Anna O

Jag har länge vurmat för Anna Os vackra textilier, speciellt Tropical,som ni ser tydligast i den svarta färgställningen på den översta bilden. Problemet är att jag inte kan bestämma mig för vilken färg jag vill ha, grön eller cerise?
Jordnära färger.
Och så blått och turkost som verkar komma stort. Ser ni det blåvita paisly-mönstret. Såååå fint.

af Swedala

En av mässans finaste montrar i mitt tycke hade af Swedala som erbjuder underbara och vackra ekologiska sängkläder. Formspråket flirtar med gamla svenska hantverkstraditioner men fungerar i vilken miljö som helst. För mig som inte är särskilt förtjust i rutor och ränder från Lexington och Gant ser detta som ett fullgott alternativ. Jag gillar Sixten bäst - från förra årets kollektion.

Coffee Corner av Wis Design

Bild från Formex Magazine

Turkos var nog den mest frekvent använda färgen på Formex. Detta syntes inte minst i Formex Coffee Corner. Detta år stylat av Lisa Widén och Anna Irinarchos, WIS Design.

Entrétorget

Årets temautställning var precis som i höstas (!?) sammanställt av designer Jan Rundgren. Grunden föreställde en vit luftig enplansvilla med tillhörande pool. Inredningen var en salig mix av nytt och nött och detaljer i regnbågens alla färger. Även stilarna mixades vilt med möbler som andades såväl rokoko som mordernism.
Sovrummet går i varma naturtoner.
Min favoritdel av utställningen var walk-in-closet.
Mycket tittgodis på bordet i härliga färger.
Kolla det fina halsbandet!
Matplatsen
Soffan är nedsänkt i golvet. En originell men kanske inte så praktisk lösning.
En liten läs- och fikahörna.
Den här lampan är fantastisk tycker jag. Den är designad av Holgersdotter för Vacka gruppen.
Pool och skönt uteliv. Detta ger åtmistone mig lite Miami Vice vibbar.

Formex Spring 2011 - Part I

Som tidigare nämnts besökta jag förra söndagen Formex tillsammans med goaste vänninan Sofia. En helt galet lyxig dag utan barnvagn och avbrott för blöjbyten och mellanmål. Bara jag och min vän. Underbart.

Temat för årets Formex var Glorious Mix. Så här beskrivs temat på förhand: "Det mixade, matchade och återbrukade där gammalt och nött blivit nytt igen har fått ett starkt fäste här i Norden. Men nu händer det saker! Vi har börjat längta efter design, konst och skinande blanka ytor igen. Den personliga blandningen är fortfarande ledstjärnan, men nu tar vi ut svängarna i en mer fantasifull, vågad och optimistisk stil där färgstark konst och design lyfts fram, med en stor dos humor! Looken är sofistikerad och elegant med en modern jet set-atmosfär. Intrycket är grafiskt och stilrent men samtidigt avslappnat och humoristiskt, med mer stil än pengar som utgångspunkt. Influenserna hämtas från sextiotalets pop-optimism med naiva former, skulpturala möbler, nya färgkombinationer och stora, grafiska, optiska och psykedeliska mönster som minner om sextiotalets Marimekko och Pucci. Favoritfärgerna är en harmoni av turkost och jadegrönt, lila och citrongult mot en bas av luftiga, ljusa nästa vita nyanser. Och naturligtvis, massor av skimrande guld. Glamouren är tillbaka!"

Födelsedagskalas

Mejas ettårsdag firades blygsamt i Thailand tillsammans med mormor, farmor och farfar. Fint så men jag tycker nog att vår lilla Smula förtjänar ett riktigt kalas med paket, ballonger, tårta och sång. Vår förhoppning är att några av våra släktingar och vänner kan och vill komma och fira med oss. Varmt välkomna!

Hopp om livet

Mina favoritblommor (jämte tulpaner) just nu: Anemoner

Tjoff, och så hade det gått drygt en vecka utan minsta lilla aktivitet här. Nåväl, ni har inte missat så mycket. Vi har varit fortsatt hängiga och har kört i skytteltrafik mellan BVC i Trosa, Apoteket och Barnkliniken i Nyköping. Utredningen om Mejas hälsa fortsätter. Just nu äter hon bara laktosfri kost och vi väntar in provsvar om gluten samt ägg- och maskprov. Men som tur är börjar vi nu äntligen ana ljuset i tunneln. Både Meja och jag mår mycket bättre och energin och inspirationen börjar återvända så smått. Härligt

En mycket rolig sak har dock hänt som jag tänkte ägna ett antal inlägg åt i det närmaste. I söndags var jag och min goda vän på Formex för att spana in alla nyheter som väntas nål butikerna i sommar/höst. Det kommer bli en bildkavalkad på härliga inredningsprylar för alla stilar och smaker och så förstås en summering av mässan ur mitt perspektiv. Stay tuned!

Att plocka in våren

IKEA bjuder i dagarna på härlig inspiration på bloggen Livet hemma. Weronica skrev häromdagen att hon fortsätter hylla den vita värld vi har utanför våra fönster men gärna plockar in våren inomhus. Jag håller med helt och fullt. Jag längtar till närmsta blomsteraffär för att förnya på såväl fönsterbänkar som bord och sideboards här hemma. I fredags kikade jag in en snabbis hos min söta vän Monika som nyligen öppnat en fin liten blomsterbutik här i Trosa och fick med mig några vita tulpanlökar hem. De står nu och sprider vårkänslor på köksbordet. Men sedan i helgen har jag varit inlåst i sjukstugan. Träningen som kom igång förra veckan fick ställas in denna. Typiskt. Imorgon är vi bjudna till världens bästa Karlssons och jag kan säga att det krävs en atombomb eller liknande för att få mig att stanna hemma. Jag är socialt utsvulten. Ja, ni hör, jag tycker fortfarande hopplöst synd om mig själv (och Meja förstås).

Rapport från sjukstugan

Det blev ett oplanerat bloggavbrott p g a bristande energi. Vi är fortfarande sjuka. Melker och Torbjörn går till skola/jobb med sina småförkylningar. Själv har jag lite feber, snuva, halsont och hosta. Jag har varit till läkaren med Meja och till barnkliniken i Nyköping för provtagning. Vi håller tummarna för en envis vanlig diarré men befarar Salmonella eller Hepatit A. Om en vecka får vi svaret. Stackars lilla Smulan. Ovanpå diarrén har hon fått min feber, hosta och snuva. Resultatet är en liten tös som, när hon inte blir buren, går 30 cm bakom mig som en skugga och sträcker upp armarna för att hon vill bli buren och är ledsen. Påfrestande, minst sagt. Jag är låst till hemmet och fast listan är lång på saker att göra så blir det ingenting gjort här hemma. Giv mig styrka! Nu!

Ledsen för klagovisan. Behöver bara beklaga mig lite.

Shoppinglördag & Slapparsöndag

Japp, så har vår helg sett ut. Melker hade sleep-over hos Wilmer i fredags och fick följa med familjen Lundquist till Södertälje för klippning och McDonalds under lördagen. Detta gav Tobbe och mig gott om tid att ta med Meja på shoppingtur för att uppdatera barnens garderober. Första prioritet var ett par vinterskor till Meja. Det och en hel del baskläder som underkläder, strumpor och underställ hittade vi på Hulo i Vagnhärad. Efter en sväng till återvinningsstationen for vi tillbaka till Trosa. Vi började med Busfröt som har en hejdundrande bra rea just nu (tips till er som bor i närheten och gillar Nova Star, Lego, Minimo, Mini a Ture, Hollys, Småfolk mm). Jag tror vi tömde butiken på tjejkläder i stl 86 men i övrigt fanns det jättemycket fint kvar. Det blev även en tur till klädkammaren där jag fyndade härligt färgglada tunikor och klänningar i favoritmärket (för Meja) just nu - danska Me Too. Shoppingturen avslutades men en lunch på Punschkällaren. Lundquists bjöd på eftermiddagskaffet och på kvällen blev det köttbullemackor till handbollen. Lagom soft lördagskväll.

Idag har Meja varit riktigt hängig med feber, snuva, hosta och diarré (imorgon blir det en tur till BVC med Smulan som har haft diarré till och från i en månads tid nu). Så idag har vi tjejer hållit oss inomhus hela dagen. Killarna var ute och skottade garageuppfarten och altantaket, annars har de också hållit sig inomhus. Ja, just det, de byggde en fin snögubbe också. Kolla bara:
Jag och Tobbe har rensat och storstädat stora badrummet och tvättat. Annars har vi mest slappat idag. Vi fortsätter med decembersmaker och jag bjöd på saffranssemlor till eftermiddagsfikat.

Inspirerade av Anna-Karin och Magnus har vi också haft vårt första familjeråd. Familjerådet har flera syften: 1) gå igenom planeringen av veckan, 2) ta upp saker man har synpunkter på och vill diskutera, 3) framföra önskemål om aktiviteter samt 4) bestämma veckans matsedel. Framkomna punkter och matsedel skrevs ned på en lista och sattes upp på anslagstavlan i hallen. Min förhoppning med familjerådet är att vi ska få till en bra veckoplanering, att det ska bli mindre konflikter kring maten samt att vi tillsammans kan komma på bra lösningar på saker som fungerar mindre bra inom familjen. Första mötet fortlöpte mycket bra sen får vi se hur det utvecklar sig framöver. Det  finns säkert anledning att återkomma i ämnet. Hur gör ni i era familjer?

Veckan som gått

Vi har haft en lugn vecka här hemma. Vi har varit lite krassliga allihopa och onsdag, torsdag höll jag Melker hemma från skolan för att kurera sig. Detta under stark protest från lilleman som bara längtat efter att leka och träffa alla sina kompisar igen. Så för att förhindra att han inte avled av tristess så fick Meja och jag anstränga oss och hitta på roliga saker att göra.
Bygga med kapplastavar är en favorit. När man inte når ner till klossarna i botten får man helt enkelt klättra ner i lådan.
Disco är också kul. Ner med rullgardinen, på med discolamporna och häftig musik sen dansar vi till svetten rinner.
Fika är ju ett måste. Som synes tar vi igen lite av det vi missade genom att tillbringa december månad utomlands. Melker och jag gjorde en sats knäck i veckan och när man är sjuk får man faktiskt ta två knäck om dagen även om det inte är lördag. Lussebullar hade mamma med sig i tisdags. Mums.
Tjorven och Skrållan på DVD. På grund av ointresse från Melkers sida har dessa filmer vilat några år nu men nu börjar vi få en ursäkt att plocka fram och njuta av dem igen. Meja satt vid ett tillfälle som trollbunden och tittade på Lotta på Bråkmakargatan när vi var i Thailand.
Playmobil är också kul, i varje fall tills Meja vaknar och lägger sig i leken. Melker och jag tycker det är roligare att bygga ihop och leka. Meja föredrar att riva och montera ner saker och ting. Gärna allt på en gång. Som gjort för konflikter.
Men om man leker med lillasyster på hennes villkor kan man också ha roligt.
När pappa kommer hem från jobbet blir det pingisturnering i vardagsrummet. Några dvd-skivor fungerar som nät. Det borde finnas bordtennisnät som man kan montera på köksbordet. Någon som vet?

Trevlig helg!

Kikar in en snabbis för att önska världens bästa bloggläsare, d v s du, du och du längst där borta, en trevlig helg. Ikväll blir det soft taco-middag hos bästa grannarna men i övrigt har vi inga speciella planer annat än att vara hemma och njuta i hemmets lugna vrå och komma i ordning efter resan. Jag ska ta med mig Meja ner på byn för att titta in på rean hos Busfröt, Skostället och Klädkammaren och se om vi kan fynda lite vinterkläder till barnens garderober som är i skriande behov av lite varmare och lite längre kläder. Själv måste jag försöka hitta några vinterskor. Bruna puma sneakers i all ära men vinterfodrade är dom inte. Håll tummarna att jag hittar något. Hoppas du får en lång och härlig helg med såväl vila som roliga aktiviteter.

Några avslutande bilder från Bangkok

Den avslutande bilden kräver en förklaring. På söndagkvällen samlades rödskjortorna för en massiv demonstration i de centrala delarna av Bangkok. Jag skojar inte, det var tiotusentals människor ute på gatorna men stämningen var fredlig och festlig och det förekom inget bråk. Men däremot var det trängre än vanligt om utrymmet på Bangkoks gator och trottoarer. När vi ca 20 h senare satt på ett folktomt Arlanda express på väg in mot stan och det snökläda öde landskapet med ett och annat boningshus svischade förbi fönstret tänkte vi tillbaka på demonstrationen och konstaterade att kontrasterna var mycket stora. 

Detta inlägg får avsluta och summera vår thailandsresa. Vi är förstås jättenöjda med vår resa. Samtidigt är det underbart skönt och härligt att komma hem till världens bästa Sverige och lilla Trosa i finaste vinterskrud. Flera andra som vi träffat konstaterar efter sin thaimout att de söker något annat i sitt liv än det de redan har. Vi kan bara konstatera att vi är nöjda med det vi har härhemma (ja, ett nytt kök och två nya badrum skulle förstås inte sitta fel) och att ett liv i Thailand är inget vi drömmer om. Däremot skulle det vara roligt att göra en liknande resa, någon annanstans, och ge Meja chansen att gå i skolan utomlands under en tid när hon blir lika gammal som Melker. Det är något att sätta upp på listan för framtida planer.

Chatuchak Market

Efter tips från Fredrik tillbringade vi de sista timmarna på söndagseftermiddagen på Chatuchak Market. Och herregud, säger jag bara. En weekend market med 8 000 marknadsstånd och med ca 200 000 besökare per helg. Helt galet stort och helt galet mycket folk. Med en barnvagn, en halvsjuk Torbjörn och en trött Melker så var det ingen höjdare. Men jag hade gärna gått där själv i två dagar för jag är säker på att man kunde göra fina fynd. Nu blev det bara en sak shoppat. En sak som jag är grymt nöjd med och som jag inte visste att jag hade behov av innan jag såg den. Vad det är får ni se en annan dag. Här kommer en bildkavalkad.
På marknaden sålde man förstås allt mellan himmel och jord, och lite till. Här var det barnjeans.
Trånga gångar, mycket saker och många färger. Tröttsamt eller härligt? Välj själv.
Väskor var det här.
Sidenkuddar och dynor.
Skor
Husgeråd och belysning.
Prydnadssaker i marin stil.
Riktiga blommor.
Oriktiga blommor.
Tavlor.
Keramik.
Snäcklampor.
Hundvalpar.
Ena sekunden gick det folk huller och buller...
I nästa sekund strömmar Thailands nationalsång ut genom högtalarna och alla, jag menar alla, tvärstannar och börjar sjunga med. När sången är slut är det som att trycka på en knapp och alla börjar röra sig igen. Häftigt.

Klassfoto

När Melker slutade på skolan fick vi en cd-skiva fylld med bilder som lärarna tagit under terminen. Ett jättekul minne och roligt för oss föräldrar att se som inte var med under skoldagarna. Häromdagen fick vi även tillsänt oss ett klassfoto på Geckon med fröken Agneta i spetsen. Melker står längst bak till vänster.

Första egna hamburgaren

Efter tre månader i Thailand var vi i slutet helt less på thaimat så i Bangkok åt vi bara västerlänsk mat. Melker ville gärna gå på McDonalds en dag och så blev det. Meja fick sin första egna hamburgare och var så nöjd. När jag ville hjälpa henne att byta grepp, grep hon ihop så hårt så hamburgaren föll i sär och gjorde suraste minen och blängde på mig och grymtade högt. Sötnosen.

Siam Ocean World

En av höjdpunkterna från Bangkokvistelsen, för såväl barn som vuxna, var Siam Ocean World som ligger i källaren på ett stort varuhus mitt i centrala Bangkok. En hel del av bilderna är oskarpa eftersom jag inte ville fotografera med blixt.
I entréen mötte vi den här rockan. Trots att den ser lite arg ut vågade sig alla barnen fram för att hälsa och kramas.
Här har barnen hoppat in i en tuk-tuk med akvarium där bak. Lite svårt att se kanske men Meja ser så koncentrerad ut precis som om hon kör.
Ett av alla fantastiska akvarium man hittade därinne. Det fanns säkert hundra olika akvarier i varierande storlekar.
Nemo. De små clownfiskarna blir inte mer än 6-8 cm och gömmer sig gärna i anemonerna.
Här var en riktigt ful fisk - i bildlig bemärkelse.
Fantastiska färger.
Den här polaren tycks inte ha några fiender. Annars borde den ha valt en lite mindre uppseendeväckande färg.
Det syns förstås inte på bilden men den här snäckan är ca 1 dm i diameter. Riktigt maffig.
Mmmm, sallad är ju bara så gott!
Pingviner är alltid något av favoriter. De är så underhållande att titta på och så otroligt duktiga simmare.
Aha, en haj! Melker ville arrangera den här bilden och den blev lite rolig faktiskt.
Den långa gångtunneln.
Tripp, trapp, trull.
Fina miljöer.
Och så slutligen - mitt favoritkort på våra skatter.

Lägenheten i Bangkok

Ett dygn senare än planerat kommer här våra sista bilder och inlägg från vår thailandsresa. Jag vill varna för många bilder. Först ut blir det bilder från hotellet vi bodde på i Bangkok. Hotellet, Fraser Place Urbana Langsuan, låg några hundra meter från Skytrain-stationen Chit Lom och en station ifrån Siam.
Uppfarten till hotellet.
Buddismen gör sig påmind även utanför hotellet.
35 våningar högt. Vi bodde på våning 2, inte så högt upp m a o men eftersom killarna i familjen är höjdrädda plus att man slipper långa hisstider så passade det oss ganska bra.
Utsikten från en av de två balkongerna. Den andra balkongen syns till vänster i bild.
Utsikten åt anda hållet från balkongen.
Utsikten från entréen - en del av vardagsrummet.
Direkt in till vänster från entréen finns ett av de två badrummen.
Dusch.
Nästa rum på vänster sida är det ena sovrummet.
Queensize säng, garderober, skrivbord och TV.
Tillbaka ut i vardagsrummet.
Vardagsrummet kombineras med kök, matplats och ett skrivbord.
Litet men yteffektivt kök.
Här fanns även en diskmaskin.
Masterbedroom med skrivbord och garderober.
Rummet har lite formen av en tårtbit.
Från de båda sovrummen kommer man ut på balkongerna.
Och så slutligen det andra badrummet.
Vi tyckte lägenheten var jättefin och trivdes jättebra och hade gärna stannat längre. Det enda vi hade synpunkter på på hotellet var frukosten där man som svensk saknar grovt bröd och andra pålägg än marmelad. Men i övrigt var det som sagt jättefint och bra på alla sätt och vis.

Vi är hemma!

Vi är hemma. Vi är småsjuka. Melker har varit i skolan, Tobbe har varit på jobbet. Mamma och pappa har varit här idag och hjälpt mig städa, fylla upp kyl och frys, lagat mat, griljerat julskinka, installerat nya bredbandet/IP-telefonin och Boxer-kortet, lekt med Meja och lämnat blommor och tre månaders post. Mamma och pappa: TACK!
Det är skönt att vara hemma. Vi njuter av vårt stora, och faktiskt ganska fina, hem. Melker glädjs åt att träffa sina kompisar igen och av att kolla på Nikelodeon. Meja återupptäcker vårt hus. Hon river ut i samma takt som jag försöker få undan all packning. Tobbe är nöjd att vara tillbaka på jobbet igen och övervakar mitt arbete i tvättstugan med falkögon. Själv försöker jag lägga tillbaka alla saker på sin plats, plocka ner de få julsakerna vi haft uppe och väcka ett kallt hem till liv igen med blommor, belysning och dofter. Jag ser hemmet med nya ögon och skriver en mental lista på vad jag ska ägna mina sista två månader av föräldraledigheten åt; justera skåpsdörrarna på Mejas leksaksskåp, sy ett överkast till spjälsängen, rama in de nya fotografierna, hänga upp tavlor, köpa ett sideboard, hänga upp de nya ljusslingorna och fixa den kinesiska lyktan, köpa knoppar och tassles till skåpet i vardagsrummet, bygga en sänggavel och sängbord till vårt sovrum m m. Nu, mot sängen. Lider lite av jet-lag. Återkommer imorgon med de sista inläggen från vår och om vår thailandsresa.

Familjen Crocs

Det har som sagt gått lite trögt med shoppingen men på Emporium fick i varje fall tre av fyra familjemedlemmar nya Crocs.
Torbjörn valde en Crocband Espresso.
Jag, som har galet smala fötter, hittade en fin ballerinamodell som heter Croband Flat. Även jag valde färgen Espresso.
Melker valde likadana som Tobbe men i färgen Khaki.
Igår fnissade vi lite åt en familj som alla hade sprillans nya Converse-skor på sig. Jag misstänker att andra kommer att fnissa åt oss i morgon :-)

Dagens höjdpunkt

Idag tog vi ett Skytrain till shoppingcentret Emporium. Lyxigt värre med alla de finaste märkena. Melker var helnöjd för de hade en stor utställning med Star Wars Lego på en av de offentliga ytorna vilket slutade med att några hundralapparna av de egna pengarna försvann i utbyte mot två legokartonger. Höjdpunkten med besöket var ändå kaffet på Starbucks. Jag älskar Starbucks kaffe. Det är bara så.

One day in Bangkok

Pust. Det är intensiva dagar i Bangkok. Det är trångt och mycket folk överallt så vi har jämt göra att hålla ordning på de båda barnen. Vi kör en gammal beprövad metod med ett tidigt pass på stan på förmiddagen, efter lunch åker vi hem och slappar några timmar vid poolen eller i lägenheten och sedan vid femtiden ger vi oss ut på stan igen. Det fungerar ganska bra. Precis som i Peking är det vansinnigt billigt att åka taxi. Men eftersom alla taxibilar går på gas och gasbehållaren ligger i bakluckan måste vi montera ner Bugaboon i minsta beståndsdelar för att överhuvud taget få in den i bilen. Bara en sådan sak är tålamodskrävande i 34 graders värme och gassande sol. Shoppingen går sådär. På varuhusen där det är svalt och lugnt med folk är det svenska priser eller dyrare. På gatorna bland marknadsstånden är det trång och framkomligheten med barnvagn är minst sagt undermålig. Men vi har ett par dagar till på oss så några grejer ska vi nog kunna boka av på listan. Jag hoppas bl a få med mig ett kamerastativ och en kameraväska med mig hem. Jag har varit dålig på att fota. Jag hittar liksom inga motiv. Som i de flesta storstäder utanför Europa är det inte så vackert. Här är i varje fall några bilder som återfanns på minneskortet.
Igår tog vi en taxi till Chinatown. Det är lätta att se när man har kommit rätt.
Bortsett från några få större vägar ser de flesta kvarteren ut så här. Här samsas bilar (körandes i båda riktningarna), tusentals mopeder och gående. Huller om buller. Just på den här mopedförsäljargatan var det ganska lugnt idag.
Visste ni att Red Bull är en thailändsk produkt? Manen bakom Red Bull är Thailands rikaste man.
I Chinatown (och i övriga centrala delar av Bangkok med för den delen) kantas gator och trottoarer av tusentals marknadsstånd och restauranger. Här säljer man allt mellan himmel och jord. Från hårspännen till knogjärn och generatorer. I Chinatown var gatorna ofta tematiskt indelade, där man på en gata bara sålde tyger och textilier, på en annan återfanns verktyg och elektronik, på en tredje plastbyttor och porslin.
Sugen på fisk idag?
Efter turen i Chinatown gick vi ner till floden och tog en flodbåt uppström. Här ser ni gryningstemplet.
Längs flodstranden trängs stora moderna höghus med plåt- och träruckel på pålar.
Utsikt från Skywalk - en upphöjd promenad - som går under Sky-trainbanan.
Mycket trafik och långa bilköer.

One night in Bangkok

Bright and early this morning lämnade vi Koh Lanta för att ta flyget till Bangkok. Vid lunchtid var vi på plats på hotellet och checkade in i vår jättefina trerummare (!). Vi slappade på hotellet hela eftermiddagen och hämtade hem pizza från närmaste restaurang. Medan killarna badade i poolen sov Meja och jag eftermiddag. (Gud så skönt det är att sova eftermiddag. Det borde man verkligen försöka göra oftare.) Vid sextiden gick vi i varje fall ut en stund och gick till närmaste shoppingcenter - Central - och gick runt där ett par timmar på måfå. Fyndade ett par fina dekorativa renar (!) på rean men annars blev det inga inköp. Ikväll har vi tagit ett dopp i poolen på 33:e våningen och njutit av utsikten över Bangkok. Några undermåliga snapshots från kvällen:
Maffiga juldekorationer utanför the Central. Här en tre meter hög ljushare och stora röda julkulor.
Ena fasaden var dekorerad med en julslinga med ornamenterade julgranskulor och fallande istappar.
Kvällsdopp i poolen på 33:e våningen med mäktig utsikt.
Utsikt genom glasrutan.

Sista stranddagen

Sista stranddagen och sista dagen på Koh Lanta tillbringar vi på hemmaplan vid Klong Dao. Melker vill gärna leka en sista gång med Karl och Kaspar innan vi åker. Vi ska lämna tillbaka tuk-tuken i närheten och träffa uthyraren och göra upp slutbetalningen för el och vatten. Nedanstående bilder från stranden tog jag för ett par veckor sedan.


Thailand från en tuk-tuk

Under vistelsen här på Koh Lanta har jag varit dåligt på att fånga det thailändksa vardagslivet med mina bilder, något som jag kan ångra så här i efterhand (vi får se om jag kan ta några fler sådana bilder i Bangkok). Men här är i varje fall några bilder som jag tagit i farten när vi varit ute och åkt med tuk-tuken.


Fin liten tuk-tuk

Igår var vi nere till en annan favorit Katiang Bay och restaurangen Same, same but different för sista gången. Vid Klong Nin såg vi den här lilla söta tuk-tuken. Melker tyckte det var synd att vi inte hyrde en sådan istället men insåg samtidigt att det nog hade blivit lite (!) trångt.

Vila på arbetstid

Thailändarna har långa arbetsdagar. Det är inte ovanligt att man drar igång vid åtta på morgonen och slutar vid elva på kvällen. Men vissa har ordnat det lite för sig så att det åtminstone går att vila lite när tillfälle ges.
Tur att de allra, allra flesta thailändare är korta, då får de nämligen plats i en hängmatta upphängd i tuk-tuken.
Här är en double hängmatta. Lyxigt värre. Marita, visst påminner den lite om gästsängen hos familjen i irländska Cork :-) !

Punktering

Mitt 2011 hade förstås kunnat börja bättre. Jag dras sedan fem dagar tillbaka med en överjävlig öroninflammation i vänster öra som vägrar gå tillbaka trots antibiotika. Så jag har varit lite låg de senaste dagarna. Men jag ska inte klaga. Vi har nu bara några dagar kvar här på Koh Lanta innan vi packar ihop väskorna för att tillbringa våra sista dagar i Bangkok. Så vi passar på att ta några favoriter i repris.

Idag hade vi siktet inställt på Relax Bay, men vi blev något försenade på grund av punktering. Vi har påtalat för vår uthyrare ett par gånger att både bakdäcket och sidodäcket är undermåligt och behövs bytas men han har sagt att kör på så fixar vi det när det smäller. Och idag small det! Tur då att de smäller precis, och då menar jag precis på metern, utanför en mopedverkstad. Flax. Ett samtal till uthyraren, en thailändsk konversation mellan mekar-Micke och uthyraren och vi fick okej. 20 minuter senare var vi på väg mot Relax Bay med två nya däck, tre pumpade hjul och en spänd kedja. Det kallar jag service. Det skulle vara i Sverige det! Ha!
Under tiden vi sitter och väntar får vi sällskap av dessa sköna damer och herrar.

Vinterfavoriter hos Åhléns

Med anledning av gårdagens inlägg om Åhléns Stilverkstad sprang jag på några nya favoriter från Åhléns vintersortiment, vilket föranledde ett nytt önskekollage. Jag gjorde ju ett höstkollage för några månader sedan. I efterhand ser jag att några produkter är återkommande, men det är ju bara ett tecken på att de är just favoriter. Jag gillar Åhléns sortiment. De har ofta fina och prisvärda inredningsdetaljer som hindrar en från att bli ruinerad om man vill förnya hemmet med några enkla medel efter säsong. Brukar du handla inredning på Åhléns?
PS! Kollaget är gjort med hjälp av webbverktyget Polyvore (polyvore.com). Det är ett jätteenkelt verktyg om du vill göra fina produkt-/bildkollage. Ett tips är att använda produktbilder med vit bakgrund. Då blir det snyggare om du vill bygga lager-på-lager effekter (vilket jag inte gjort särskilt mycket i detta kollage).

Tolvslaget

Gårdagens höjdpunkt var ändå tolvslaget. Maken till fyrverkeri har jag aldrig skådat. Vad det pangades. Jag tror minsann resorten tävlade om vem som sköt mest och högst. Meja var med hela tiden och var helt orädd. Hon pekade och gestikulerade och klappade händerna. Personalen från vårt resort tror jag var värst. De fullkommligt vräkte upp raketer. Jag misstänker att raketer är betydligt billigare här än hemma i Sverige. Därtill hade nästan varenda turist laddat upp med thaiballonger som steg mot himmelen i tusental. Det var mäktigt att se. Alla barn i närheten fick en hel liten ask med tomtebloss som de hade små eldshower med. Det var ett mäktigt skådespel. Här är ett urval av kvällens bilder.


Ett pyttelitet urval av alla de tusentals thaiballonger som reste sig upp i skyn och for ut över Indiska Oceanen och bar med sig en förhoppning om lycka för de familjer som sänt i väg de. Mycket stämningsfullt.
Här är resterna från vårt resorts fyrverkeri. Jag räknade till sju proppfulla flyttkartonger! Helt galet. Jag måste säga att nyårsfirande i Thailand var riktigt mysigt då alla samlades ner på stranden och njöt av skådespelet. Så att fira nyår utomlands igen kan jag mycket väl tänka mig. Men något mer julfirande utomlands det blir det nog inte för vår familj. Så det så!

Nyårsafton 2011

Vi firade in det nya året tillsammans med nyvunna vännerna Magnus och Anna-Karin.
Anna-Karins söta syster Kerstin var också med...
... liksom hennes man Mark (engelsman) samt deras...
... übersöta dotter Maja. Maja är 7 veckor yngre än sin kusin Signe och tre veckor yngre än vår Meja. Tre tjejer födda inom loppet av 3 månader. Är inte det coolt?
Anna-Karin och Kersins föräldrar var också med. Tyvärr minns jag inte deras namn, men de är mycket trevliga värmlänningar. Både Tobbe och jag njöt av att höra utpräglad värmländska igen. Det var inte igår...
Vi firade in det nya året på vårt resort. Vi hade väl allesammans ganska lågt ställda förväntningar men döm av vår förvåning så blev det en mycket lyckad kväll. Den thailändska buffén lämnade kanske en del övrigt att önska, det var ju samma rätter som vi ätit nu i knappt tre månader, så det var väl kanske ingen gastronomisk upplevelse men ändå helt okej. Från klockan 19.00 och fram till midnatt bjöds vi även på allehanda underhållning. Allt i från thaiboxning, traditionell thailändsk (?) dans (kunde lika gärna varit kinesisk), lekar för både barn och vuxna, en kamp där två män slogs med riktiga (!) svärd. Men huvudnummret för barnen var i varje fall elefantshowen med den söta lilla elefanten som gjorde massa konster och som de spökat ut med draperade silkestyger med fransar.
En bonusbild på finaste Anna-Karin.

RSS 2.0