Norrgavel


Norrgavel bjuder på dagens fantastiskt fina inspirationsbilder hämtade från produktkatalogen.
.

Boa-fasen

Där är vi nu - både Tobbe och jag. Helt plötsligt har det blivit viktigt att ta tag i alla surdegar och dåliga samveten på hemmafronten. I helgen ägnade jag mig åt följande lista och lyckades strycka - i varje fall - en del av punkterna:

 • Städa, rensa och röja på kontoret
 • Byta lampa i Blocklampan
 • Ta undan pelargonerna
 • Köpa nya krukväxter
 • Rensa, sortera, kasta och sortera kläderna i klädkammaren
 • Ta bilder på de båda skötväskorna för kommande annons på Blocket
  Fixa täcke till spjälsängen - tack Lisa!
 • Uppdatera och köra virusprogram på den bärbara hårddisken och den stationära datorn
 • Kolla tangentbordet till den stationära datorn = Trasigt!
 • Snällt be Jocke om hjälp och råd angående 1) det trådlösa nätverket på Melkers dator, 2) installera om Windows på min gamla bärbara dator, samt 3) om det är värt att formatera om den stationära datorn och köpa ett nytt tangentbord eller om vi ska satsa på att köpa en helt ny dator.
 • Beställa bilder till ramarna i gästrummet
 • Beställa nya lakan till spjälsängen: jag funderar på detta supersöta bäddsät från danska Sebra som du bl a kan köpa via ABC-leksaker med ränder, elefanter och virkade små blommor. Det fungerar till både killar och tjejer tycker jag.

Vad mörkt det blev...

... när vi ställde om klockan igår. För att inte deppa ihop helt med tanke på att vi nu har fyra mörka månader framför oss har jag istället bestämt mig för att börja längta och planera lite inför julen. Det började med ett besök på IKEA i fredags för att spana in årets julkollektion. Årets mer traditionella färger på pyntet - med mycket rött och vitt - tilltalar mig mer än tidigare års lila, orange och brunt. Men så många inköp kommer det nog ändå inte att bli. Denna gång blev det bara 12 st vita pappersstjärnor. Kanske kommer det också bli några vita julgranskulor och och den nya krukan Snöflinga också. Serveringsskålen Blanda är fin liksom kuddarna i serien Snöa Band. Men den som lever får se. Jag måste ju spana in utbudet i andra butiker också innan jag bestämmer mig. Några nya slingor till en av innegranarna och advenstgranen ska vi i varje fall investera i år. Så mycket är i varje fall bestämt.


Höst i Tullgarns slottspark

Förra fredagen när jag följt Melker till skolan tog jag bilen till Tullgarn och gick med kameran om halsen en lång och kylig promenad. Vädret var grått och trist och vinden nordlig men naturens färgprakt var vidunderlig.


My Sweetheart


Nya digisar

Nu har vi börjat jobba med templates i digiscrapkursen. Jag, som jobbar i Elements för det mesta, stötte på patrull då några av kortkommandona inte fungerade i Elements men nu har min kurskamrat tillika bloggkompis Mrs B. omvandlat frågetecknen till utropstecken och jag är igång igen efter några kvällars frustration. Tack snälla du för det. Här är resultatet av mina senaste ansträngningar:


På fredag...

... ska vi hämta vår nya bil. Spännande. Gråsvart är den också. Den kommer matcha Bugaboon perfekt. Här lämnas ingenting åt slumpen. (För ovetande läsare vill jag upplysa om att det sista ska uppfattas som ironi).

Barnvagn och spjälsäng - Check

I helgen lyckades vi genomföra två av förberedelserna inför Bubblans ankomst. I lördags kom min bror hem med spjälsängen. Tanken är att sängen under helgen ska få en omgång vitfärg eftersom Melker (Noah är helt oskyldig i detta fall) på den tiden det begav sig använde sina två sylvassa framtänder för att skrapa bort vitfärgen på ovankanten av sängen.

I söndags eftermiddag for vi upp till Kungsholmen för att köpa den gråsvarta Bugaboo Cameleon som vi till slut enades om och som vi också hittade med önskade tillbehör på Blocket. Melker har provkört vagnen etthundafemtielva rundor på nedervåningen och har gett den betyget väl godkänd.

I köpet ingick en skötväska från Skip*Hop men jag får den inte att hänga kvar på handtaget (som är ett teleskophandtag och därför inte kan vinklas). Jag har min gamla skötväska efter Melker kvar så jag måste ta ner den från vinden och se om den fungerar bättre. Eventuellt säljer jag de båda skötväskorna till fördel för en ny...

Förutom lite nya lakan till spjälsängen så saknas nu bara en babysitter, men något kanske far- och morföräldrar vill bidra med *blink, blink*.

Teenager

Melker har en nisch under fönstret i sitt rum. Eftersom fönstret sitter högt upp på väggen har vi gjort en extra hylla under fönsterbrädan där han har sin CD-spelare, sina skivor och de böcker som vi läser för tillfället. På golvet skulle nya Teenager från Svenska hem passa perfekt. En minnesnotering görs att detta kan vara en potentiell julklapp till lilleman.

Den lilla fåtöljen är en snarlik kopia av den Skopa i orange plast och med brun manschesterdyna från IKEA som jag hade i mitt barnrum i mitten av 70-talet.

Första fotbollsmatchen

I början av september spelade Melker sin första fotbollsmatch. Det blev en jämn och tät rysare som slutade 2-2 mot Östertälje. Strax innan match tog en av tränarna - Andreas - det här superfina lagfotot som han dessutom var gullig nog att skicka till oss föräldrar. Melker sitter på bakre raden, två från vänster. Visst är de söta?

My favourite picture of you

Dagens layout. Jag gillar den här ganska nytagna bilden på Tobbe trots att den i teknisk mening är misslyckad då fokus ligger på näsan snarare än ögonen men jag älskar den busiga blicken. Att det dessutom är Melker som har tagit bilden gör inte saken sämre.

Nilla undrar var man använder för program och hur man egentligen gör för att digiscrapa. I kursen använder vi någon version av Photoshop. Själv kör jag med den enklare varianten Elements och det räcker gott för mina nuvarande behov för både fotoredigering och digital scrapbooking. I övrigt laddar man hem  detaljer (papper, tejp, tråd, knappar osv) sparade i olika typer av bildformat t ex png eller jpeg genom att antingen köpa dem eller att använda gratisgrejer s k freebies. Sedan öppnar alla de bilder som man vill använda till sin Layout i Photoshops Editor och placerar dem som lager ovanpå varandra, förminskar, förstorar, ändrar färg osv. I princip är det samma teknik som jag använder när jag gör mina kollage med olika inredningsprodukter eller olika foton.  

Min första digiscrap

Igår sparkade geniala Mikaela igång sin kurs i Digital Scrapbooking. Jag har sedan länge konstaterat att vanlig scrapbooking med papper, sax och band inte är något för mig. Men däremot har jag länge varit nyfiken på DigiScrap och när nu Mikaela erbjuder en digikurs så var det inte mycket att tveka om - det är bara att hänga på. Nedan ser ni resultatet av mina första ansträngningar.

Jag kan redan nu konstatera att jag gillar de enklaste layouterna bäst. Så i vanliga fall hade jag nog valt att utesluta några av detaljerna i denna layout men nu när Mikaela förser oss med allt material är det bara att ta chansen att leka och testa sig fram. Med tiden kommer jag väl utveckla min egen stil... om jag nu lyckas uppbåda någon tid för denna nya hobby jämte alla andra intressen...

På Trosafronten intet mycket nytt

Ytterligare en vecka har passerat med god fart. Här är den senaste veckans händelser och höjdpunkter:

* Melker har börjat på streetdance. Han tycker det är jättekul men instruktören går vansinnigt fort fram. Sist var han ensam sjuårig kille med fem tjejer som går i trean och som redan har dansat en termin. Lite orättvist är det mot honom så vi får se hur länge han tycker det är roligt. 

* Fredagar är sedan i början av december en ledig dag för mig. Förmiddagen har jag helt för mig själv och sedan vid lunch är det dags att hämta upp lilleman för att hitta på något mysigt bara han och jag. Vardagslyx.

* I lördags på dagen var vi i Skärholmen för att köpa nya vinterskor till Melker. Femtioelva butiker senare och vi åkte hem tomhänta. Jag gillar verkligen inte att gå i affärer i vanliga fall och nu när magen börjar bli stor är det extra tungt och tråkigt. Från och med nu ska jag så långt det är möjligt övergå till nätshopping. That's a promise!

* Vi var också och provkörde Bugaboo Cameleon och har nu äntligen bestämt oss för att det får bli en sådan. Vi tycker det är onödigt (både ekonomiskt och av miljöskäl) att köpa en helt ny vagn så nu börjar jakten på en vagn som är något år gammal, med rätt utrustning och i rätt färg. Det gick vägen förra gången det begav sig så det borde gå denna gång också. Keep your fingers crossed!

* I lördags kväll var jag på tjejfest. Vi åt god mat, drack gott (Anna hade verkligen tänkt på mig och köpt både alkoholfritt rött och vitt vin och dessertostar gjorda på opastoriserad mjölk. Omtänksamma vän.) och pratade ostört till halv två. Mycket uppskattat. Tack, Anna!

* I söndags tog vi äntligen tag i vinden och gick igenom nästan allt. Saker sorterade som skräp, sparas, loppis eller säljes. Några kartonger återstår liksom arbetet att sortera/struktura. Men gud så skönt det känns! det är verkligen balsam för skälen att rensa lite i röran ibland.

* Igår var det 60 dagar till BF den 11 december (31+2). I helgen kommer min bror och hans familj hit och hälsar på och med sig har de spjälsängen som Noah lånat. Nu börjar nedräkningen på allvar. Melker gosar med magen varje kväll, förvånas över de kraftiga rörelserna därinne och uppmanar lill*n att skynda sig ut då vi längtar ihjäl oss. (Ovanstående foto är förstås taget av Lennart Nilsson)
 

* Ikväll har jag vaccinerat mig. I Trosa var det gravida och barn i riskgrupper som erbjöds de första tiderna. En halvtimmes kö, genomgång av vaccinationskortet och 30 sekunder för själva sprutan och så var det klart.

Fler fina presenter

Presentregnet tar liksom aldrig slut. Av Sara och Tobias fick jag den lilla äpplegröna Maribowlen från Iittala. Hur söt som helst och perfekt till alla chokladpraliner från Marsipangården.

En festlig helg

Melker var feberfri redan i fredags men fick ändå stanna hemma från skolan. På eftermiddagen släppte jag ut honom en stund för att lira lite fotboll med alla grannbarn. På kvällen bjöd vi in Jocke och Fia och barnen på en taco-middag. Det var länge sedan vi fick några timmar att sitta och tjata. Alltid lika mysigt.

I lördags bjöd vi in några goda vänner på kräftskiva. Nytt för i år var att barnen visade minst lika stort intresse för kräftorna som vi vuxna. Här har ni ett helt gäng med busiga kids. Från början: Elvira, Gustav, William (i förgrunden) och Oskar (i bakgrunden), Melker, Elvira och William (igen).

Geishor

Ytterligare ett av inköpen i Kina blev dessa små söta Geishor (för totalt 35 kr). Innan vi åkte till Kina hade jag inte sett dessa här hemma men sedan jag kom hem har jag sett att de även går att få tag på här. Tydligen har de bl a funnits på Lagerhaus.

Fler fina (och gröna) presenter

Av Marita med familj fick jag det fina tårt- och kakfatet från EM som jag trånade efter här och av Fia med familj fick jag en Bricka Appelsiini från Marimekko. Grönt är skönt och är fortfarande min absoluta favoritfärg inredningsmässigt!

Äntligen lite tillskott i kameraväskan

Jag har fått jättemånga fina presenter i samband med födelsedagen förra helgen. Av Tobbe och Melker fick jag ett normalobjektiv med fast brännvidd. Canon EF 50/1,8 II har fått jättefina betyg - se t ex Cyberphoto. Fördelen med detta objekt är att det fungerar utmärkt vid porträttfotografering, objektivet är relativt billigt, dryga tusenlappen och ljusstyrkan är mycket högre än hos standardzoomen varpå det går att fotografera i mycket svagare ljus. Dessutom sägs skärpan vara i klass med objektiv i 10 000-kronorsklassen. Den enda nackdelen är att objektivet upplevs som plastigt.

Jag fick även en del monetära bidrag av bl a mormor, mina föräldrar och svärföräldrar. För de pengarna beställde jag idag en blixt - en Canon Speedlite 430EX II - från Rajala Pro Shop som i samband med ett namnbyte kör kampanjpriser på massor av fotoutrustning denna vecka. Inom ett par dagar hoppas jag kunna hämta ut den på posten. Spännande!

Första inköpet till Bubblan

Under besöket i Peking shoppade vi minst sagt en hel del. Mest till Melker som fick en helt ny garderob men några små inköp blev det även till Bubblan. Dessa små Puma-mokasiner i stl 14 kunde vi inte motstå, och inte heller nedanstående bruna Uggs med fårskinn i stl 13. För båda paren betalade vi 110 kr. Som hittat!


Stackars Melker

Aldrig har jag sett lilleman så hängig som idag. Hela familjen väcktes vid fyratiden i morse av en kokande het och jätteledsen Melker. Sedan dess har den 40-gradiga febern härjat skoningslöst i hans lilla kropp. Min ursprungliga plan var att jobba hemma under dagen eftersom jag hade ett besök inplanerat hos barnmorskan, men istället fick jobb ersättas med gos om omvårdnad och Tobbe fick komma hem och byta av mig under tiden som jag var hos barnmorskan. Just nu är han något piggare efter en varmt bad med efterföljande dusch och nu ligger han här om äter varm nyponsoppa med vaniljglass och små mandelbeskvier. Fick ni också det när ni var små och sjuka?

Inspiration: Flickrum

Om det å andra sidan bor en liten tös i magen så skulle jag kunna tänka mig att inreda hennes rum i grönt och rosa.

Eget kollage med nedanstående produkter:
Tapet från Intrade - kollektionen Uni Royal
Skallra Kramosaurus från Bluebox
Milla stolar från Mio
Förvaringsboxar från LaSelf via Frapp
Barnbestik Animal friends från Gnese via Frapp
Grön Bobles från Design Online
Illustration Sessa från Isa Form
Lampa Zoolight Pingvin från Ønskebasen
Illustration Fågelträdet från Isa Form
Box från Svenska hem

Prinsessan på ärten från Mileg via Syster lycklig
Gul, grön och rosa Tubtrug från Stockhome
Sebrasäng via Syster lycklig
Kudde Frank Fisher via Syster lycklig
Princesstårta från Bombardill via BlueBox
Barbafamiljen Sparbössa från Russinet
Hampen matta från Ikea
Expedit Bokhylla från Ikea
Grön skallra Kramosaurus från BlueBox
Mätsticka Blomma Rosa från Vimsa Dekor
Tebjudning från BlueBox
Rosa vimpel från Ellis corner

Vinn en canvastavla


Duktiga Jannice som har bloggen Simplicity ger oss nu en möjlighet att vinna en egen personlig canvastavla. Jag tänker absolut ta chansen. Gör det du också!


RSS 2.0