Trädgårdsinspiration

De här två bilderna inspirerar mig väldigt mycket så här i trädgårds- och semestertider. Visst ser det härligt ut?! Den första bilden kommer från IKEAs Livet hemma. Den andra bilden vet jag faktiskt inte var jag har hittat. Tipsa mig gärna om du vet.
Vilket härligt uterum. Precis på en sådan plats där jag vill att vårt fritidshus ska ligga. På en sluttning ner mot en sjö omgärdat av sten, berg och tallar.
Det här bilden är också mysig. Ett tält känns väl kanske inte så  realistiskt men jag gillar stylingen och känslan som bilden förmedlar. Jag kan tänka mig att denna bild kommer från Tine k Home eller något liknande.

Göteborg

Hej, hej i semestertider. Hur har ni det? Vi har sedan några timmar landat i vår stuga på Tynningö i Stockholms skärgård som vi hyrt genom jobbet. Fint som tusan är det här. Ni ska få se bilder någon annan dag. Idag tänkte jag visa några semestervilder från några veckor sedan när vi åkte med familjen L till Göteborg.
Här har vi Jocke och Fia utanför deras lilla stuga. Vi bodde i Lisebergsbyn Kärralund och hade två stugor i Stjärnbyn. Vi kan varmt rekommendera det boendet. Fin och välskött camping och det gick smidigt att åka spårvagn till Liseberg och city.
Vi kom ner till Göteborg på onsdag eftermiddag och efter att ha installerat oss i våra stugor tog vi spårvagnen in till city, tog en kort promenad och en fördrink på Bar himmel för att sedan avsluta dagen med en middag på restaurang Räkan.
I mitten av restaurangen finns en bassäng med olika typer av fiskar. Om man beställer räkor så serveras dessa med radiostyrda räktrålare som någon i sällskapet får navigera fram till bordet. Mycket uppskattat om det finns barn i sällskapet!  Mina räkor fick åka många varv innan de nådde mig, men det gjorde å andra sidan inget eftersom Meja hade bestämt sig för att göra precis tvärt emot vad mamma och pappa tyckte den kvällen :-)
Den här Lisebergskaninen var den första vi mötte på torsdagens morgon. Den dök upp från ingenstans när vi satt och åt frukost i vår stuga. Meja var till en början nyfiket skeptisk men så småningom vågade hon också klappa och krama kaninen efter att undertecknad fått visa att det minsann inte var så farligt.
Torsdagens höjdpunkt och enda aktivitet var förstås Liseberg. Vi var där från att det öppnade klockan 11 till klockan tio på kvällen. Och då ska ni veta att det regnade ihållande från klockan 13! Visst var vi tappra?! Här har ni alla härliga ungar vi hade med oss på resan. Bakre raden: Edwin, Julia och Tove (Julias kompis), Meja, Wilmer och Melker. Vilket gäng!
Som alltid i ett stort sällskap finns det ett varierat intresse för karuseller. Jocke åker nog gärna karuseller men hade fördagen lite ryggont och undvek därmed de häftigaste attraktionerna. Fia är en sådan där kyckling ni vet ;-). Torbjörn, Julia, Tove, underteckand och Wilmer åker allt! Melker och Edwin åker alla barnattraktioner och Meja åker det som är anpassat för pluttisar till hennes stora förtrett. Hon hade nog gärna åkt det mesta (trodde hon). Här står Melker och Edwin och väntar på Farfars bil.
Melker får man gå varsamt fram med. Han är tuff på ytan med inte så kaxig på insidan. Han började med karusellerna för det allra minsta för att senare under dagen i varje fall våga sig på barnens bergochdahlbana Rabalder. Men bäst var ändå, enligt hans tycke, ...
... radiobilarna. Shit, vad de körde. Jag skojar inte men jag tror Wilmer och Melker körde 15 gånger var. Fördelen med att det tokregnade större delen av dagen är att de flesta besökare försvann vid 18.00. Är man då tapper och härdar ut ett antal timmar till så får man verkligen valuta för sitt åkband då köerna krymper för att sedan lösas upp helt. Delar av sällskapet sprang runt flera varv och körde Balder i slutet.
Det är så härligt att se lyckan lysa i sitt barns ansikte. Snacka om att han ser målmedveten ut! Här är det Julia som är under attack.
En annan av kvällen höjdpunkter var när Tobbe sent på kvällen efter att konsekvent har förneckat Melker att spela på några chokladhjul tidigare under dagen, går fram till Kexchokladhjulet, säger högt och tydligt "Hur svårt kan det vara?", lägger upp 40 kr, låter Melker välja brickor... och ... vinner på första försöket. Shit, vad kaxig han var under resten av kvällen.
Men gladast blev barnen! 36 stycken kexchoklad! 10 gick direkt till Wilmer och Edwin som inte vann något och hemma fick Elvira och Alfons 3 stycken. Resten portionerar vi ut med jämna mellanrum nu under semestern. Gott! Den stora kartongen har Melker sparat som souvernier. Undrar hur länge jag kommer att stå ut med den hemma?!

På fredagen åkte vi in till city igen och gick en promenad på stan, vidare mot fiskekyrka och tog en lunch på McDonalds innan vi styrde hemmåt igen. En regnig men på det hela taget en bra resa. Och jag fick återigen belägg för min tes att vädret alltid suger i Göteborg. Sveriges framsida, my as! :-) (Nu kommer jag antagligen bli bombarderard med fula kommentare och hotmail).

Kort semesterrapport och IKEA-katalogen 2012

Hur det än är så fortsätter livet sin gilla gång. Vi befinner oss för tillfället i Skåne i några dagar. Vädret speglar händelserna i Oslo och Utøya med blåst och gråa regntunga moln. Vi gör det bästa av situationen och varvar barnvänliga aktiviteter och restauranger med besök på vackra och inspirerande ställen som t ex Kafferosteriet i Löderup och Buhres Fisk i Kivik. Alla måste få sitt på semestern! Det är devisen i vår familj. Sen ska jag väl villigt erkänna att min lista alltid är längst och att familjen släpas med in i en och annan inredningsbutik och till massor av mysiga caféer. Det sistnämnda har de väl egentligen ingenting emot med inredningen hamnar inte på topp 100 av intressen hos vår tonårstrotsiga 9-åring.

Appropå inredning så kan man nu bläddra i den amerikanska online-versionen av IKEA-katalogen 2012. Jag har inte hunnit kolla än men ettan ser lovande ut tycker jag och de första recensionerna jag har läst är positiva i sina omdömen. Vad tycker du? Vilka är dina favoriter bland årets nyheter?

Enough!

På väg genom SommarSverige följer vi bestörta alla nyhetssändningar från Oslo och Utøya. Mitt hjärta blöder för alla drabbade, för våra grannar i väst och för attacken på det demokratiska samhället. Det som har hänt är ofattbart och oförlåtligt. Enough, säger jag bara. Enough, enough, enough!

En magisk kväll

I lördags var vi bjudna till godaste vänner på 70-årsfest (alltså 30 + 40). Hela tillställningen var precis sådär magisk som en riktig sommarfest kan bli. Sällskapet var det bästa, vädret var det bästa, liksom miljön, underhållningen, maten och drycken. Torbjörn och jag lullade hem till Fredrik och Anna-Carin för att sova vid halv sex-tiden. Då hade jag gått barfota och i ärmlös klänning hela natten. Magisk var ordet. Tack älskade vänner! Nedan ett axplock av bilder från kvällen.
Bubbel och mingel på altanen. Från vänster: hjärtat mitt, Emma med Rut på armen och Petter, Susanne, Henric och kvällens värd Tobias.
Totalt var vi ett trettiotal personer. 
Torbjörn och Stefan Wennberg stod för underhållningen. Livemusik bidrar på ett alldeles speciellt sätt till att skapa stämning. Jag tror de kom in och gjorde minst åtta extranummer och spelade en och halv timme längre än planerat.
Kvällens söta värdinna Sara språkar med Fredrik.
Henric var som vanligt på bästa partyhumör. Honom kan man alltid lita på. Tobias igen.
Roligast var det ändå att träffa fina Tina. Vi har inte setts på över ett år och åtta månader så det var verkligen på tiden.
Busiga Tobbe kan aldrig vara seriös :-)
Snacks med alldeles färsk rom influgen från Kalix dagen till ära. Sara kommer från Kalix från början.
Anders ser glad och nöjd ut.
Rejält (!) partytält på gräsmattan. Tältet är större än hela vår baksida!
Sara är så himla duktig med allt som har med inredning och dekorationer att göra. Se bara så fin hon har dukat med enkla medel. Tobias var noga med att upplysa oss om att vi inte fick ta med oss några stenar hem eftersom det var Saras :-)
Gott om plats för 30 gäster.
Grönt, grått, svart och vitt. Ekblad, stenar och kottar.
Tobias och Sara fick justa brillor att ha på sig. Jag kunde inte låta bli att prova dem. Anna-Carin har fotat.
Mysig middag i tältet.
Anna-Carin tar för sig av buffén.
SaraRara har fixat så fint och ser ut att trivas.
Och så avslutar vi med en bild som på ett bra sätt fångar partystämningen: Nina och Ferdinand dansar loss framåt småtimmarna.

Mera från Rosendahls trädgård

Det var alltså i tisdags som övriga familjen åkte upp till Stockholm och plockade upp mig efter jobbet vid tretiden. Melker behövde ett nytt regnställ så vi åkte först en sväng till Sickla för att kolla om vi hittade något på rean. Och minsann hittade vi inte både ett regnställ, en adidas tracktop och en snygg skjorta till lilleman. Gott så. Därefter tog vi bilen till söder och parkerade vi Mosebacke och promenderade ner till Djurgårdsbåtarna vid Slussen. Efter en glass utanför Skansen-entréen där vi kollade på alla människor som skulle in och kolla på Allsången så tog vi en promenad runt Djurgården med ett kort stopp vid Rosendahls trädgård. Djurgården är verkligen en oas mitt i stan. Och halv nio en onsdagkväll var det alldeles lugnt, tyst och folktomt på gångstigarna i skogen.
Melker i djup koncentration vid glassintag.
Meja äter bokstavligen med hela ansiktet.
Torbjörn gillar att ha semester.
Nu blir det blommor i massor. Dessa har jag ingen aning om vad de heter men fina är de.
I år har jag fått upp ögon för rosor. Jag har tidigare tyckt de varit starkt överskattade men nu har jag gjort samma resa som jag tidigare gjort med andra "mormorsblommor" så som pelagon och pion.
Vallmokapslarna är också vackra i all sin enkelhet.
Men finnas är de förstås när de blommar.
Vägen fram till caféet var kantad av överdådiga rabatter som gick i grönt, silver, rosa och lila. Vackert, vackert.
Cafét och butiken stänger redan vid 17. Hur man nu kan göra det? Jag är säker på att de så här års utan problem skulle ha gott om besökare fram till och med åtta. Nåväl, fördelen att komma hit efter stängningstid var ju att man i lugn och ro kunde flanera runt och lukta på blommorna.
De här tistlarna är väl ändå för coola?!
Tänk om man hade kunskapen och kunde anlägga en sådan här rabatt själv.
Övriga delar av familjen var väl kanske inte lika entusiastiska som undertecknad. De ägnar sig åt bus och mobilsurf istället :-)

Reatips

Granit har nu 50% på utvalda produkter. Jag sprang in i dag på lunchen och fångade en stor zinkhink för 150 kr. Fint att ha som kruka till ett olivträd tycker jag. Det var dagens tips.

Rosendahls trädgård

Vi var där ikväll hela familjen och gick en promenad i de vackra omgivningarna under tiden som Måns med gäster hördes i från Skansen ett stenkast därifrån. Caféet och butiken var stängd sedan många timmar, men det fanns fortfarande en alldeles, alldeles underbar trädgård att njuta av. Lavendeln bildade en blålila välkomnande matta och spred sin underbara doft. Synd att man inte kan ladda upp doft med bilden och sprida den via bloggen. Hoppas ni får en härlig onsdag. Och tack för att du läser min blogg. Det gör mig glad - jätteglad!

TAJ Wood & Scherer

Kollage av bilder från TAJ Wood & Scherer

Alltså, hur underbara är inte dessa lampor från TAJ Wood & Scherer? Helt fantastiska om du frågar mig. Jag skulle gärna ha både den blå uppe i högra hörnet och ugglelampan i Mejas rum. Men 1600 kr för en taklampa och 1 000 kr för en vägglampa är lite i häftigaste laget när det är högst osäkert hur länge man vill ha dem. Så istället funderar jag på att göra min egen variant men då med modellen längst ner till höger som förlaga. Det kanske får bli sommaren kreativa projekt?! Det gäller att hitta en bra och billig stomme att utgå ifrån. Jag måste komma ihåg att kolla nästa gång jag besöker IKEA och kanske be mamma kolla på Gekås i Ullared när hon ska dit på måndag.

Gotland

Tre arbetsdagar kvar till semestern. Torbjörn har redan börjat sin och är hemma och myser med barnen. Vi har valt bort Gotland i sommarens semesterplaner. Jag har faktiskt lite ångest över att vi inte ska åka till den älskade ön, men jag försöker trösta mig med att Skåne, Göteborg och Stockholms skärgård inte heller är så tokigt. Nåväl, för att råda bot på mina Gotlandscravings så surfar jag på fritidshus på ön via Hemnet istället. Det här är helt i min stil:
Jag gillar tanken med innegårdar med separat förråd och gästhus. Praktiskt och så blir det en lite ombonad känsla. 
En trall/uteplats kan aldrig bli för stor i mitt tycke. Se så fint man har gjort med olika etage och genom att fälla in och bevara träden. Och en hängmatta är ju aldrig fel. Om detta vara mitt skulla jag måla byggnaderna svarta.
Bänkar, bockar och fårskinn och så ett helt gäng med fågelholkar. 
Insidan däremot skulle få vara krispigt vit precis som på bilderna. Jag gillar verkligen stylingen på dessa bilder. Enkelt, lite rått, industriellt. Enkel och naturlig färgskala. Udda stolar, belysning som inte tar plats. Avsaknaden av överskåp i köksdelen. Fönstern från golvet som suddar ut gränsen mellan ute och inne. I löv.
På andra sidan matbordet - en platsbyggd, rackarns snygg bokhylla som ramar in fönstret på ett fint sätt.
Öppet till nock. Vilken rymd! Huset Vidar kommer från LevaHusfabrik.se och är ett visningshus som finns vid Leva Kungslador strax söder om Visby.

RSS 2.0