Jag vann!

image15

Yiiiipiii. Jag vann Isabells tävling. Helt otroligt, jag brukar aldrig vinna något. Tack snälla, snälla Isa. Jag är så glad.

Men nu då? Nu ska jag välja ett nytt motiv. Guuuud, så svårt. Det finns ju så många fina. Melker har lagt sin röst på Zoobussen för "där står ju redan Melker och den passar jättebra till mina andra två tavlor, för där är en krokodil och där är ett lejon". Som tur är (för mig) är det ganska fullt på hans väggar (det skulle kunna få plats en till men säg det inte till någon) och ganska tomt på resten av husets väggar så det lutar nog åt att det blir ett mer vuxet motiv denna gång. Min favorit är nog Funkisstad, men Stenkullen, Klädlinan, Vänskap och Flax är också grymt fina. Jag får se om jag kan komma överens med Torbjörn om ett så angenämt problem. Fortsättning följer...

I pergolans skugga - Del 1

233012-15
Nu när uteplatsen på baksidan börjar ta form så kan det riktigt roliga börja: arbetet med att inreda. Grunden i form av utemöbler finns där redan. I fjol köpte vi sex stolar och ett bord i aluminium och hårdträ. I sommar ska vi komplettera med ytterligare ett bord, två stolar, två solsängar och dynor. Jag skulle vilja ha grå dynor men hittills har jag inte sprungit på några. Jag får fortsätta leta.

För att skapa lite mera rumskänsla har jag tänkt hänga upp några våder med vit voile. I taket tänkte jag hänga några vackra marockanska lyktor. I två grå betongkrukor tänkte jag plantera bambu som kommer att prassla rogivande i vinden. På bordet skulle jag vilja lägga några löpare, sydda av tyget Eden från Spira. På dessa skulle jag vilja ställa några vackra ljuskoppar i glas från Village som också fungerar som vas för små snittblommor. De bulliga krukorna i silver från The Urban Garden skulle gärna få flytta hem till mig, liksom det vackra fågelbordet från Trädgårdsrum.

Sent om kvällen när mörkret faller skulle det vara mysigt att tända en ljusslinga. Den med silvriga små nystan (också från The Urban Garden ) eller en slinga med några lanternor från Fröken Knopp skulle bli fint. Eller varför inte ett eldfat från Trädgårdsrum?

Uppföljning - Spaljéer

image14
Igår var vi barnvakt åt lilla E som blir två år om några veckor. En helt underbart söt unge som är hur enkel som helst. Melker berättade för vår granne att han minsann skulle vara storebror åt E hela dagen och den rollen tog han på stort allvar. Han hjälpte till att ta på ytterkläder, byta blöja, hälla upp mjölk och spruta ketchup. E fick vara med och leka hela tiden utom vid tretiden då Melker utbrast: "Mamma, jag tar en paus och går till Simon en stund". Efter 45 minuter var han tillbaka och fortsatte som förut.

Igår började vi också arbetet med spaljéerna. Älsklingen for iväg till brädgården och köpte virke. Han hann såga till alla delar, skruva ihop de båda som ska sitta på husväggen och måla dem en gång innan han lade ner arbetet för dagen. På kvällen kom Es familj för att hämta honom och vi passade på att bjuda dem på middag. Jag lagade Italiensk kycklingpasta till varmrätt och till efterrätt blev det Ananaspaj, vispad grädde och Irish Coffee till de som ville.

Idag har vi fortsatt arbetet med spaljéerna. Jag målade ytterligare en gång under tiden som Torbjörn skruvade upp spaljéerna på pergolan. Tyvärr fanns det inte tillräckligt med virke på brädgården så vi måste komplettera med mer. Men vi kom i varje fall en bra bit på väg och resultatet kan ni se på bilderna. På eftermiddagen kom svärföräldrarna på besök. De hade med sig tårta och vi fikade i solskenet. Nu ikväll har vi grillat och mumsat baconhamburgare. Det blev grymt gott. Bacon ger en så god sälta och lite rökig smak. Vi har haft två härliga dagar och nu har vi ytterligare två dagar ledigt tillsammans. Härligt!

Dagens bild - Glassnäsa

image12

Vår i Trosa - Del 1

Angelica bad mig häromdagen att visa några bilder ifrån Trosa. Hon är själv uppvuxen i närheten men bor nu en bra bit bort och vill stilla sin hemlängtan något. Som marknadsförare är jag mån om att tillgodose mina kunders önskemål så därför kommer här lite dagsfärska bilder från vår lilla kustpärla.

För er som inte känner till Trosa så ligger det ca 7 mil söder om Stockholm. I kommunen, som består av tre samhällen: Trosa, Vagnhärad  och Västerljung, bor drygt 11 000 personer. Ca 6 000 av dessa bor i Trosa tätort. Trosa är känt som stad sedan 1300-talet och är därmed en av Sveriges äldsta städer. Staden erhöll stadsprivilegium av kung Karl Knutsson Bonde år 1454. Vid den tiden var Trosa en betydande handelsplats, inte minst tack vara den stillsamma Trosaån som vid den tiden fungerade som en viktig båtförbindelse mellan Mälaren och Östersjön. Trosaån utgör även idag Trosas pulsåder och på ömse sidor finns många småskaliga vackra trähus med karaktäristisk snickarglädje från sekelskiftet. Trosas stads-kärna är utsedd som riksintressant småstadsmiljö.

image10
Idag bjuder jag på följande bilder:

(1) Roshagens blomsterhandel ligger vid torget och är en av ortens två blomsteraffärer.  
(2) En karaktäristisk bild över Trosaån och de mysiga och färglada trähusen som trängs utmed ån.
(3) Tullhuset är ortens uteställe och är beläget vid hamnbassängen och inloppet till ån. 
(4) Huset på sista bilden byggdes 1883 som polistation med häkte. På taket satte man dit det gamla rådhusttornet från 1700-talet . När Trosaborna samlat in pengar till en brandbil byggdes huset om för att också bli brandstation. Idag inrymmer lokalerna en av Trosas många fina restauranger, Antons Krog.

Fortsättning följer...

Vårutställningar

På våren får alla designstudenter möjlighet att visa upp sina examensarbeten. Nu är det hög tid att planera in ett besök på designskolornas vårutsällningar. Här kommer några datum:

Beckmans 21-28 maj
Berghs 25-27 maj
Forsbergs 27-29 april
HDK 3 april - 4 maj

Konstfack 11 maj - 5 juni
Textilhögskolan 31 maj - 2 juni


Planlösning

Vi bor i ett sluttningshus som är byggt 1977. Som så många andra hus byggda under 70-talet är både området och husets exteriör trist för att inte säga dötråkig. Husen ligger tätt och alla ser mer eller mindre likadana ut. Men i den livssituation vi befinner oss i just nu så uppväger fördelarna nackdelarna flera gånger om. Området består av en huvudgata (vår) och fyra små korta återvändsgator. Det betyder att det är lugnt med trafik. Det pågår ett generationsskifte i området och det börjar bli fler och fler barnfamiljer som flyttar in. Alltså finns det många kompisar på nära avstånd. Vi har bara några hundra meter till dagis och ytterligare hundra meter till skolan. Detta sammanvägt gör det enkelt att bo här. Och även om vi hoppas kunna förverkliga vår dröm och bygga ett hus om några år, så trivs vi bra.  

Idag tänkte jag visa planlösningen för undervåning så som den ser ut idag. Bilden kommer från mäklaren och stämmer inte exakt överens med verkligheten. I tvättstugan är skåp, varmvattenberedare, tvättpelare mm placerat i en vinkel istället för som på bilden. Från hallen har tidigare ägare byggt in tre garderober in mot lilla rummet och i köket står kyl och frys mellan de båda fönstren.
image8
Inför renoveringen har vi nu planer på att ändra undervåningens planlösning på en del punkter för att komma tillrätta med några nackdelar och framförallt plocka fram fördelarna. En av husets stora nackdelar som vi ser det är den trånga hallen. Väggen in mot köket är bärande annars hade vi gärna flyttat in den en meter. Gästrummet är också ganska litet så vi vill inte gärna ta någon yta därifrån. De infällda garderoberna förstör mycket av rummet så de har vi planer på att ta bort. Istället har vi en tanke om att fälla in en dubbelgarderob på andra sidan om dörren in till gästrummet, bredvid tvättstugedörren. Hallen är också ganska mörk så vi ska byta ytterdörr och ta upp ett runt hål in till gästrummet för att få in mer dagsljus i fönstret.

Som framgår av bilden ligger umgängesytorna på sutterängplanet i vårt hus (detta eftersom vi har garaget i markplan och sutterängplanet en trappa upp). Detta gör att undervåningen är ganska mörk. Av den anledning har vi för avsikt att riva både väggen mellan kök och vardagsrum och väggen mellan köket och förrådet för att öppna upp och få in mer lus. På så sätt får vi också bort korridoren mellan kök och förråd. Den nya planlösningen kommer att se ut ungefär så här:
image9
På bilden syns hur tvättstugan är planerad samt hur garderoberna i hallen sitter idag. De ska alltså bort. Den stora förändringen blir dock i köket. Kyl, frys, ugn och mikro bygger vi in  förrådet/skafferiet. Det är ganska stort så det gör inget om vi tar några kvadratmeter därifrån. På den långa bänken mot väggen finns vatten och diskmaskin. Spisen flyttas till en stor köksö och där kommer det också att finnas plats för två barstolar. Mellan de båda fönstren blir det en lite vägghängd TV. Framför vardagsrumsfönstren kommer det ett matbord med sex stolar och i mitten av den vänstra långväggen i vardagsrummet kommer vi att installera en kamin. Två 2 1/2 sitssoffor kommer att stå mitt emot varandra längst in i rummet. Det blir en stolpe kvar i mitten av rummet eftersom det är där vattnet går upp till övervåningen. Vad tror ni om den nya planlösningen? Och hur skulle ni göra i hallen? Vi vill gärna ha någon dold förvaring i kombination med krokar på väggen. Synpunkter och förslag mottages tacksamt.

Lampor to die for

image7
Bilder från: Le Klint och Kartell

Vi står inför en omfattande renovering av i stort sett hela undervåningen och planeringen är nu i full gång.  Nu närmast ska vi kontakta hantverkare och begära in offerter. Annars är många viktiga val är gjorda så som planlösning, golv, kamin, väggbeklädnad (dock ej fondtapet), köksluckor, stänkskydd, 2xblandare, kakel, klinkers, badrumsmöbler, duschvägg osv. På ett collage uppsatt på väggen i arbetsrummet finns också alla de möbler, lampor och detaljer som ska inhandlas. Förutom de spotlights som ska lysa i köket och hallen drömmer vi om två numera klassiska lampor.

Precis som Saga har vi fastnat för Le Klint 172 (designad av Poul Christiansen). Den kommer passa fint över soffbordet. Och precis som Jenny och Emmy har vi förälskat oss i FL/Y (designad av Ferruccio Laviani) från Kartell. En röd skulle gärna få hänga ovanför vårt matbord.   

Ett (o)frivilligt projekt: Trall & Pergola

image6
Natten till måndagen den 28 augusti förra året drabbades Trosa av ett kraftigt skyfall. Under en timme kom det ca 80 millimeter regn. Det var runt midnatt vi stod och tittade upp mot berget ovanför vårt hus och såg vattnet forsa ner från berget och mot huset. Tack vare en konstruktion med längsgående reglar under trallen klarade vi oss (i motsats till våra grannar) från att få in vatten i huset. Desto värre såg det ut i trädgården morgonen efter. Vattnet hade flyttat stora massor ner till gatan och under trallen gapade en stor krater.

Med hjälp av vänliga grannar lades massorna på plats igen och frågan var om vi skulle lägga tillbaka trallen som den var eller passa på och renovera hela baksidans uteplats. Valet föll på det senare alternativet och under tre veckor i höstas snickrade vi tillsammans med min pappa en ny och större trall samt en pergola. Några detaljer från bygget återfinns nedan. Fler bilder kommer efter helgen då spaljéerna förhoppningsvis finns på plats.
image5

Premiär för Söderläge

image4

Foto: svt.se

För mig är trädgårdsarbete rena terapin för själen. Den senaste månaden har jag suttit i mitt hemmakontor och drömmande längtat ut för att bygga spaljéer, plantera klätterväxter och anlägga en stenrabatt. Men i arbetet att färdigställa avhandlingen har trädgårdsprojekten fått ligga vilande. Tills i helgen, då ska vi ta oss an spaljéerna. Så det är för att få lite inspiration som jag ikväll klockan åtta kommer att bänka mig i TV-soffan. Då är det återigen dags att få följa trädgårdsarkitekten Maria Arborgh i hennes arbete att hjälpa familjer att skapa nya spännande trädgårdsrum i Söderläge. En nyhet för denna säsong är att ett projekt färdigställs per program. Ett smart drag av programledningen om ni frågar mig.

Tisdagstema - Rörelse

233012-3
Eftersom jag gillar att fotografera tänkte jag hänga med på tisdagstema. Denna vecka är det tema rörelse. Då passar det utmärkt att presentera en av mitt livs två stora kärlekar: vår älskade lilla unge. Melker blir 5 år i augusti. Precis som sin pappa är han en social individ med gott självförtroende. Han är (nästan) alltid glad och positiv och har två stora smilgropar när han skrattar. När han mot förmodan blir arg hotar han med att personen i fråga inte får komma på hans kalas.

Melker är busig och skämtar gärna med folk i sin omgivning. Han är söt och charmig och har ett stort hjärta även om han kan vara småsint när det gäller sina egna leksaker. Som de flesta barn i den åldern älskar han att röra på sig: att springa, bada, hoppa, brottas och cykla. Bilden dokumenterar en ingivelse att göra en "vitsippeängel" på en promenad för några veckor sedan.

Melker är nyfiken och frågvis. Han har en stark tävlingsinstinkt och hatar att förlora. Han är försigkommen och vill alltid betala själv och svara i telefonen. Han gillar tuffa jeans och tröjor med stora tryck, gärna Spindelmannen. Hans favoritfärg är gult, men blått är också snyggt. Bästa låten är helt klart Måns "Cara Mia" men The Arks "The worring kind" fungerar också. Bästa kompisen heter W och den stora kärleken A. Han kramas och pussas ofta och mycket, men pussarna får inte låta. Och man måste kramas innan man pussas. Kort sagt: Melker är världens underbaraste lilla unge.

Mitt intresse för inredning

233012-2
Privat foto.

Jag har på känn att denna blogg framförallt kommer att handla om inredning. Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av form, design, funktion och inredning. Jag minns att jag som 8-10 åring ofta möblerade om och stylade mina inredningsdetaljer hemma i flickrummet i Katrineholm. På den tiden var det romantisk maximalism i vitt och rosa som gällde. Sedan flytten till hus för ett och ett halvt år sedan satsar vi på nordisk minimalism med en neutral bas och utbytbara inredningsdetaljer i fina och trendiga accentfärger.

På bilden återfinns en av mina favoriter i hemmet. Tidskriftshyllan Desktop är designade av Mats Theselius och Andreas Roth för David Design och är köpt via Designonline.se. Här samlas några av de magasin som konsumeras vid sidan om inredningsprogram, bloggar, nätmagasin, hemnet, nyhetsbrev från tillverkare och återförsäljare m m. Här slukas allt i mån av tid.


Äntligen x 2

Det var för drygt ett år sedan jag upptäckte bloggvärlden. Som för så många andra började det med Fridas Husmusen. Efterhand växte listan med inspirerande bloggar som jag följer så gott som dagligen. Efterhand växte också önskan om en egen blogg fram. Jag lovade mig själv att den dagen jag spikade min avhandling skulle jag se till att den önskan gick i uppfyllelse. Och nu har alltså den dagen kommit. I torsdags spikade jag äntligen (nr. 1) min avhandling "The Customers Role in New Service Development" utanför biblioteket vid Karlstads universitet. En underbar och samtidigt overklig känsla.

Och nu är det alltså äntligen (nr. 2) premiär för min alldeles egna blogg. Den kommer handla om mina stora glädjeämnen i livet: barn, man, familjeliv, hus, inredning, form, design, trädgård, mat och resor. Kort sagt allt det goda i livet. Det primära syftet med bloggen är att fungera som en inspirations- och minnesdagbok för min egen del, men skulle fler visa sig vara intresserade av det som står skulle det vara en bonus.

Varmt välkomna att ta del av mina glädjeämnen!

RSS 2.0