll går han minst två matcher mot någon av sina föräldrar och den rackaren vinner alltid med udda målet (!). Må hända blir han en ny Larsson och får spela i Manchester United. Han har i varje fall redan börjat iklädda sig den munderingen sötnosen.

image78

Helgens rapport

Nu är vi hemma efter några underbara dagar på landet. Vädret har varit fantastiskt med 32 grader i skuggan och 19-24 grader i vattnet. Härligt! I fredags när vi kom ut till landet grillade vi hamburgare. Sedan gick vi ner och tände i den vedeldade bastun. Näsnaren låg helt spegelblank och såg mycket inbjudande ut, men det var bara 19 grader. I kom vi i varje fall efter en stund i bastun. Melker och Johan tog en tur i gummibåten.
image74

I lördags blev det återigen en tur ut på sjön. Morfar hade köpt en ny leksak till honom och Melker: en radiostyrd båt. Den är 50 cm lång och gick utav bara den. På eftermiddagen åkte vi till Katrineholm för att fira min gulliga kusin Malin som tog studenten. Vi bjöds på champagne och en härlig sommarbuffé. Grattis gumman! Hoppas du hade riktigt roligt på kvällen!
image75

Helgen avslutades med ett försenat födelsedagsfirande av Torbjörn. Pappa smet från förberedelserna och åkte ut och hämtade några stora fina abborrar. Mamma och jag fixade maten, medan Tobbe tog Melker och Johan med sig för ett dopp. Vid lunchtid kom Tobbes föräldrar samt min bror och svägerska. Tobbe fick en ny trimmer, fina nya handdukar samt ett plastkortsetui i present. Vi bjöd på Matjesilltårta, Örtmarinerad kyckling och Potatissallad samt Herrgårdstårta (recept kommer). Mumsigt. Efter ett eftermiddagsdopp packade vi ihop våra grejer och for hem till Trosa för att titta på Melkers kusin Frida när hon spelade fotboll.
image76
Bilder: Alla bilder är tagna av mig utom den på pappa och abborren. Den har min bror Daniel Sandén tagit.

Mot landet

Efter fyra dagar i hemmet har både Melker och jag ledsnat. Vi behöver miljöombyte. Hela familjen åker till landet över helgen för att basta, fiska, sola och fira Torbjörns födelsedag. Jag ska också åka och fira min kusin Malin som tar studenten imorgon. Rapporter och nytagna fotografier från helgens bravader kommer efter helgen. Tills dess får ni njuta av några detaljbilder från trädgården. Hoppas ni får en varm och solig helg!
image73

Ny tygtavla

Dagens inredningsprojekt har varit att byta tyg på tavlan i hallen. Jag har länge känt ett behov av att ersätta Spiras "Staden" med julmotiv med något lite mer vårigt/sommrigt. Valet föll till slut på "Blomstertid" från Almedahls.
image72

Här har vi tillbringat de senaste dagarna

Att vara hemma med prickigt barn denna vecka har onekligen sina fördelar. Inte minst med tanke på det fina vädret. Här har vi tillbringat dagarna tre med att spelat spel, ritat, läst böcker, kollat på film och kramats. Solsängarna har med andra ord kommit väl till pass.
image70

Nya solsängar

I tisdags efter jobbet åkte Torbjörn till Bauhaus för att handla två solsängar. Älsklingen, som aldrig försitter en chans att lägga sig ned, monterade sin säng liggandes. Är inte det en bedrift så säg?

image71

Dagens bild - Maskros

image69

Granit-projekt

Igår på självaste nationaldagen påbörjade vi vårt nästa trädgårdsprojekt. Efter skyfallet i fjol valde vi att gräva ned ett dräneringsrör i bakkanten på vår trädgård. Resultatet blev ett en meter brett singeldike! Praktiskt, javisst, men inte så vackert. Så för att om möjligt snygga till lite har vi tillsammans med våra gulliga grannar A och P valt att lägga en rad med granitstenar för att försöka ge skenet av en böljande stenbäck á la Japan (fast på amatörers vis). A och P är lite snabbare än oss så deras bäck är redan på plats. Igår påbörjade vi arbetet med vår bäck. Vi (läs Torbjörn) bar upp 75 grantistenar à 10 kilo två trappor upp till baksidan och lade ut dem ungefär såsom vi vill ha dem. I helgen ska vi köpa fogsand. På bilderna nedan ser ni hur delar av vår bäck kommer se ut samt hur det redan ser ut hos A och P.
image68

Tisdagstema - Lycka

image67

Lycka är att höra vatten porla i sin egen trädgård.

Prickar var det här!

image66
Igår kom de. Prickarna vi väntat på. Lilleman har vattenkoppor. Efter en dag hemma med feber och mamma har Melker redan ledsnat.

Banankaka á la Fia

233012-65
Alla har vi väl någon favoritkaka vi ständigt återkommer till. Min är kladdkaka. Varför? 1. Det finns alltid ingredienser hemma och 2. det går inte att misslyckas. Min goda vän Fias favoritkaka är banankaka. Den bakar hon varje gång de ligger två brungula bananer på fruktfatet. Här kommer receptet på denna underbart goda och lite knäckiga kaka.

125 g rumstempererat smör el. margarin
2 dl socker
1 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2,5 msk vaniljsocker
2 mogna bananer (gärna brungula)

Rör smör och socker till en kladdig massa. Blanda i återstående ingredienser. Tryck ut 2/3 av degen i en form med löstagbara kanter. Skiva i banan och sprid resten av degen över bananerna.  Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30-40 minuter tills kakan fått en fin gyllenbrun färg.

Allrummet i nuläget

Jag lovade ju att visa lite bilder från allrummet i befintligt skick. Som ni ser är det ganska spartanskt, men vi trivs ganska bra i rummet ändå. Framtidsplanerna finner ni här.

233012-64

Den gåra soffan Monza med tillhörande fotpall Derby kommer från Mio. Soffbordet och TV-bänken kommer från Ikea. De ceriseröda kuddarna och filten kommer från Åhléns. Lampan Norm 69 köpte vi via Designonline.se, liksom de båda tidskriftsställen Desktop från David Design.  

Min andra stora kärlek: Torbjörn

233012-63

Det har blivit hög tid att presentera min andra stora kärlek vid sidan om Melker. Och vad passar väl bättre än att göra det en dag som denna, när älsklingen fyller år, 38 närmare bestämt. Torbjörn är smart, vacker och klok. Han är en trygg och stabil person som jag kan luta mig mot när det blåser. Han är grymt ambitiös och lyckas bra med allt han företar sig. Han har mycket bra självförtroende och är en naturlig auktoritet. Han älskar pizza och belgisk öl men får gaser av lök. Han tar stort ansvar för hemmet och är en engagerad pappa. Han gillar att bada i badkaret med Melker och blir galen på mig när jag sprider ut grejer över hela huset. Han delar min passion för inredning och lägger sig i minsta beslut till mitt stora förtret. Han är min bästa vän, pappan till mitt barn och min älskare.

Första gången vi träffades var när jag jobbade extra på Järnvägsgrillen i Katrineholm under gymnasietiden. En sen kväll stack en brunögd kille med glittriga ögon, stora smilgropar och ett stort mellanrum mellan framtänderna in huvudet och sa "Hej älskling". Torbjörn blev en återkommande kund varannan lördag när jag jobbade sent och han tillbringade kvällen med sina kompisar på Stadshotellet. Jag såg alltid fram emot hans besök för han var alltid glad och charmig. Vid något tillfälle sa jag till min jobbarkompis Charlotte att "Honom ska jag gifta mig med någon dag".

Det dröjde ca 1,5 år innan vi träffades ute för första gången. Jag och min goda vän M hade inte åldern inne så på juldagen 1992 plankade vi in på stadshotellet. Vi lämnade jackorna på jobbet, ritade stämplar och lånade garderobsbrickor av äldre vänner som vi viftade med när vi gled förbi vakterna. Det dröjde någon timme innan vi sprang på varandra, men vi tillbringade hela kvällen (och natten!) tillsammans hemma i mitt flickrum på Värmlandsgatan.

På juldagen i år firar vi femton år tillsammans. Som i de flesta relationer har vi haft några motgångar, men vi har alltid kommit ut stärkta tillsammans ur kriserna. Vi har gjort så mycket kul tillsammans, vi har gjort så många fantastiska resor tillsammans och vi har så många fina minnen tillsammans. Och framför allt har vi tillsammans fått världens finaste Melker.

Men vi har mycket kvar att göra och uppleva. Vi har ännu inte renoverat klart vårt första hus, vi har inte förlovat och gift oss, vi har ännu inte byggt vårt drömhus och vi vill ju gärna försöka få ett litet syskon till Melker. Så älskling, jag ser fram emot ytterligare minst femton år tillsammans. Från djupet av mitt hjärta: Ett stort grattis på födelsedagen. Jag älskar dig.

Terrorist, javisst

Ikväll har jag varit lite sur. Anledningarna är framförallt två. 1) Jag befinner mig återigen i Halmstad på jobb. Tåget in till Göteborg blev drygt 25 minuter försenat eftersom ett godståg spårade ur förra veckan och det endast fanns ett spår in till Göteborg. Innan jag var framme i Halmstad var jag mer än 1 h 45 minuter sen. Informationen från diverse tågvärdar utmed resan var minst sagt grymt dålig och ibland direkt missvisande. Eftersom jag är van tågresenär så är jag ganska tolerant men ikväll har jag laddat ner en reklamationsblankett och ska för första gången utnyttja SJs restidsgaranti. Det ska bli kul och se hur de tänker kompensera mig.

2) Väl framme checkar jag återigen in på Grand hotell eftersom universitetet har bra rabatt där och jag var nöjd efter den senaste vistelsen. När jag öppnar dörren till hotellrummet, trött och arg efter en lång resa, fast förvissad om att få ett vackert nyrenoverat hotellrum stiger jag in ett grönt, rostrött och solgult hotellrum à la tidigt nittiotal. Nej. Jag packade upp mina grejer och tog upp datorn för att jobba en stund. Men så ringde jag ner till receptionen och förklarade att jag minsann valt att komma tillbaka mycket tack vara de fina rummen. Som tur var fanns det ett fint rum till mig så jag flyttade dit.

Jag är inte typen som klagar. Jag är ganska konflikträdd och har en hög toleranströskel av den anledningen att jag inte gillar att vara arg och upprörd. Jag använder hellre den energin som går åt  till något postivt.  Forskningslitteraturen om kundklagomål beskriver att det finns en kategori av kunder som alltid klagar på allting och alltid utnyttjar möjligheterna att klaga. De kallas terrorister. Idag känner jag mig som en terrorist.

image62


Bilder från Norstedts samt Prisma

Jag är också sur för ytterligare en sak. Jag är redan klar med "Luftslottet som sprängdes" av Steig Larsson... och det var den sista i Millenium-serien. Eftersom jag följt Lisbet Salanders öden och äventyr och vet vad som hände henne är jag nu rädd för att jag också står under SÄPOs bevakning med anledning av rubriken på detta inlägg ;-).

Vilka fantastiskt bra böcker han skrivit. Steig Larsson. Om du inte redan gjort det, läs hans böcker. Vilket slöseri att han fick lämna jordelivet så långt i förtid. 

Något som däremot gjorde mig glad nu ikväll var en annan bokupplevelse. Äntligen tog jag mig lite tid att bläddra lite i boken "Trädgårdsdesign för alla". Vilka fina och inspirerande bilder! Det finns verkligen något för alla stilar och smaker. Jag återkommer med mina favoritbilder från boken. Nu måste jag få lite skönhetssömn. Imorgon måste jag vara alert.

PS! Tack för alla gulliga kommentarer till föregående inlägg. Fortsättningen om allrummet följer. Nästa gång ska jag visa bilder på hur det ser ut IRL, dvs i nuvarande skick.


RSS 2.0