Malta - Del 1

Förra söndagen, den 8 maj, flög Torbjörn, jag, Jocke och Fia till Malta. Söndag till torsdag - fyra nätter, fem dagar - utan barn och med några av våra godaste vänner. Fem dagar med vuxenprat, oavbrutna samtal och långa måltider. Fem dagar utan barn som väcker en eller delar säng med en. Behöver jag säga att vi njöt? Barnen å andra sidan hade det hur bra som helst. Meja tillbringade dagarna i Katrineholm, först hos farmor och farfar och sedan hos mormor och morfar på landet. Melker, som ju hade skola om dagarna fick hålla sig hemma i Trosa först med sällskap av morfar innan farmor och farfar tog över på tisdagskvällen.

Anledningen till resan (om man nu måste ha en?!) var att Fia fyllde 40 på onsdagen. Av Jocke hade hon önskat sig en resa till Malta, Barcelona eller New York. Valet föll på Malta. Och det är jag mycket glad för. Jag kan varmt rekommendera Malta. En otroligt vacker ö, trevliga människor, god mat och dryck, vacker strandprommenad, väl utbyggd och fungerande kollektivtrafik, bra och effektiva turisttjänster, härliga klippor och sandstränder (de sistnämnda dock få till antalet), vackra hus i sandsten, turkost kristallklart vatten osv osv. Här är ett litet urval av alla de bilder jag tog.
Vi bodde i Sleima som ligger på norra delen av ön alldeles västerom huvudstaden Valletta. På denna delen av ön har städerna med tiden vuxit ihop så det är svårt att avgöra var en stad/by slutar och en annan tar vid.
Vi bodde på ett enklare hotell precis vid kusten. Här ser ni utsikten västerut från takterrassen. Ungefär mitt i bilden ser ni fyra vita parasoll. Där tillbringade vi våra första timmar med att bara njuta av en långlunch med club sandwich och cesearsallad, vin, öl och så gott italienskt kaffe som avslutning. Njutning!
Här har ni mitt resesällskap på samma takterass. Från vänster: Torbjörn, Jocke och Fia. Efter den långa lunchen så hamnade vi här och njöt av gassande och värmande sol i några timmar innan vi promenerade längs strandpromenaden växterut mot St Julien där vi intog den första middagen.
Tisdag morgon. Utsikten från balkongen. Tänk att få vakna upp så här varje morgon. Vilken dröm!
Överallt går det in små vikar där man kan söka lä och där båtarna ligger förtöjda i väntan på nästa tur. Många av båtarna är målade i härliga färger och kombinationer som dessa två cruiseskepp.
På måndagen hoppade vi på en turistbuss med öppet tack och tog den nordliga rutten (fanns en sydlig också men den hann vi inte med denna gång). Upplägget var det klassiska med Hopp on - hopp off och så guidning på svenska med hjälp av hörlurar. Ett mycket bra och enkelt sätt att orientera sig på en ny plats och få höra det viktigaste som finns att säga om platsens historia och nutid. Landskapet på Malta är ganska platt och består nästan uteslutande av små odlingslotter, ofta inte större än 20 x 50 meter där människor för hand odlar sina grödor. Mellan lotterna syns ofta stenmurar kantade av stora kaktusar som fungerar som vätskerik föda till kor under de heta sommarmånaderna.
Vallmon färgar landskapet rött. Åh, jag får alltid Gotlandsvibbar när jag ser vallmo.
Vackra gatlyktor fanns det gott om. Denna hittade vi i huvudstaden Valetta.
Första platsen vi hoppade av var Mdina som ligger ungefär mitt på ön. Mdina var tidigare öns huvudstad, belägen på en kulle, omgärdad av höga murar som gjorde det enkelt att se ifall det var plundrare på väg mot staden. När plundringarna upphörde flyttade människorna ut till kustbandet och försörjde sig på fisket varpå stora delar av Mdina lämnades öde. Idag kallas det för "Den tysta staden" av den anledningen. Och faktiskt så var tystnade högst påtaglig under besöket. I det närmaste folktomma gränder, stängda dörrar och fönsterluckor nästan överallt. Men det var inte ödsligt, snarare harmoniskt, lugnt och rogivande. Att sakta promenera runt i gränderna var en av de starkaste upplevelserna under resan.
Här är synen du möts av när du går in genom en av öppningarna i muren. Vackra hus i sandsten, flaggor i Maltas färger rött och vitt, en droska för den som vill uppleva Mdina till ljudet av klapprande hovar, välstädade stenläggningar och några gröna palmer. Enkelt och mycket vackert.
Många av de vackra portarna pryddes av blomsterkransar som spontant fick oss att tänka på begravningsarrangemang men som i själva verket var mycket vackra och dekorativa.
Det brittiska inflytandet över ön och dess historia är påtaglig överallt. Här är en röd telefonkiosk som bryter av vackert mot sandstenen.
Här är en av många liknande gränder. Visst är det vackert. Meditativt på något sätt.
Fia hade minsann en egen gata uppkallad efter sig. Inte illa.
Ännu en liten gränd. After noon tea anyone?
Denna bild på Jocke från det lilla kaféet där vi frossade i gott kaffe och smarriga bakverk får avsluta det första inlägget från Malta. Men det kommer två till så stay tuned!

Kommentarer
Postat av: jenny

Vad härligt med en liten resa! Det kan vi alla behöva ibland för att ladda batterierna lite:-) Jag har en syster som bor på Malta & jag var & hälsade på i Februari. Hur kul som helst:-)

Kram

2011-05-18 @ 12:05:23
URL: http://jennyshus.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0