Tullgarns slott

I söndags hade vi en underbar höstdag här i Trosa. Med kameran i högsta hugg tog jag familjen med mig och åkte  ut till Tullgarns slott som ligger några kilometer norrut. Tullgarns slott för alltsom oftast en vilande tillvaro, bortsett från några veckor under hösten då kungen är här och jagar ligger med en fin utsikt över vattnet. Tullgarn förknippas med Kung Gustaf V och Drottning Victoria, som tillbringade somrarna här i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Men slottet har varit ett kungligt lustslott sedan 1770-talet då staten överlämnade Tullgarn till hertig Fredrik Adolf. 

Slottsparken badade i solljus och löven skiftade från grönt till gult till rött. Melker samlade hela famnen full med vackra kastanjer.
I området finns också ett antal biologiska dammar som tar hand om avloppet från de boende i området. Vackra vattenväxter vilar på ytan.
Orangeriet - där det finns en kombinerad butik och café - hade öppet sista dagen för säsongen och erbjöd en smarig buffé med allehanda godsaker.
Behöver jag säga att vi hade en underbar lunch och eftermiddag?

Tisdagstema: Vild

Dagens tisdagstema är vild. Utanför jobbet har vi ett stort vildvin som just nu sprider färg i den så i övrigt betonggrå utemiljön vid Gullmarsplan.

New York Blueberry Cheesecake

Åhléns bokrea fyndade jag förra veckan den länge eftertraktade boken "A piece of cake" av Leila Lindholm. I lördags bakade jag det första receptet New York Blueberry Cheessecake. Den blev väldigt god, mäktig och mycket vacker.

Ingredienser

300 300 g digestivekex
150 150 g osaltat smör
1 1 dl strösocker
1 1 dl maizena
2 2 tsk vaniljsocker
600 600 g Philadephia
2.5 2.5 dl kesella 10%
3 3 st ägg
1 1 dl vispgrädde
200 200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 1 dl frysta blåbär


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.

2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.

3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kvarg och färskost och vispa krämigt med en elvisp.

5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.

7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.


Fina presenter

Hela lördagen hade jag kalas tillsammans med föräldrar och goda vänner. Jag fick många jättefina presenter helt i min smak. Här är några av dem:

Halsband Neapel från Miss Dee
Casio Exilim EX-Z9SR Silver
Body lotion XX från Mexx
Hög Gracilis-cylinder från Cult Design
Torkhanddukar purnukka av Erja Hirvi från Marimekko

Dessutom fick jag bl a fina nya handdukar och ett stort monetärt bidrag. Pengarna sparar jag till vår förestående resa till Florida i januari/februari då kameraväskan ska uppdateras med en blixt och något objektiv. Stort tack till nära och kära för jättefina gåvor.

Ja må hon leva...

Till dessa toner av mina två prinsar vaknade jag upp i morse och fick en frukost helt enligt kostcirkelns alla delar :-): Kardemummabullar och varm choklad med vispgrädde. En frukost helt i min smak!

Badrumsinspiration



Tyvärr sparades dessa bilder i inspirationsmappen långt innan det fanns en tanke om att starta en blogg och ange fotograf alt. ursprungskälla men om jag får gissa så är de flesta bilder hämtade från Hemnet.

Projekt sovrum: Accentfärg?

I vår renovering av sovrum och dressingroom återstår nu bara det allra roligaste - möbler och inredning. Sängar och sängbord ska bytas ut . Huvudgaveln och sängkappor kommer att bli i vitt linnetyg. Sängborden kommer också att bli vita. Därtill skulle jag också gärna vilja ha en mjuk schäslong som man kan slänga kläderna på som man kan krypa upp i och blogga eller läsa en god bok. Som du ser här så är basfärgerna i rummet olika nyanser av grått/silver samt vitt. Men vi måste ha in ytterligare en färg - en accentfärg. Frågan är bara vilken. Vi väljer mellan:

Ljusblått - Turkost - Petrol (Inspirationsbild från Expressen)


Mörklila-Aubergine-Plommon (Inspirationsbild från Bloomingville)


Rosa - Cerise
 (Inspirationsbild från Expressen)


Blått (Inspirationsbild från Mio)


Vilken accentfärg tycker du att vi ska välja till vårt sovrum?

1. Ljusblått - Turkost - Petrol
2. Mörklilla - Aubergine - Plommon
3. Rosa - Cerise
4. Blått

Önskelista 2008

På lördag firar jag min 35-årsdag med nära och kära. På uppmaning kommer här årets önskelista. Min önskalista tenderar alltid att spegla den sinnesstämning jag befinner mig i för tillfället. Förra året skulle jag börja nytt jobb och således önska jag mig en ny garderob (och så en hel del inredningsprylar förstås). Just nu är jag inne i en kreativ period, en organiserande period och lite av en självförverkligande period. Således går årets önskelista i dessa tecken. Jag önskar mig dessa saker (eller bidrag till desamma):

Kamerautrustning:
Blixt: Canon Speedlite 430EX II

Macroobjektiv: Tamron 90mm/2,8

Vidvinkelobjektiv: Tokina 12-24mm/4

Kamerastativ: Velbon DF 60

Kreativitet:

Ritplatta till datorn: Wacom Bamboo A6

Skärmaskin till papper

Organisering:
Märkmaskin: Dymo LetraTag LT-100H.


Böcker:

Grafisk kokbok 3.0

Allt i en bok Photoshop CS3

Allt i en bok Illustrator CS3

PS! Om du skulle få för dig att komma och fira dagen tillsammans med mig är du varmt välkommen från klockan tre på lördag. Hör gärna av dig och berätta att du är på g.


Kaj Bojesens trädjur

Kaj Bojesens underbara trädjur - klassiska apan från 1951, elefanten och björnen - är några av nyheterna hos DesignOnline. Scandinavisk design när den är som allra bäst!

Tisdagstema: Barnsligt

Dagens tisdagstema är barnsligt. Sådana här bilparader finns överallt, de har invaderat vårt hem.

Hemmadag med pyssel

Idag har jag varit hemma med febersjuk Melker. Vi anade redan under middagen hos goda vänner igår kväll att det var något på gång och när det var dags för Tobbe och mig att gå och lägga oss låg där redan en brännhet liten kamin i vår säng.

Melker och jag har haft en lugn och mysig dag med spel, film, läsning, pannkakor, glass, pärlplattor och lite papperspyssel. Melker har stansat ut fjärilar och jag har klippt till bakgrunderna till några tändsticksaskar. Ett lagom avancerat pussel för dagen.

A-Z nero

Anna, som har bloggen Hallakulle bygger bo, har liksom jag fastnat för Blue Art Studios posters. Nu finns det en chans att vinna "A-Z nero" hos Anna. Lycka till!

Update: Sovrummet...

... nu med heltäckningsmatta.

Flera mood boards

Jag googlade lite på mood boards och hittade några fina digitala varianter på varierande tema. Under varje bild hittar du en länk till respektive källa. Visst är de vackra?!
Richardsonwedding

Pinkurage
Abbyjean

EvaArtinger

Dagens inspirationsbild ...

... är hämtad hos Living etc. Precis som på den här bilden fastnar jag för de röda detaljerna och den lite industriella looken. Jag gillar också idéen om en stor moodboard i ständig förändring där man kan posta inspirationsbilder, färgkartor, fina foton och vackra mönster om vartannat.

Istanbul i bilder

Jag är hemma och jag är förälskad. Jag hoppas jag snart kan resa tillbaka. Istanbul, jag saknar dig.

I'm off to Istanbul

Nu tar jag bloggledigt några dagar för att åka på yttterligare en bonusresa - denna gång till Istanbul - tillsammans med kollegor på mitt affärsområde. Schemat ser bra ut med roliga och intressanta aktiviteter och faktiskt också en hel del fritid. Efter att ha ägnat några minuter ikväll åt att leta inspiration på Flickr valde jag ut följande favoritbilder:

Foto: " Istanbul Birds in Fight" av Oberazzi

Foto: "Grand Bazar Market in Istanbul" av beatdrifter

Foto: " Sacred Grounds - Istanbul" av rolandin

Foto: "Istanbul: Salacak" av orgutcayli

Foto: " Windows on Istanbul" av robokow

Foto: "Istanbul - tea on the Bosphorus" av widderson old school + still censored

Visst blir man inspirerad?! Jag ser jättemycket fram emot resan. Hoppas ni får en fin avslutning på veckan. Kram, kram.

Modern classics alphabet

Jag berättade ju här att jag är ute efter ytterligare några illustrationer eller posters att hänga på väggen i vardagsrummet. Jag är lite sugen på postern Modern classics alphabet som går att köpa via Blue Art Studio.

En designklassiker...

... har flyttat hem till oss - eller rättare sagt till Melker. Denna skönhet - en svart Xtreamliner Cab från Playsam - hade Marita och Kenneth med sig i födelsedagspresent till Mulle. Både Tobbe och jag är gröna av avund men det är klart att den ska vara i Melkers (nya) rum - det är ju där den hör hemma. Melker har lekt med den stora delar av dagen. Marita - du har utmärkt smak - detta är verkligen svensk design när den är som bäst.

Full fart i helgen

I helgen har det varit full fart. I fredags var vi hembjudna till Mats, Anna, Katja och Mirriam. Kajsa (som har underbara barnklädesbutiken Busfröt) var också där med sin familj. Vi mumsade tacos, drack rödvin och njöt av några underbara dessertostar och varandras sällskap. Melker och jag drog oss tillbaka vid halv elvatiden då både lilleman och undertecknad var dödligt trötta (för min del var förklaringen sviter efter torsdagskvällens kundevent som slutade vid tvåtiden på natten).

I lördags var det städ- och röjardag här hemma. En sväng till soptippen och en ner på stan för några inköp. Till kvällen kom Marita, Kenneth, Wilhelm och minstingen Arwid -som ju föddes på Melkers födelsedag. Så sööööt. Vi käkade laxlasagne och sallad med hallon och getost (Fias recept). Till efterrätt åt vi mjölkchokladpanna cotta med hallon. Det var verkligen länge sedan sist. Tack goa vänner för en supermysig kväll.

Idag har vi börjat lägga kanalplast på pergolan. Det var lite pyssel innan vi förstod hur allt skulle se ut men tack vare älsklingens ihärdighet har vi nu kommit halvvägs. Bilder kommer förstås när allt är klart. Utlovade bilder på nya heltäckningsmattan i sovrummet dröjer några dagar till. Jag har knappt rört kameran denna helg eftersom det bara varit grått, mulet och regnit. Några bilder blev det i varje fall, bl a denna på en av helgens fredagsblommor (som inhandlades i lördags).

Tävling hos Sandra

Nu har du chans att vinna ännu en snygg lampa. Denna gång är det Sandra och Vit design som lottar ut Norm 03 från Normann Copenhagen.

Trevlig helg!

Tittar in en snabbis innan jag snabbt ska byta om för att gå över till Mats och Anna för att äta middag och dricka lite vin. Med oss har vi ett helt fång med gladiolus. Hoppas ni får en fin helg.

Vad i...

... all världen är nu detta undrar du säkert när du tittar på bilden. Jo, det ska jag tala om för dig. Det är en close-up på vår nya heltäckningsmatta som numera ligger på plats i sovrummet och i vårt dressingroom. Japp, det är faktiskt sant. Det har nästan gått ett år men nu är den på plats. I morgon kväll när jag är på jobbet och umgås med kunder och lyssnar på Velvet, Shirley Clamp och Chris Lind och blir intervjuad av Gert Fylking så drar älsklingen fram en ny elkontakt och skruvar lister. Men efter det ska ni få se hur det blev.

PS! Tack för att du tittar in här och speciellt tack till alla er som tar er tid att kommentera. Det uppskattar jag verkligen. Kramisar.

Tävling hos Mamamekko

Just nu har du möjlighet att vinna en Norm 69 från Normann Copenhagen hos Mamamekko.

Vår helg i bilder

I helgen har vi njutit av långa skogspromenader och plockat mängder med kantareller och Karl Johan. Vi har njutit av två stjärnklara kvällar och letat stjärntecken. Vi har sovit som grisar i vår retrohusvagn. Vi har fiskat och hoppat studsmatta. Vi har ätit god mat och druckit gott. Vi har myst med mamma, pappa, Daniel, Camilla och sötaste Noah. Vi har firat halva familjens födelsedagar. Vi har gosat med kattungar och kaninungar. Kort sagt vi har haft en underbart skön helg på landet... så nu, är vi fulla med ny energi.

RSS 2.0