Lampor in my dreams

Belysning är svårt tycker jag och dessutom ofta dyrt. Efter fyra och ett halvt år i huset saknas det fortfarande belysning i nästan varje rum. Men istället för att köpa lampor som jag vet att jag kommer att ledsna på så har jag bestämt mig för att det får ta sin tid. Dessa lampor drömmer jag om:

Joy från Design House Stockholm
Cato från Belid
E27 från Muuto
Random Light från Moooi
2097 från Flos
Bestlite BL1 från Gubi 
Skeppslampa från Stelton
Bourgie från Kartell

Fler godbitar från Mr Perswall

Minns ni det här inlägget för några veckor sedan? Det finns flera fina tapeter att finna hos Mr Perswall, inte minst fototapeter. Här är mina favoriter.




Etsy: Once upon a paper

Etsy är en guldgruva om man vill hitta vackra alster som inte produceras i massupplagor. Once upon a paper är dagens favorit. Titta bara vilka fina illustrationer:


Se vardagen: 14 - 21 februari


Melker överraskar Meja med en fin AllaHjärtansDag-teckning. Luv Ya = Love You = Jag älskar dig. Han är så gullig mot sin syster.

OS-feber råder även när vi spelar Wii. Här kör vi bob i Mario & Sonic at the Winter Olympic Games. Superkul!

Fetisdag och såklart blir det semlor till kvällsfikat.

Vi har försökt åka och hälsa på Diana och Vide flera onsdagar i rad. Nu, tredje gången gillt, lyckades vi utan att hindras av sjukdomar och snöstormar. Jag bjuds på kycklingsallad med granatäpple. Jättegott. Och jättetack för en mysig förmiddag, Diana. Meja är för dagen uppklädd i ny body som hon fått av sin moster (Fia alltså!) och som kommer från bästa Busfröt.

Torsdag, tar upp boken som jag har hållit på med ett tag nu. Jag tycker den är lika mysig som de tidigare i serien om Damernas detektivbyrå men det är alltid något som kommer emellan och när jag väl pallrar mig i säng kraschar jag innan jag hunnit läsa ett uppslag.

Januari och februari är tulpantider. Varje fredag köper jag hem tre buketter. Två till köket och ett till allrummet. Denna vecka blir de dessa ceriseröda. Vackert.

Lördag. Tobbes syster Marina (ovan) och hennes dotter Frida fyller år i dagarna och vi trotsar ovädret och tar bilen till Sköldinge för att fira. På kvällen väntar vi middagsgäster, tror vi, men när gästerna är 45 minuter sena börjar jag ana oråd. Jo, mycket riktigt, de kommer först om en vecka (my mistake). Nåväl, vi gör ett försök att ringa in några vänner med kort varsel utan att lyckas så det blir en lugn familjekväll och osedvanligt mycket rester över till söndagen. Lördagens TV-underhållning var för en gång skull i toppklass. Först Darin och sedan guld och brons till skidkillarna. Yiiiipiiiiiiii.

Söndag. Snö, snö och mera snö. Jocke och Fia valde verkligen sin semestervecka med omsorg. Som det har snöat sedan de åkte. Tillsammans med deras granne Svenne hjälps vi åt med den halvlånga uppfarten samt att skotta ned snön från garagen, förråden och altantacken.

Nyheterna från Röshult

... är som vanligt too die for. Hantverk, gjort av gedigna material, snälla mot miljön och närproducerat i Småland och sååååå stilsäkert och snyggt. Titta och njut och om du har möjlighet kan du direkt klicka dig in till webshopen och lägga in din beställning. Jag nöjer mig med att drömma... för nu...

Här samsas många av vårens nyheter men mina ögon fastnar framförallt vid bockbordet och sideboardet. Så jättefina och passar lika bra ute som inne. Tänk er att ha en stor atelje och ha bockbordet som en stor arbetsyta mitt i rummet. Härligt.

Nätt vedkorg.

Multifunktionell hylla. Jag skulle definitivt behöva något liknande för alla mina tidsskrifter som växer i stora högar lite var stans här hemma.

Läcker bordsgrill. Undrar om det får behålla sin vita färg efter att ha använt den en säsong?

HP 110-1199EO

Jobbigt namn, men så heter i varje fall det fina slutresultatet av HPs samarbete med holländska och välkända designern Tord Boontje - kanske mest känd för lampan Midsommer Light. Den fina lilla laptopen har sanneligen fått ett snyggt skal som ger illusionen av 3D illustrationer. Priset börjar vid ca 4 800 kr.

Favoriter från Minh

Jag fortsätter att plocka ut favoriter från några av de fina webbutiker som finns där ute. Idag blir det vackra vietnamesiska inredningsdetaljer från Minh.

Den rosa sidenlampan och det grönrosa överkastet skulle passa som ett smäck i Mejas planerade rum. Bambustegen kan hitta sin plats lite varstans här hemma: kanske i vårt sovrum, i något av badrummen när de så småningom kommer att renoveras eller varför inte i gästrummet. En Buddha har jag varit på jakt efter länge till vårt sovrum men jag har ännu inte hittat den rätta. Denna var faktiskt riktigt fin men jag skulle helst velat ha den i en stålgrå nyans men det kan ju snabbt åtgärdas med lite sprayfärg.  

Populära bugs


Dessa bugs har inte helt oförtjänt fått mycket uppmärksamhet i såväl magasin som bloggar (se t ex här, här och här). Och visst är de underbara - dessa prints från danska Hagedornhagen. Jag tycker de passar lika bra i den mer lantligt inredda villan som i den moderna stadsvåningen. Vackert.


Tävling

Nu har du chansen att vinna en soffa hos Dahlarna.




Jiiiipiiiiiiiii

Jag fick en trevlig nyhet bland kommentarerna häromdagen. Tydligen kommer Ikea PS Maskros i en mindre variant (ca 50 cm) till sommaren/hösten. Jiiiipiiiii säger jag som redan när den stora (80 cm) lampan kom i höstas ville ha den till vårt trapphus. Men den var lite väl stor för det ändamålet så jag blev lite besviken. Nu får jag tydligen en ny möjlighet att njuta av maskrosor hela året om. Stort tipstack till Tess!

Den officiella bröllopsserien

Jag tycker den är söt, den officiella bröllopsservisen från Rörstrand. Serien består av åtta delar i kungligt serafimerblått och äkta guld, dekorerade med Den Officiella Bröllopsseriens grafik. Jag är speciellt förtjust i  koppen och skålen som återfinns ovan. Men något inköp av det fina porslinet lär det inte bli för min del, men om du har för avsikt att göra ett inköp kan jag tipsa om att du har möjlighet att förköpa med leverans under vecka 18 hos dukatbord. Samtidigt gör du då en god gärning eftersom delar av intäkten går till Kronprinsessparets Bröllopsstiftelse vars syfte är att motverka utanförskap och främja god hälsa bland barn och ungdomar i Sverige.

Daggdroppar från Iittala

Kastehelmi är en nygammal nyhet från Iittala. Serien designades av Oiva Toikka redan 1964 och slutade produceras 1988. Men med anledning av att Toikka firar 50 år som anställd hos Iittala återlanseras delar (en skål och tre tallrikar i olika storlekar i klarglas och äpplegrönt) av den populära serien. 

Glasdropparna som ger serien dess speciella karaktär är ett resultat av behovet av att kuna dölja skarvarna som uppkommer i pressglaset under tillverkningen. Toikka experimenterade med olika droppformar vilket ledde fram till en helt ny ytstruktur som framhävde ljusets spel och reflexer på ytan. Kastehelmi betyder ”daggdroppe” och är inspirerat av de daggdroppar som man kan se glittra på grässtrån medan solen stiger upp över horisonten. Serien finns att köpa hos bl a Cervera.

Favoriter hos Broarne

Hos Annmarie som driver nätbutiken Broarne, som för övrigt och helt välförtjänt blev vald till en av våra 27 bästa nätbutiker av Expressen (Grattis Annmarie!), hittar du jättemycket fina inredningsdetaljer. Nedan har jag samlat mina personliga favoriter: En blandning av funktionella zinkprodukter och färglada lyckopiller. I like!


Alla hjärtans dag

... är pappas födelsedag. Så igår var det kalas hemma i Katrineholm. Här är lite bilder från gårdagens kalas.

Daniel och Noah var förstås hemma en sväng för att gratulera pappa/farfar. Noah såg minst sagt nöjd ut när han kom över Melkers Nintendo DS.

Noahs mamma Camilla som bär på nästa lilla kusin som väntas om ungefär en månad. Spännande.

Mormor

Min farbror Hans som passar på att gosa lite med Meja.

Jag ligger och ammar och hjälper Noah som springer runt med mobilkameran och tar kort på allt och alla men mest på sina egna fingrar som alltid hamnar mitt för linsen.

Födelsedagsbarnet ser bekymrad ut när han förbereder fikat. Det är jobbigt när mamma jobbar, då får man ta allt ansvar själv :-)

Då åker man och köper tårtor på Sultans. Jättegott.

Zetas

I torsdags var det som tidigare nämnts dags för säsongens första besök hos Zetas. Jag bara älskar det där stället. Titta bara på de två bilderna jag tog med mobilkameran. Visst blir man inspirerad?!

Kolla här: Korgstolar och bord gjort av tre tjocka betongplattor och så massor av små glasvaser med enstaka anemoner och kungsängsliljor och så rökfärgade ljusstakar. Perfekt att leta efter på loppis och jättefint att blanda olika udda saker men som ändå hålls ihop av materialet. Såååå snyggt.

Tänk att en sliten gammal arbetsbänk kan bli så här vacker tillsammans med krukor, görna växter och några odlingsklockor. Nu blev jag inspirerad att börja med årets trädgårdsplanering.

Skulle du köpa en begagnad bil av den här mannen?


En bostad då? Jaså, inte det heller. Well, I can't blame you, I wouldn't either. Hi, hi. Skämt å sido, jag måste ju skoja lite med Tobias, som just nu syns på reklampelare runt om i Nyköping.

Se vardagen: 9 - 13 februari


Tisdag. Gosiga bebisfötter. Jag kan inte få nog. Så små men ändå så perfekta.

Onsdag. Det blev inget muffinsbak i måndags. Bakar idag istället. Tar grundreceptet från Lailas - A piece of cake och fyller på med lite kakao, mörk choklad och hasselnötter. Fikar med grannbarnen och skickar med några muffins hem till Jocke och Fia. Man ska hålla sig väl med sina grannar. Annars hamnar man i grannfejden.

Torsdag. Jag och en god vän åker till Skärholmen några timmar och lunchar på Zetas. Hemma igen vid två och Meja är vaken en lång stund och är på sitt bästa solskenshumör. Ligger på soffan i sin nya reaklänning från Po.P. och jollrar för fullt. Mammas lilla smula.

Fredag. Fyller den nya fruktkorgen från Bolagret som jag fyndade igår efter tips från en bloggkompis som jag inte minns vem det var just nu.

Lördag. Melker har innebandysammandrag i Nyköping. Vi träffar min kusin Peter och hans familj (Anna, Viktor, Oskar och Maja) samt min faster Millan. Oskar är också 02 och spelar i Onyx. Trosa Edanö förlorarar mot Onyx (Oxelösund/Nyköping) samt Telge (Södertälje) men vinner mot Järna som de fått storstryk av tidigare. Vi åker vidare till Katrineholm och träffar Marina, Frida och Tobias för en fika.  Vi sover hemma hos pappa och mamma. OS drar igån och vi tillbringar kvällen med att softa i soffan framför damernas skidskytte. Ingen medalj denna gång. Synd.

Jag längtar




Dagens inspiration: Housedoctor

Danskarna kan sin sak. Och Housedoctor har varit särskilt lyckosamma  att fånga några av årets trender tycker jag. Här nedan syns både industri- och ateljétrenden. Personligt och vackert och inte minst härligt med tanke på alla fina färger som man törstar efter så här års.

Trärena möbler och detaljer kommer stort i år. Här är har obehandlade brädor bildat en bordsskiva. Lika men olikfärgade pallar bidar till en personlig matplats.

Öppna hyllor blir gärna lite för plöttrigt och svårstädat för min smak men det är ju onekligen fint stylat. Jag älskar kuberna på väggen som fått bakstycken i olika färger och mönster. En fin idé för såväl arbetsrummet som Mejas rum. Industrilampan is-to-die-for.

Inga ord behövs. Vackert.

Samma här. Nu blev jag törstig...

Fixar lite bilder i Photoshop

Före:

Efter:

Se vardagen: 5 - 8 februari


Fredag. Aj, aj, aj. Gårdagens flygtur gör sig minst sagt påmind. Jag tillbringar dagen i soffan med foten högt för att framemot kvällen tillsammans med övriga familjen, halta bort till Jocke och Fia som bjuder på mat.

Lördag. Fortfarande kvar i soffan. Passar på att lusläsa den senaste skörden av inredningstidningar. Det är särskillt roligt att se Allt i Hemmets reportage om Jannice fina hus i Skåne och Kaj Lindhoffs skidstuga i Åre går inte heller av för hackor (Hus&Hem). Vi bjuder igen sedan gårdagen. Laxlasagne och semlor avnjuts till toner från första delfinalen av melodifestivalen. Såväl barn som vuxna är eniga om att det inte var någon vidare bra låtar. Men det är svårt när man inte hört dem tidigare.

Söndag. Vi får sovmorgon sedan Melker följt med Wilmer hem för en sleep-over. Krokusrna jag köpte för en vecka sedan har slagit ut. Jag är less på att sitta hemma och eftersom det känns något lite bättre i foten åker vi till Kista Galleria för att kolla in de nya butikerna där och köpa lite kläder åt killarna i familjen. Melker blir vinnare som vanligt och kommer hem med fyra par byxor, två tröjor, ett par nya inneskor till fotbollen/innebandyn/gymnastiken samt en väska till innebandyklubban. Men ingen av oss andra blir lottlösa. Bl a fyndar vi några fina saker till Meja på Po.Ps rea och de sköna leggings som jag visade här fick också följa med hem. 

Måndag. Jag funderar på att baka muffins och använda de nya fina polkadott-formarna jag köpte på Stockhome igår. Men min bakkompis Melker vill hellre spela Yatzy och läsa läxan. De har bokveckor på skolan just nu för att få en boost med läsningen. Melker sa under utvecklingssamtalet med fröken förra veckan att läsning (och skrivning) var något han ville bli bättre på. Och ungen har minsann stor viljestyrka för han kastar sig över de hemlånade böckerna med stor apptit och ger sig inte förrän han har läst ut dem. Dagen efter får han recensera boken och återberätta valda delar av vad han har läst och ge boken ett betyg. Han älskar att tala i grupp så den delen lockar nog en hel del. Nåväl vi har läst en bok om dagen i drygt en vecka nu och faktiskt så börjar han få upp lite tempo i läsningen. Han är duktig vår Melker.

Köksmaskiner in my dreams


En antracitgrå KitchenAid, en svart Dualit handvisp och en svart Dualit Soft touch står sedan länge på min önskelista. Och kanske får det bli ett inköp av de två sista inom kort då både den befintliga elvispen och brödrosten sjunger på sista versen. Den gamla hushållsassistenten från Electrolux som jag fått av min mormor fungerar fortfarande felfritt trots sin ansenliga ålder och lär säkert fungera i trettio år till. Samtliga dessa godbitar finns att hitta hos t ex Bagaren och Kocken eller Verner & Verner.

Premiärtur i pulka




Idag var det äntligen dags för Mejas premiärtur med pulkan till skolan för att hämta Melker. Kyla, kraftiga snöfall  och ärenden som krävt bil har hindrat oss hittills. Meja låg i pulkan hur nöjd som helst och det tog inte lång stund innan hon somnade med armarna rakt ut åt sidorna. Sötnosen.

Se vardagen: 4 februari


Det snöar, och snöar och snöar. Och jag tycker det är mysigt, mysigt och mysigt. Men det för ju onekligen med sig en hel del jobb också, t ex skottning. Jag har sett att grannarna de senaste dagarna har skottat av sina platta garagetak för att undvika takras. Själva har vi tittat på altantaket och tänkt och ta oss an det några dagar nu. Men idag skulle det bli av. Vid middagstid ikväll satt hela familjen samlade och jag berättade för Melker att jag hoppade från vårt garagetak när jag var liten och det var mycket snö och att om han ville så skulle han få hoppa från altantaket ikväll nu när det finns mycket snö och en mamma och pappa som övervakar buset.

Väl ute kröp Tobbe upp på taket och skottade ner all snö - minst 50 cm - medan Meja sov i vagnen och Melker och jag roade oss med att göra snöänglar och åka stjärtlapp i slänten. När snön var borta från taket frågade vi om Melker ville hoppa. Han tvekade länge och väl. Han klättrade upp på stegen bara för att klättra ner igen. Sedan klättrade han upp igen och stod där och tvekade för att sedan klättra ner igen. Så där höll det på en lång stund. Han ville men vågade inte riktigt. Så jag frågade om han vågade hoppa om jag hoppade först. Jo, det skulle han göra. Jag klättrade upp på taket, stod upp och hoppade... och landade. Men jag landade inte där all snö från taket låg. Istället fick jag hjärnsläpp och fick för mig att det var mjukare att hoppa vid sidan om där bara den naturliga snön låg och visst... de första 70 cm var mjuka men jag for rakt igenom och slog fötterna hårt i den kälade marken. Nu sitter jag här i soffan och har ont i vänster häl och skitont i högerfoten. Och inte lär det väl kännas bättre i morgon. Så klantigt. Vilken idiot man är!

Note to oneself: JAG ÄR INTE 20 ÅR LÄNGRE!

PS1 Det är nu helt okej att skratta högt åt min dumhet och skriva spydiga kommentarer till detta inlägg. Det är jag värd. Suck.

PS2 Jo då, Melker vågade hoppa till slut, men klok som han är min son hoppade han i de stora högarna, både en, två och tio gånger.

Se vardagen: 3 februari


Den har fått idel goda vitsord, IKEAs bok "Älskade hem!". Vid senaste besöket till det stora varuhuset i mitten av förra veckan fick den följa med hem. Idag har jag läst den och beundrat de vackra bilder från nio olika och personliga hem. För 79 kr är den ett riktigt fynd. Inspiration till tusen. Tack Ingvar!

Se vardagen: 2 februari


Lite avkopplande pyssel tillsammans med Melker. 20 nya tändsticksaskar får nya kläder i våriga färger och fina mönster.

Vår hos Norrgavel

Idag fick jag en kort men otroligt inspirerande vårkatalog från Norrgavel i brevlådan. Härliga möbler, härliga textilier och härliga färger. Titta och njut.




Mera zink hos Granit

Granit har jättemånga fina zinkprodukter just nu och så en hel del annat fint också förstås. Nedanstående produkter hade samtliga gärna fått flytta hem till oss. Nu eller med det samma. Granit = Favorit.

I löv zink

Jag har länge varit svag för den industriella stilen (se t ex utvalda inspirationsbilder här och här) och sett ur det perspektivet tycks 2010 bli mitt år ur inredningssynpunkt (se trendrapporter om den industriella stilen här, här och här). Ett material som bidrar till den lite ruffa stilen är zink. Nedan syns mitt senaste inköp till hemmet. En zinkbox från favoritaffären granit.se. Just nu står den placerad på TV-bänken i allrummet och ombesörjer värmeljus. Fint tycker jag.



Se vardagen: 1 februari

Februari. Ny månad. Jag ser fram emot att fortsätta njuta av snön, mot promenader i gnistrande vintersol för att sedan dricka te i sällskap med en ny inredningstidning och en yllefilt över benen. Jag ser fram emot gos och bus med Meja och massor av läsläxor tillsammans med Melker. På kvällarna läser jag just nu första boken om Harry Potter för Melker. När vi läst ut den ska vi köpa filmen och kolla på den. Det ser jag fram emot. Jag ser även fram emot att fortsätta laga bra och varierande vardagsmat och träffa goda vänner över en bit mat på helgen. Jag ser fram emot att pyssla. Målet är att ta mig an ett pysselprojekt i veckan - listan är lång och jag tänkte beta av i varje fall några av dem innan vårsolen lockar mer än pyssel inomhus. Och så ser jag fram emot att ta in vårlökar - massor av vårlökar. Vardagslyx och vardagsglädje.

Fina flickkläder

Eva och barnen hade fina presenter med sig till våra barn. Melker fick lego och Meja fick en jättegullig tunika och ett par tuffa jeans från Lindex (se ovan). Vi har fått så mycket fina kläder till Meja i present så ännu har vi bara behövt komplettera garderoben med några pyjamasar och ett par bodies. Med de nya, fina kläderna hon fick, fick jag sådan lust att själv köpa fina kläder till Meja så jag ägnade en stund av gårdagskvällen åt att kolla in vårkollektioner för små tjejer. Hos H&M hittade jag dessa fina saker:



Meja har redan ett par leggings som på bilden. De är av ett jättemysigt material och verkar hur sköna som helst. Kanske det får bli en beställning. Måste bara hitta en liten body i linnemodell som går bra att ha under så det inte glipar mellan blus och byxa.

Eva och rumpmasen

I lördags hade vi vår goda vän Eva över på middag. Med sig hade hon sina barn William och Julia och så sin nya kärlek: Rumpmasen Lars från Avesta - en lång, snygg och übertrevlig prick men med lite för lite dialekt för min smak :-). Tack go' vänner för en supertrevlig kväll.

Eva med Meja i famnen.

Eva, Lars och så Meja igen. Meja och Lars matchade för övrigt varandra perfekt med cerisa tröjor och tuffa jeans.

Alla kidsen samlade. Melker, Julia, William och Meja.

När barnen lånar kameran så blir det till en början ganska seriösa kort...

... men ganska snart spårar det ur fullständigt :-)

Tokungar.

Se vardagen: 30 januari

Förmiddagen ägnas åt bak av godsaker. Denna gång blir det semlor och den ständigt återkommande kladdkakan. Jag vill gärna ha något gott att bjuda på när jag vet att vi får gäster. Mmm, jag älskar doften av nybakat...

Meja - 2 månader


Nu är du två månader min lilla prinsessa. När våra blickar möts, och ditt ansikte spricker upp i det mest fantastiska leendet med den stora smilgropen i vänster kind, är jag förlorad. När du sover, alltid på sidan, med öppen mun och putande läppar fäller jag tårar av tacksamhet och lycka att just du kom till oss. Men också tårar av rädsla att jag inte ska kunna skydda dig. När du av ilska av att behöva ligga ner protesterar högljudt, sätter jag dig upp och följer dina nyfikna ögons studie av omgivningarna. När din bror springer till din undsättning, glädjs jag över att du har en bror som "skulle byta bort hela huset bara jag får behålla Meja". Jag älskar dig.

Dina mått i jämförelse med Melkers mått (inom parentes) är:

Födelse: 3335 g och 50 cm (3310 g och 52 cm)
7 dagar: 3472 g
9 dagar: 3618 g (3700 g)
19 dagar: 4130 g och 55 cm (4020 g)
5 veckor: 4828 g och 57 cm (4750 g)
2 månader: 6070 g och 60,5 cm (5964 g och 61 cm)

 


Se vardagen: 29 januari


Kung Bore har verkligen gjort mig till viljes denna vinter. Jag gillar alla årstider - bara de är distinkta. Att det verkligen blir en färgsprakande och stormig höst, att det verkligen snöar på vintern, att våren spricker ut i skirande grönska i den värmande vårsolen och att dess strålar värmer upp våra insjöar och omkringliggande hav till badvänliga temperaturen och fördriver regnmolnen om sommaren.

Och nu har jag fått min vinter - med råge. Hoppas snön ligger kvar fram till mitten av mars. Men om man får önska så får det gärna bli några grader varmare så jag kan ta få vara ute och njuta av det härliga med lilla Meja.

RSS 2.0