Härlig höstlovsstart utan lov

Bild från Livet hemma

Det känns verkligen jättemärkligt. Torbjörn och jag är ensamma hemma. Barnen har höstlov och tillbringar tiden hos mina föräldrar. Vad gör vi då? Ja, för det första vaknade vi upp i chock. Båda har sovit som stockar utan att vakna en enda gång eller ens byta sovställning. Ingen Meja på tvären från midnatt och framåt. Bara en sådan sak.

Idag har vi båda passat på att börja jobba extra tidigt och sluta jobba extra sent utan att känna stress för dagishämtning och lämning. Ikväll har vi njutit av möjligheten att äta middag kl 19 och att direkt därpå pyssla med vårt eget. Tobbe har storstädat badrummet och jag har producerat nya höstkuddar på löpande band. Fem är klara, tre återstår. Jag märker att jag inte kan få nog av hemtextilier denna höst. Jag hittar nya kuddar, sängkläder och handdukar varje dag som jag skulle vilja ha. Idag var det bilden ovan från IKEAs Livet hemma som fick mitt hjärta att klappa lite extra. Serien heter Idgran och och jag fastnar särskillt för påslakanen och handdukarna med paisley-mönster.

Sedan klockan nio hörs djupa snarkningar från sovrummet. Jag är beredd att sätta pengar på att talboken fortfarande rullar i öronen på hjärtat. Ingen kan sova som Torbjörn. Själv har jag ägnat den senaste timmen åt den dagliga bloggrundan medan paddan visat lördagens Så mycket bättre. Eftersom vi var i Thailand den här perioden förra året missade jag första säsongen. Men fortsättningen kommer jag att följa. Lördagens program gav mersmak! Just nu rullar första programet av andra säsongen av Downtown Abbey som också hade säsongspremiär i lördags. Det är verkligen kostymfilmatisering när den är som bäst! Det får bli dagens TV-tips från mig!

Imorgon har hjärtat och jag en date på Bauhaus och IKEA för att kolla lösningar och material till nästa renoveringsprojekt. Men mer om det blir det en annan dag. Nu är det sängdags och några minuters umgänge med vidriga Christopher Silfverbielke innan jag somnar! God natt!

Mycket fint från Cox & Cox

Vissa webbutiker lyckas lite bättre än andra när det gäller att presentera sina produkter på ett attraktivt sätt. En favorit i klassen är sedan länge engelska Cox & Cox. Jag återkommer ständigt till deras site för att njuta av vackra bilder på saker som väcker ha-begär. Ännu har jag inte beställt något från dem (de skeppar till Sverige) men jag har varit nära några gånger. Är det någon därute som har någon erfarenhet? Här är några av mina favoriter i det nuvarande sortimentet:

Tema: Arbetslampor

Idag blir det tema belysning på bloggen. Närmare bestämt arbetslampor. Jag har surfat runt lite och plockat ut nio favoriter i olika prisklasser.

1. Bestlite1 från Urban Living 4 895 kr
2. Discover från Ilva 999 kr
3. Duroc från Ilva 899 kr
4. Newport från EM 1 295 kr
5. Portland från EM 999 kr
6. Odessa från Mio 950 kr
7. PJ 70 från Urban Living 3 590 kr
8. Aröd från Ikea 449 kr
9. Jilde Signal från Urban Living 2 725 kr

Om jag måste välja ut två lampor så väljer jag favoriten sedan länge Bestlite1 och Aröd från IKEA - den dyraste och den billigaste lampan. Det känns som om den förstnämnda kommer stå kvar på önskelistan ett tag till men den andra är ju mer görlig. Vilken är din favorit? Bland de ovan? I övrigt?

Badrumsdetaljer

Jag gick igång på prylarna från Lilla Bruket i Varberg. Det föranledde att jag knåpade ihop ett kollage med fina badrumsdetaljer som gärna skulle få finnas i något av våra badrum. Korgen och de båda skålarna är från Tine K och finns hos Perlan Living. Tvålarna finns hos Granit. Blandaren heter Arc och kommer från Hafa. Toalettpappershållaren heter G1-3827 och kommer från Gustavsberg. Kroken heter Mama och finns hos bl a Urban Living. Där finns också badrumsmattan. Golvbrunnsilen kommer från Smedbo och finns hos Badrumsbutiken.

Kärlek

Förpackningsnörden i mig tar glädjeskutt av lycka när jag ser Lilla Brukets galet fina förpackningar. De får en att vilja köpa ett dussin av varje sort på en gång. De åker upp på önskelistan omedelbums.

Sweet Saturday

Bild från By Nord
Vi håller så sakteliga på att kicka igång lördagen. Vi har inget särskillt på gång. Eventuellt ska vi käka middag hos familjen G ikväll men inget är ännu bestämt. Barnen börjar pigga på sig efter två dagar i sjuksängen. Mejas näsa rinner men hon är pigg som en lärka och bjuder på kafferep för elfte gången nu på morgonen. Pratar gör hon också. Härmar allt man säger, men mest bara enstaka ord så länge. Tidigare i veckan kom det två ord för första gången när hon kom med sin fingersnigel från IKEA och sa "Akta dig". Ett historiskt ögonblick i familjen.

Vädret är grått - ni vet - en sådan där dag då det aldrig blir riktigt ljust och man vill ha lamporna tända hela dagen. Jag känner för lite höstmys och ska nog byta ut lite kuddar. Bilden från By Nord inspirerar mycket just nu. Jag har verkligen cravings efter grovstickade puffar och kuddar just nu. Ännu ett projekt för min duktiga mamma. Jag känner också för att uppdatera blomlådorna på framsidan - pelagonerna är fortfarande jättefina men jag är less på dem nu. Jag vill gärna ha lite höst här hemma innan julförberedelserna börjar. Ja, så får det nog bli. Sweet Saturday på dig, goding!

Härliga höstdagar

Min favoritplats för höstpromenader är slottsträdgården runt Tullgarns slott. Jag älskar de höga och gamla lövträden. De praktfulla ekarna, lindarna på rad och alla kastanjeträd som släpper så vackra kastanjer. Färgskiftningarna så här års är magiska och ramar in de vackra omgivningarna på ett häpnadsväckande sätt. Bilderna tog jag för ett par veckor sedan när hela familjen var där. Medan Meja sov i vagnen och skjutsades runt av Tobbe passade Melker och jag på att plocka kastanjer och vackra löv. Kameran var också med och jag lyckades tigga till mig några foton på lilleman. Min finaste Melker!

Dagens tips: Newport

Dagens tips får bli den fina budgetlampan Newport som jag fyndade på Clas Ohlson för någon vecka sedan. 299 kr måste betraktas som ett fynd då den både känns stabil och fin i finishen. Det som möjligtvis drar ner kvaliteten något är att de kromade detaljerna känns lite plastiga. Men som arbetslampa när Meja pärlar, ritar, degar, tömmer spargrisen och bjuder alla som vill på kafferep passar den perfekt.

Amazing

På bloggrundan hamnade jag förstås hos Weronica, vars inlägg för dagen är på temat barnrum. I planeringen av att uppdatera hennes dotter Annas rum har en poster av Therese Sennerholt - You are amazing just the way you are - fått sätta tonen för rummet. Citatet fick mig automatiskt att sätta på denna låt på Spotify. Både Melker och jag är stora fans av Bruno Mars. Bortsett från att texten är skriven till en kvinnlig partner går huvudbudskapen att överföra på kärleken till ett barn.

Med denna låt i öronen och en blick åt höger där dottern ligger på hennes pappas plats och sover så sött, så sött, börjar tårarna att rinna ner för kinderna. Tårar av glädje och lycka att, tillsammans med mannen jag älskar, ha satt två små liv till världen. Glädjen och lyckan över att få dela vårt liv med dem. Tårar av stolthet när vi ser dem växa upp, göra framsteg och utvecklas till egna individer. Men också tårar av oro och rädsla över att något skall hända. Något som man inte kan råda över och som kommer att skada dem. 

Men en sak kan vi i varje fall göra för att lindra oron över att de ska fara illa. Vi kan lära dem att de är fantastiska precis som de är. Med en sådan självkänsla står man sig stark rustad inför många av livets svårigheter och törnar. Det är kanske en av våra viktigaste uppgifter som föräldrar.

Upplev Fotografiska och Nick Brandt!


Elephant Drinking av Nick Brandt

Ett besök på Fotografiska ger verkligen mersmak. Höjdpunkten med besöket, förutom att träffa goda vänner, var Nick Brandts utställning. Hans foton från den Afrikanska savannen och på dess djurliv är inget annat än fantastiska. Brandts avbildning av de majestätiska djuren är att betrakta som portträtt och det är fängslande att se hur han tycks lyckas individernas personligheter i dessa porträtt. Där finns en tydlig skillnad i jämförelse med de vanliga dokumentära bilderna vi är vana att se på dessa djur. Enligt fotografen själv ligger skillnaden i att han aldrig använder telezoom för att ta sina bilder.  Istället försöker han komma så nära djuren som möjligt. Brandts syn på djuren att de har lika mycket rätt att leva på denna planet som en människa avspeglar sig också i bilderna och upplevelsen blir en förnyad respekt för vår planet och den biologiska mångfalden. Om du är det minsta intresserad av foto och/eller djur och natur uppmanar jag dig att besöka utställningen som nyss har öppnat och pågår fram till 8 januari.
Lion before storm av Nick Brandt
Buffalo av Nick Brandt
Ranger holding tusks of killed elephant av Nick Brandt

Inramningen av denna utställning är också den allra bästa. Fotografiska ligger i fantastiska gamla industrilokaler uppförda under 1906-1910 i Jugendstil och med en fasad av de vackraste tegel. Caféet på det översta planet har stora panoramafönster med vacker utsikt mot Skeppsholmen, Kastellholmen och Djurgården och Stockholms skyline. Det är en njutning att bara röra sig runt och uppleva lokalerna.

Mot Fotografiska

Veckans första arbetsdag är avklarad efter en lugn helg på hemmaplan. Om en liten stund ska jag träffa goda vänner och gå på Fotografiska. En perfekt måndagskväll och start på veckan!

Dagens inspiration!

Otroligt fin bild och matplats från Madam Stoltz senaste höstkatalog som innehåller mycket tittgodis och inspiration. Denna bild sätter tonen för hur jag vill ha det när vi renoverar och öppnar upp mellan kök och vardagsrum (vilket årtionde som helst)!

Ikväll är jag själv med barnen. Hjärtat är på SPA med jobbet. Han lätt nöjd, glad, avslappnad och inspirerad när jag pratade med honom tidigare ikväll. Då hade de haft några föreläsningar på temat kost och motion, tränat styrketräning, bubblat och bastat i flera omgångar och kört ett pass typ chi gong. Det är ju inte utan att man blir lite avundsjuk. Känns som två dagar på SPA skulle göra underverk med min kropp och mitt psyke just nu. Flera veckor med mycket kvällsarbete, mörkare kvällar, för lite sömn och motion börjar sätta sina spår. Men jag ska inte klaga. Jag fick ju mitt i måndags. Så nu jag slutar tycka synd om mig själv och beger mig istället ut på min dagliga bloggrunda. Det brukar allt fylla på energidepåerna att se resultatet av allt arbete som mina bloggkollegor lägger ner på text och bild. En aldrig sinande källa till inspiration. Tack för allt ni ger! Och tack till dig som läser här. Det betyder mycket för mig!

Tack!

En av vår tids största entreprenörer och visionärer har gått ur tiden. Steve Jobs lyckades omdefinera hela industrier och förändrade vårt sätt att se på världen. Steve Jobs förändrade mitt liv. Tack och RIP!

Svante, du fattas mig!

Den fina bilden har jag lånat av Felicia

Idag somnade min farbror Svante in i sviterna efter blödande magsår. Svante var min pappas yngsta bror, bara drygt 10 år äldre än mig. Svante hade ett hjärta av guld, Downs Sydrom, ett riktigt humör, en stor portion humor, ett vasst språk och alltid en kram över. Han älskade musik, att lira bordhockey och köra med oss syskonbarn och senare också mina egna barn. Svante, nu slipper du ha ont men du lämnar också ett stort tomrum efter dig. Du fattas mig. Kärlek!

Peace

Nu när vi ändå är inne på kuddar kan jag ju lika gärna fortsätta på kuddönskelistan med dessa godingar från House Doctor. Peace! Och trevlig helg önskar jag dig. Själv är jag taggad som tusan för tjejfest i morgon kväll. 15 sköna damer kommer hit och förgyller min kväll. Underbart!

RSS 2.0