Vackert i Skåne

Idag blir det lite inredningsinspiration. För ett par veckor sedan snurrade bilder från ett vackert hus till salu i Skåne runt på massa bloggar. Som så många gånger tidigare dras jag obönhörligen till den vita basen med svarta inslag. Min pappa har konstaterat att jag i mina val av inredningsbilder till blogger oftast är hopplöst färglös. Och visst har han rätt. Jag tilltalas verkligen av den lugna färgskalan. Jag tror det är ett sätt för mig att hitta ett mentalt lugn i en annars så ganska intensiv och färgstark vardag. Svart, grått och vitt med inslag av trä och natur är liksom inslag som jag ständigt återkommer till när jag ledsnat på de övriga färgerna. Det är i denna färgskala jag känner mig hemma. Här är några av mina favoritbilder från ovan nämnda Hemnet-objekt:
Audi - check! Men annars är det inte så mycket mer min familj har gemensamt med den familj som bor här. Vilket vackert och charmigt hus! Jag skulle gråta floder om jag tvingades sälja detta hus!
Gästrummet och vacker entré med dubbeldörrar, betong och lavendel.
-
Bortsett från placeringen av kyl/frys så är detta ett jättefint kök som påminner faktiskt en del om planerna för stilen i vårt eget kök när vi förmår renovera det om 32 år eller så :-). Favoritmattan kommer från Design House Stockholm och så ett par Tolix-pallar på det. Suck!
Trä mjukar upp i en anars svartvit inredning. Stort matbord omgivet av ett gäng myranstolar. Jag gillar industrilampand och förvaringslösningen till höger. Halvhöga diskreta skåp som sväljer massor och som tillåter fina stileben på toppen.
Enkelt och stilrent badrum. Jag gillar när man lägger lite extra krut på badkaret som ofta blir det stora blickfånget i ett badrum. Tidigare har jag inte varit så förtjust i denna typ av kakel och kakelsättning men nu vet jag inte längre...

Magnolia till Mors dag

Bild från Om livet i ett skatbo

På söndag är det mors dag. Vi åker mot Katrineholm och firar våra mammor med kramar och paket. Om mina barn skulle vilja visa sin uppskattning till mig skulle jag bli jätteglad för ett magnoliaträd. *Blink, blink*

Trädgårdsdax

Bild från BiloBostad

Pust. En arbetsvecka med jobb från tidig morgon till sen timme börjar lida mot sitt slut. Även om det mesta jag gör just nu är hur kul som helst och jag stormtrivs på jobbet så känner jag mig trött och sliten. Jag ser fram emot en helg i hemmets lugna vrå. Eller lugna och lugna förresten. I helgen är det trädgårdsdax. Här ska piffas med nya odlingslådor. Torbjörn får gräva och jag ska måla. Kryddväxter och sommorblommor ska inhandlas och planteras. Som vanligt blir det grönt, vitt, rosa och lila. Bambu, jordgubbar, fjärilslavendel, rosmarin och vit lavendel står på inköpslistan. Men vad mer vill jag ha? Vilka är dina favoriter för trädgården/balkongen/krukan?
Jag är dessutom lite sugen på några vägghyllor där jag kan placera kryddväxterna. Allt för att göra det svårare för sniglarna som annars äter upp det mesta i deras väg.

Vår lilla påskkärring

Jag måste bara få visa några bilder på vår lilla påskkärring - Meja som i dagarna blir 18 månader.
Nyfiken och klåfingrig.
Söt som socker och bestämd som få.
Här skymtar påskgubben Melker också på besök hemma hos farmor och farfar.

Saphora

Jag har blivit med en Saphora - bloggvärldens mest populära krukväxt 2010/2011 jämte kaktusen. Den lilla skira växten ser ut som ett knotigt gammalt träd med bruna "grenar" och mörkt gröna grupperade småblad. Fin, så fantastisk fin. Nu återstår att se hur länge den överlever här hemma.

Malta - Del 3

Onsdag. Fia fyller 40 år. Hurra, Hurra, Hurra, Hurra. Vi blir utbjudna på middag där vi dricker champagne och njuter av god italiensk trerätters. 
Födelsedagsbarnet. Under middagen kommer personalen in och sjunger för jubilaren. En liten stund senare kommer de  in en gång till och sjunger för en annan av gästerna som också fyller år. En i personalen nämner också i förbigående att en kollega också fyller år samma dag och att de ska fira honom efter stängning. Och när vi gör oss redo för att lämna stället letar vi upp honom och sjunger för honom också. Dessutom fick han en puss på mun av både mig och Fia. Shit, vad nöjd han såg ut! :-)
St Julien i kvällskrud
Torsdag och sista dagen. Vi ägnar förmiddagen åt en Harbour Cruise och njuter av Valetta från sjösidan.
Här kommer en av de gamla bussar som utgör merparten av Maltas kollektivtrafik. Gamla som gatan men charmiga till tusen. Dock ej så särskilt miljövänliga om man får gissa.
Piren vid hamninloppet.
Valetta. Ser ni att alla hus är byggda av sandsten. Det gör att husen och staden smälter samman oavsett vad det är för byggår. Vackert och praktiskt då den skyddar bra mot den stekande solen. I juli och augist blir det 40-45 grader varmt här!
En mysig liten stadsdel med träd och uteserveringar, småbåtar och kuperad omgivning.
Fina Fia njuter av solen.
Älskar de maltesiska båtarna
Älsklingen!
Valetta.
Nybyggda läckar lyor i Sleima.
Tobbe tar ett dopp i Medelhavet. Runt 18 grader tror vi att det var.

Malta - Del 2

Vi fortsätter vår resa till Malta. Del 2 av 3.
Katedralen i Mgarr.
En av få sandstränder - Golden Bay på västkusten.
Vi åt en god men mycket sent levererad lunch på Radisson hotellet som är det enda hotellet vid Golden Bay. Usel service men utsikten och miljön var det absolut inget fel på.
Finaste Fia njuter av ett glas rosé i skuggan.
Mera vallmo - Jag kan inte få nog!
Jordbrukslandskapet som är indelat i små lotter ser ut som ett lapptäcke på lite håll.
Strandpromenad i St Julien
De härligt färgglada båtarna ligger förtöjda och guppar i den lilla viken.
Vacker och inbjudande balkong i fin färgsättning. Till och med stenlejonen (som absolut inte är någon favorit för mig) blir vackra i dessa omgivningar. Det är i de här miljöerna de passar in - inte i svenska villaträdgårdar.
Katedralen i St Julien. Alla katedraler som vi sett på malta har ett symetriskt utseende och med två klockor på var sida om entredörren. Den ena klockan går rätt och den andra går fel. Detta var för att lura djävulen så denne inte visste när gudtjänsterna började.
Lunch med utsikt över viken och St Julien. Idag valde alla pizza.
Jocke och jag ser mätta och glada ut!
Fin kombination - Sandsten och Olivträd!

Malta - Del 1

Förra söndagen, den 8 maj, flög Torbjörn, jag, Jocke och Fia till Malta. Söndag till torsdag - fyra nätter, fem dagar - utan barn och med några av våra godaste vänner. Fem dagar med vuxenprat, oavbrutna samtal och långa måltider. Fem dagar utan barn som väcker en eller delar säng med en. Behöver jag säga att vi njöt? Barnen å andra sidan hade det hur bra som helst. Meja tillbringade dagarna i Katrineholm, först hos farmor och farfar och sedan hos mormor och morfar på landet. Melker, som ju hade skola om dagarna fick hålla sig hemma i Trosa först med sällskap av morfar innan farmor och farfar tog över på tisdagskvällen.

Anledningen till resan (om man nu måste ha en?!) var att Fia fyllde 40 på onsdagen. Av Jocke hade hon önskat sig en resa till Malta, Barcelona eller New York. Valet föll på Malta. Och det är jag mycket glad för. Jag kan varmt rekommendera Malta. En otroligt vacker ö, trevliga människor, god mat och dryck, vacker strandprommenad, väl utbyggd och fungerande kollektivtrafik, bra och effektiva turisttjänster, härliga klippor och sandstränder (de sistnämnda dock få till antalet), vackra hus i sandsten, turkost kristallklart vatten osv osv. Här är ett litet urval av alla de bilder jag tog.
Vi bodde i Sleima som ligger på norra delen av ön alldeles västerom huvudstaden Valletta. På denna delen av ön har städerna med tiden vuxit ihop så det är svårt att avgöra var en stad/by slutar och en annan tar vid.
Vi bodde på ett enklare hotell precis vid kusten. Här ser ni utsikten västerut från takterrassen. Ungefär mitt i bilden ser ni fyra vita parasoll. Där tillbringade vi våra första timmar med att bara njuta av en långlunch med club sandwich och cesearsallad, vin, öl och så gott italienskt kaffe som avslutning. Njutning!
Här har ni mitt resesällskap på samma takterass. Från vänster: Torbjörn, Jocke och Fia. Efter den långa lunchen så hamnade vi här och njöt av gassande och värmande sol i några timmar innan vi promenerade längs strandpromenaden växterut mot St Julien där vi intog den första middagen.
Tisdag morgon. Utsikten från balkongen. Tänk att få vakna upp så här varje morgon. Vilken dröm!
Överallt går det in små vikar där man kan söka lä och där båtarna ligger förtöjda i väntan på nästa tur. Många av båtarna är målade i härliga färger och kombinationer som dessa två cruiseskepp.
På måndagen hoppade vi på en turistbuss med öppet tack och tog den nordliga rutten (fanns en sydlig också men den hann vi inte med denna gång). Upplägget var det klassiska med Hopp on - hopp off och så guidning på svenska med hjälp av hörlurar. Ett mycket bra och enkelt sätt att orientera sig på en ny plats och få höra det viktigaste som finns att säga om platsens historia och nutid. Landskapet på Malta är ganska platt och består nästan uteslutande av små odlingslotter, ofta inte större än 20 x 50 meter där människor för hand odlar sina grödor. Mellan lotterna syns ofta stenmurar kantade av stora kaktusar som fungerar som vätskerik föda till kor under de heta sommarmånaderna.
Vallmon färgar landskapet rött. Åh, jag får alltid Gotlandsvibbar när jag ser vallmo.
Vackra gatlyktor fanns det gott om. Denna hittade vi i huvudstaden Valetta.
Första platsen vi hoppade av var Mdina som ligger ungefär mitt på ön. Mdina var tidigare öns huvudstad, belägen på en kulle, omgärdad av höga murar som gjorde det enkelt att se ifall det var plundrare på väg mot staden. När plundringarna upphörde flyttade människorna ut till kustbandet och försörjde sig på fisket varpå stora delar av Mdina lämnades öde. Idag kallas det för "Den tysta staden" av den anledningen. Och faktiskt så var tystnade högst påtaglig under besöket. I det närmaste folktomma gränder, stängda dörrar och fönsterluckor nästan överallt. Men det var inte ödsligt, snarare harmoniskt, lugnt och rogivande. Att sakta promenera runt i gränderna var en av de starkaste upplevelserna under resan.
Här är synen du möts av när du går in genom en av öppningarna i muren. Vackra hus i sandsten, flaggor i Maltas färger rött och vitt, en droska för den som vill uppleva Mdina till ljudet av klapprande hovar, välstädade stenläggningar och några gröna palmer. Enkelt och mycket vackert.
Många av de vackra portarna pryddes av blomsterkransar som spontant fick oss att tänka på begravningsarrangemang men som i själva verket var mycket vackra och dekorativa.
Det brittiska inflytandet över ön och dess historia är påtaglig överallt. Här är en röd telefonkiosk som bryter av vackert mot sandstenen.
Här är en av många liknande gränder. Visst är det vackert. Meditativt på något sätt.
Fia hade minsann en egen gata uppkallad efter sig. Inte illa.
Ännu en liten gränd. After noon tea anyone?
Denna bild på Jocke från det lilla kaféet där vi frossade i gott kaffe och smarriga bakverk får avsluta det första inlägget från Malta. Men det kommer två till så stay tuned!

Tittut!

Förra fredagen, under inflytande av några glas vitt vin råkade jag lova en av mina trognaste bloggläsare att ta upp bloggen igen. Och eftersom jag alltid försöker hålla vad jag lovar så är det bara att ta tjuren vid hornen och sätta fingrarna på tangentbordet igen. Nästan två månaders uppehåll har det blivit. Jag hade inte räknat med en sådan lång frånvaro men sjukdommarna har fortsatt att avlösa varandra och vi är fortfarande inte helt friska. Bedrövligt tråkigt men nu tänker jag inte ägna ett enda ord till om vårt hälsotillstånd utan nu är det fokus på roliga saker så som familjeliv, vänner, resor och inredning. Ni vet, det gamla vanliga här på bloggen. Så, vad säger ni? Är ni sugna på att se lite bilder från Malta?

RSS 2.0