Peking: Cykelrickshaw och hutongerna

Idag har vi besökt de äldre delarna av Peking och utforskat Hutongområdet nära det Bakre sjöområdet. Två och två blev vi skjutsade av en man på en cykelrickshaw.

Två chaufförer som väntar på dagens första kunder.

Här har vi tagit plats hos våra chaufförer och väntar på klartecken att påbörja resan.

Här är en typisk hutong (smal gränd) med låga byggnader i grått tegel och med få fönster ut åt gatan. Jag blev positivt överraskad över att det var så rent och snyggt och att gatubeläggningen var så fin med asfalt och marksten. Jag misstänker att området genomgick en renovering inför OS.

Här är en port in till en av innergårdarna. Vår guide Jack berättade att antalet balkar ovanför porten angav en familjs status. Fyra balkar angav en mycket välbergad familj, två balkar medelklass och inga blakar lågstatus. Antalet trappsteg upp till huset angav också familjens status. Till just denna port var det tre trappsteg som ledde upp. Den höga tröskeln skulle hindra onda andar från att komma in.

Ett litet charmtroll som gjorde allt för att påkalla vår uppmärksamhet under guidningen. Ser ni hålet i byxan? Har man inte råd med blöjor låter man barnen helt enkelt vara bara och så får de göra sina behov i det fria!

En gatuvy precis vid sjö som kantas av gröna lummiga träd. 

Här är vi hemma hos en familj och äter mat. Innanför just denna port dolde det sig ett tiotal rum fördelade över 1 000 m2. Alla rum har egen ingång. Mellan rummen finns smala gångar. Här bor vår värdinna för dagen med sin man och deras son och ytterligare 15 av hennes mans släktingar. Just denna bild föreställer vår värdinnas kök.
 
Här hänger lite tvätt på tork utanför dörren till ett av rummen och utanför fönstret till ett annat rum.

Så här smala gångar gick det mellan de olika rummen.

Här har vi familjens dusch och handfat.

Kommentarer
Postat av: Inspirera Mera

Vad spännande att få följa din resa i bilder och text! Kram Sandra

2009-09-20 @ 04:33:43
URL: http://inspireramera.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0