Lussebak

Jag har i princip inte så mycket emot den här mörka tiden på året. Förvisso tycker jag november är årets tråkigaste månad men det beror mer på att det känns så olidligt långt tills man får börja pynta i advent än på att det är mörk och tråkigt väder. Men det finns en stor nackdel med denna årstid som jag har svårt att förlika mig med: Det är ju stört omöjligt att ta fina fotografier när dagsljuset bara finns tillgängligt under kontorstid och hur trevligt och fint det än är på jobbet så är det ju inte bilder därifrån som jag vill fylla bloggen med. Nåväl, det är bara att bita i det sura äpplet, koppla bort blixten (där går faktiskt gränsen!) och försöka få med så mycket som möjligt av det lilla ljus som kommer från hemmets belysning. Ett resultat ser ni nedan. 

image256

Ikväll har jag fått några timmar för mig själv. Tobba är på kommunfullmäktige och Melker fick följa med Joel hem efter dagis så jag passade på att sätta en lussedeg. Och när Mulle kom hem hjälptes vi åt att baka ut. Melker var jätteduktig att forma bullarna och tog arbetet med att placera ut russinen på stort allvar. Vi hann precis avnjua varsin bulle innan det var dags för godnattsaga. Vi har haft en kort men jättemysig kväll tillsammans.

Tisdagstema: Pynt

image255

Veckans tisdagstema är pynt. Idag kunde jag inte hålla mig så jag har letat fram några julsaker ur några gömmor, men jag har bara klämt och kännt lite grann. Inte tagit fram och plockat upp. Jag lovar.

Trötta, men lyckliga

image254
Trötta men lyckliga är vi nu hemkomna efter en helg i bl a Uppsala. I fredags åkte vi hem till mamma och pappa för att fira den sistnämnda på fars dag i efterskott. Efter god mat och Idol blev det tidig säng. På lördag morgon åkte vi till Tobbas syster med familj för att lämna Melker som skulle få tillbringa helgen hos kusinerna David och Frida.
 
Strax efter lunch var vi framme i Uppsala och efter att ha checkat in på hotellet gick vi en sväng i centrum och njöt av det vackra men kalla vädret och med syfte att uppdatera våra garderober. Vi njöt av att gå i lugn och ro i affärer utan en uttråkad Melker och vi åt en lättare lunch i form av Foccacia på en hipp coffee shop. Mysigt.

Efter en och halv timmas vila på hotellrummet åt vi middag på en italiensk restaurang. Jag åt en pasta med oxfilé och gorgonzola och Tobbe tog också pasta fast med fläskfilé. Vi hade tur och fick ett bord för två mitt i restaurangen alldeles nära den vackra spisen där en brasa brann.

Efter middagen var det dags för helgens höjdpunkt: Konserten med Peter LeMarc i Uppsala Konsert och Kongress. Konserten inleddes med Melissa Horn som ensam och med en stålsträngad gitarr beträdde scenen. Hennes röst är fantastisk liksom hennes texter. Mitt under andra låten kom jag på mig själv med att gråta. Tårarna rann utmed kinderna. I måndags släppte hon sin första singel "Långa nätter" och i februari kommer hennes debutplatta "Melissa Horn". Jag kommer absolut att köpa den plattan. Det tror jag ni också kommer vilja göra efter att ha hört henne sjunga. Här kan ni lyssna på två av hennes låtar. Gör det, de är verkligen fantastiska.

Efter Melissa var det förstås Peter LeMarcs tur. Vi fick njuta av följande låtar:

EVELINA
SÅ GOTT ATT MÅ GOTT IGEN
LYCKLIG IDIOT
TOOTOOLAH
ÄLSKAD FRÅN FÖRSTA STUND
I MITT ANDRA LIV
DRIVVED
SÅ LÅNGT MINA ARMAR RÄCKER
ETT TROGET HJÄRTA
HUR MAN ÄLSKAR EN SARGAD SJÄL
SKÖNT ATT FINNAS TILL
MELLAN MÅNEN OCH MITT FÖNSTER
VÄNTA DEJ MIRAKEL
LITTLE WILLIE JOHN
DU ÄR BRA/HÄR KOMMER DIN ÄLSKLING
ÄNDA TILL SEPTEMBER
VAGGSÅNG KL.4
NIO BROARS VÄG
SÅNGEN DOM SPELAR NÄR FILMEN ÄR SLUT
KÄRLEK I TYSTNADENS TID

Bortsett från en alltför överförfriskad stolsgranne som trodde att han köpt biljetter till en rockkonsert så var kvällen och spelningen underbar. Vi satt längst bak på balkongen och såg därför inte så bra, men det gjorde inte så mycket. Det var ändå mig Peter LeMarc sjöng till när han sjöng "Älskad från första stund" och det var samma glädje vi delade när vi båda sjöng "Så gott att må gott igen" :-).  Tolkningen av "Ända till September" var fenomenal och slutnumret med "Kärlek i tystnadens tid" var magisk när det var knäpptyst i hela konserthuset. Peter, om du läser detta, jag förlåter dig för att du låtit oss vänta 14 år på en konsert. Men jag vägrar vänta ytterligare 14 år och därmed basta!

Kvällen avslutades i hotellets bar, där vi lyckades attrahera ytterligare en alltför överförfriskad granne. Tobba var måttligt road och sa till slut åt den finländska turisten "Låt mig bara vara". I efterhand har vi skrattat mycket åt att när vi för en gång skull är i väg på tu man hand, ska ha oturen att få fulla mumintroll på halsen.

Innan vi påbörjade hemfärden idag njöt vi av god hotellfrukost och ytterligare shopping. Vi köpte vår första julklapp: en ny slalomutrustning till Melker. Kassörskan glömde ta betalt för pjäxorna (som kostade 550 kr) så vi fick en helt sprillans ny utrustning med skidor, biningar, pjäxor och stavar för 1050 kr. Jag gav henne gott om tid att räta till sitt misstag men hon upptäckte det inte så då knallade jag ut ur butiken. Ibland ska man ha tur.

Nöff, nöff

image253 


Sötare julgris får man leta efter. Finns att köpa via DesignDirekt. Från Maileg.











Dramatiskt svartvitt

image251
Bilder från BoBedre

Åhh, så vackert. Gå in på BoBedres galleri och leta reda på "Moderne Zen", tiita och njut av Ulla Ciwertz hus i Falsterbo. Så mycket vackrare än så här blir det inte.

Strumpänglar

image250
Bild från Fiskrens Design

Ikväll när jag surfade in på Bluebox för att kolla in nyheterna hittade jag en för mig ny bekantskap och det blev kärlek vid första ögonkastet. Fiskrens Design erbjuder produkter som kort, nyckelringar, kuddfodral och tändsticksaskar med jättesöta motiv. Eller vad sägs om ovanstående Strumpänglar på rad?! Jag tycker de är helt underbara.

Bakom Fiskrens Design står Petra Svanbäck från Örebro som bland annat bott och pluggat reklam i Sydafrika och animation på konstfack. Ytterligare en tjej som har framtiden för sig, i varje fall om jag har något att säga till om.

Dagens tips: Virr

image248

Idag tipsar Designtjejen om fina tyger och pappersprodukter från Åhléns. När jag följde länken till hemsidan hittade jag en annan fin nyhet som skulle passa bra på jobbet - skrivbordsserien Virr (förstås inspirerad av Lennart Bernadottes klassiska Virrvarr från 1961). 



Visa dina julkort

image247

Jag är mycket förtjust i Sommarjärnek (Ilex verticillata). De röda bären skapar en fin och lite dramatisk kontrast till de bara bruna grenarna. Det är jättevackert att sticka ner ett par grenar i lite tallris eller så kan man, inspirerad av Martha, göra ett arrangemang av björkris och sommarjärnek där man kan visa skörden av julkort. Det gjorde jag förra året och det blev jättefint. Jag funderar på att göra ett likadant i år.





Fin utsikt

I två dagar har vi haft en fin och rolig utsikt från kontoret. Landlaget har nämligen förlagt sin träning till Söderstadion. Här är en dålig bild med mobilkameran. Det är dagar som denna jag önskar jag släpade på systemkameran varje dag.

PS! Zlatan är spelaren i vita skor som går in i närkamp med en orange väst i övre, vänstra delen av planen. Han var lätt att identifiera på avstånd eftersom ingen annan ser lika nonchalant ut. Min favorit Mellberg var det däremot inte så lätt att peka ut.

image246

Nytt och gott från Arla

image245

Ikväll har jag testat ett nytt recept från Arla. Hela familjen gav tummen upp. Jag måste börja laga mer fiskrätter. Melker gillar verkligen fisk.

Brev till tomten

Ikväll har Melker och jag lusläst årets leksakskataloger, klippt och klistrat en önskelista samt skrivit ett långt brev till Tomten. Under arbetet utspelas följande dialog:

Melker: Jag önskar jag vore en av Tomtens Nissar.
Mamma: Varför då?
Melker: Då skulle tomten kunna ge mig ett paket varje dag.
Mamma: Men är det inte Nissarna som hjälper Tomten i hans verkstad?
Melker: Ja, just det. Vad synd. Då går det ju inte. Då får jag tänka ut något annat sätt...

Melkers önskelista fick efter noga övervägande följande innehåll:

image244


Merparten av listan handlar om Lego StarWars men Disneys Cars finns fortfarande med som en favorit. Som mamma hade jag kanske hoppats hitta mer pussel, spel och böcker på listan men är det Melkers önskelista så är det. Det finns ju inget som hindrar att mamma och pappa lägger till lite mer "nyttiga" saker som t ex nya eller begagnade slalomskidor och pjäxor, bidrag till skidskola, någon upplevelse (typ Disney on Ice) och kläder i stl 116.

Melker fick själv diktera brevet till tomten. Så här lyder det:

"Hej Tomten!

Jag heter Melker, är 5 år och bor i Trosa. I år har jag gjort jättesnälla saker:

* Kramat Hampus, Gustav, mamma och pappa
* Hjälpt lilla Ella att ta ned en påse
* När Felix inte fick vara med och leka sa jag att "Alla får vara med"
* Jag säger till andra barn att vi ska hjälpas åt att städa
* Jag har gjort och gett presenter till farmor och farfar

Här är min önskelista.

Hälsningar
Melker"

När vi var klara och jag dyrt och heligt lovat att skicka brevet till Nordpolen på vägen till jobbet imorgon, undrade Melker hur länge det är kvar till jul. Jag förklarade att det ju dröjer ganska länge eftersom Tomten måste hinna tillverka alla saker. Diskussionen avslutades med att Melker nickar förstående och vuxet. Då återstår bara det ultimata tålamodsprovet... 


Till toner av julmusik...

image243

... har Melker, W och jag bakat pepparkakor. Genast fick vi lite julstämning. Nedräkningen har börjat. Jag längtar tills vi får ta ned alla kartongerna med julsakerna, men jag har lovat mig själv att det får vänta tills nästa helg.

Hemma igen

image242
Foto: Torbjörn & Melker

Sent igår kväll åkte jag till Arlanda för att hämta hem mina killar. Bruna som pepparkakor är de båda två efter en vecka med jättefint väder och bad i både pool och hav.

Rosie inspirerar

image241
Eget kollage med bilder hämtade ur Rosie: Stylist Eva Lindh, Fotograf Charlie Drevstam

I veckan köpte jag det fjärde numret av tidiningen Rosie och blev positivt överraskad. Jag fastnade speciellt för Evas vinterterass med soffor, ett orientaliskt bord, renfällar, pälsplädar, betongbord och belysta buxbomsbollar. Vackert, vintrigt och mysigt!

Host, host

image240
Eget kollage med bilder från Apoteket, Svensk Honung och Flickr

Det har blivit dåligt med inlägg på bloggen denna vecka. Det har över huvudtaget blivit lite gjort denna vecka. Anledningen är att jag är förkyld och har åkt på hosta. Värst är det om kvällarna. Och ensam är jag också. Suck. Det är synd om mig. Tur att det finns bloggar och bloggvänner som muntrar upp mig. En stor kram till er alla och en önskan om en trevlig helg!

Tisdagstema: Sverige idag - ute

image239
Gårdagens tisdagstema var Sverige idag - ute. Jag fuskar lite och publicerar en dagsfärsk bild istället. Efter att ha tillbringat natten hos goda vänner i Stockholm blev jag smått förvånad när jag idag strax efter lunch (jag har jobbat hemifrån sjuksängen i eftermiddag) klev av tåget och hittade bilen begraven under tre decemeter snö! Solen har lyst hela dagen från en klarblå himmel och hela landskapet är inbäddat i vacker snöskrud. Sverige är fantastiskt!

Grattis pappa!

image238

Eget kollage med bilder från panoramio.com, managementcraft.typepad.com och multiart.nu


Grattis älskade pappa på fars dag! Smarrig tårta och ett fång med röda tulpaner kommer via cyperspace från mig till dig. Vi ses senare i veckan. Puss.

Tyst!

Här hemma har det varit helt tyst hela dagen. Ingen tvätt- eller diskmaskin som låter. Ingen Tobbe som plockar på undervåningen och ingen Melker som vänder upp och ned i sitt rum eller spelar Anki & Pytte på datorn. Bara tyst.

Tidigt i morse satte jag killarna på ett plan till Cypern för en veckas semester och ett besök hos svärföräldrarna som är där fram till jul. Skönt för dem. Själv är jag kvar hemma. Om jag är avundsjuk? Nej, jag har en hel lång lista på grejer jag vill göra, butiker och trädgårdar att besöka, vänner att ringa och träffa. Så istället för att längta till Cypern har jag bestämt mig för att njuta och utnyttja tiden väl till egna intressen. Självklart kommer jag att längta efter mina killar, men jag tror det är nyttigt att längta lite efter varandra då och då så man inte tar varandra för givet.
image237
 
Eget kollage med bilder från Ving och Nivea.

PS! Jag hade naturligtvis kunnat följa med men någon måste ju vara hemma och dra in pengarna :-). Nej då, det var inte anledningen. Jag valde att stanna hemma för jag ville inte gärna ta ledigt från nya jobbet och för att jag hellre tar ut mina semesterdagar i mellandagarna.

Ny matta: Ocean

image236

Här kommer bilder på vår nya matta i allrummet. En silvergrå, glansig Ocean från MIO. Den luddar inget och den är bara att spola av med dusch- eller vattenslang. Vacker och mjuk. Vi gillar!

Snygg design från Eva Solo

Har ni sett det fina fågelbadet från Eva Solo? Vackert!
image235

Tisdagstema - En/Ett

image234

Veckans tisdagstema är en/ett.  Här visas en ny gardin - Träd från Mio.

Pluto på plats

image232

Här kommer utlovade bilder på nya soffbordet Pluto från MIO. Vi föll för den äggformade bordskivan plus att bordets mått passar bra till vår Monza soffa, även den från MIO. I dagarna har vi också lagt in en beställning på en matta, en silvergrå Ocean, också den från MIO. Herregud, tänker ni väl nu. Är de sponsrade eller har de ingen fantasi. På a svarar vi nej och på b joviss har vi fantasi. Det har bara slumpat sig så att vi varje gång vi sökt något har vi lyckats hitta det på, just det, MIO. Nästa steg är gardiner, gardinstänger, tv-bänk och ny platt-TV, men det tror jag får vänta lite. Nu är det som bekant sovrum och walk-in-closet som står på tur. Så här såg det ut tidigare i allrummet. Då med ett bord i eklaminat från IKEA samt ett fåtal röda inredningsdetaljer.

Helgrapport och VAB igen

Historien upprepar sig. För inte alltför länge sedan hade jag ett inlägg som hette just Helgrapport och VAB. Nu är det dags igen. Imorgon är det min tur att vara hemma med Melker då han är förkyld och har fått en öroninflamation. I natt hade han så ont stackarn. Han sov 20 minuter, vaknade och grät i 20 minuter, sov 20 minuter osv i flera timmar. Stackars liten. Vid halv tre somnade jag och kvart över fyra ringde klockan eftersom jag lovat skjutsa mina svärföräldrar till Arlanda vid 5-tiden (de ska till Cypern i 45 dagar!). Så ikväll är jag lite småtrött...

Jag tänkte i varje fall orka med att berätta lite om helgens upptåg. I fredags åkte vi till Linköping för att hälsa på och sova över hos min bror med familj. Som vanligt bjöds vi på underbar mat och andra godsaker. Noah (min brorson) växer så det knackar. Han ser ut som en liten sumo med några bilringar på varje lår. Han är så himla söt. Här poserar kusinerna i soffan: 
image233

På lördag eftermiddag åkte vi till några mattbutiker samt till Mio i både Linköping och Norrköping för att leta matta till allrummet. Men utan resultat. På vägen hem konstaterade vi att ingen av oss kände för att åka hem och dega i soffan så vi ringde till Tobias, Sara och Elvira och frågade om vi fick komma och våldgästa dem. De bjöd på potatisgratäng, rostbiff och rödvinsås. De håller på och renoverar ett mysigt gammalt parhus. Jag måste göra hemma-hos-reportage därifrån någon gång (om jag får). De är verkligen jätteduktiga och har fått det jättefint även om det återstår en hel del arbete.

I går höll vi på och fixade lite här hemma, bl a satte vi upp kontaktplast på kaklet i köket och fixade lite i gästrummet. Jag bakade lite och sedan kom svärföräldrarna på eftermiddagen. Melker lekte med Wilmer och spelade Lego Star Wars på PS2. Med andra ord, en helt vanlig söndag hemma hos familjen Unnebäck-Sandén.

Projekt: Kontaktplast

image229

I helgen har vi hunnit med mycket. Bl a har vi äntligen fått upp kontaktplasten på kakelplattorna i köket. Här kommer några före- och efterbilder.

image230

Zara Home

image225
Eget kollage med  bilder från ZaraHome.com

Det lär väl inte ha undgått någon inredningsintresserad att Zara Home har slagit upp portarna för sin nya nätbutik. Förväntningarna var stora och jag blev inte besviken. Jag hittade genast några glammiga och lyxiga inredningsdetaljer till bra priser. Det lär nog inte dröja tills det låter klick, klick från musen... 

Tema Närbild: Människor

image228

Sista dagen i Nillas temavecka var motivet människor. Här hittar ni vår egen lilla läskiga vampyr.

Tema Närbild: Prylar

image226

Idag är det prylar som gäller i Nillas temavecka. Dagens motiv är två tapetprover.

RSS 2.0